gas-logo_GRAA_medtext

banner_gas
 
gastro > Vin > Tema > Nebbiolovinene uden for rampelyset
Nebbiolovinene uden for rampelyset

 

Nebbiolovinene uden for rampelyset

Den nordvestitalienske druesort nebbiolo er for mange ensbetydende med barolo og barbaresco, men den har faktisk en del mere at byde på. gastro tager dig med på en pilgrimsfærd for nebbioloaficionados.

18. jun - Af Thomas Ilkjær - Foto: Thomas Ilkjær og PR

Et samlet areal på størrelse med Tåsinge er alt, hvad der er at gøre godt med på verdensplan. Og så kan vi stort set se bort fra de 10 % som italienske udvandrere har plantet uden for hjemlandet, for det er ubetinget her, at nebbiolo performer bedst. 80 % af de ca. 6.300 hektar, der i dag er beplantet med nebbiolo i Italien, findes i Piemonte, mens resten er fordelt mellem Valtellina i Lombardiet og en lille smule i Valle d’Aosta.

At førertrøjen i dag ubetinget sidder på barolo og barbaresco er det umuligt at bestride. Det er i skikkelse af disse, at nebbiolo har sine største stjernestunder, men ikke mindst i en tid, hvor priserne i de to zoner har nået sit maksimum og vine fra mindre velegnede, unge vinmarker ufortrødent aftappes som den ægte vare, er det værd at kigge nærmere på druesortens andre tilbud.


Valtellina – mineralrig alpevin
Valtellina-dalen ligger i Lombardiet, i de Rætiske Alper, som adskiller Italien fra Schweiz. Markerne er ikke bare nogle af de allernordligste i Italien, men også nogle af de mest betagende. Dramatikken og æstetikken står ikke tilbage for Mosel, Douro-dalen eller Cinque Terre.

Men skønheden har sin pris. For selv om vinavlerne for generationer siden på imponerende vis har opbygget flere tusinde kilometer terrasseflader, der har muliggjort beplantningen af vinmarker, er høstarbejdet hårdt og tidskrævende.

Til de stejleste partier har man hjælp fra små tovbaner, der kan bringe druerne ned til de ventende ladvogne længere nede ad skråningerne, og nogle få producenter anvender også helikoptere.



Selv med disse hjælpemidler bliver det dog aldrig rigtigt rentabelt at være markejer i Valtellina. Langt de fleste drueavlere i området har da også blot vindyrkningen som en hobby eller sidebeskæftigelse. Der er mere end 2.000 af slagsen, men kun omkring 30 firmaer, der laver og aftapper vin.

Når de resulterende vine heller ikke just sælges for skyhøje priser, er det svært at bebrejde den yngre generation, at de ikke ligefrem står i kø for at blive vinproducenter. Hårdt arbejde og dårlig løn har sjældent været en lokkende jobbeskrivelse, og markarealet er da også mindsket betydeligt gennem det forrige århundrede. Det er en skam, for de bedste af vinene er ikke alene virkeligt gode. Der er også tale om det eneste vinområde i verden uden for Piemonte, hvor nebbiolo konsekvent giver vine, der er værd at beskæftige sig med.

De sandholdige jorde, rige på sten og mineraler, passer den tilsyneladende godt, selv om der kan blive særdeles tørt i det tynde lag på blot 40-120 cm, hvor rødderne under sommeren ofte leder forgæves efter vand mellem klippestykkerne. Klimaet er generelt solrigt, og dalen med Adda-floden i bunden ligger som et beskyttet bælte med Comosøen ved den vestlige ende som en regulerende termostat.

Det samlede resultatet bliver generelt set nebbiolovine med mere syre, lysere frugt og lige knapt så megen tannin i sammenligning med de berømte slægtninge fra Langhe i Piemonte.

Læs videre på næste side...

1234 NÆSTE >

Tilbage til oversigten

ANNONCE


 
 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 
3 vine til 4 stjerner

3 vine til 4 stjerner

23. feb | TEMA | Vi har fundet 3 vine til 4 stjerner (ud af 6) til dig.

3 vine til 4 stjerner
 
Comte De Senneval Rosé

Comte De Senneval Rosé

23. feb | MOUSSERENDE VIN | Både smag og duft af røde bær er diskret og afmålt, behageligt afmålt.

Comte De Senneval Rosé
 
Brunello Di Montalcino 2009, Val Di Suga, Montalcino. Italien

Brunello Di Montalcino 2009, Val Di Suga, Montalcino. Italien

23. feb | RØDVIN | Ikke verdens mest komplekse vin, men den har det brune skær, de læderagtige noter og det let bitre skær.

Brunello Di Montalcino 2009, Val Di Suga, Montalcino. Italien
 
Barrua 2011, Sola Dei Nuraghi, Sicilien. Italien

Barrua 2011, Sola Dei Nuraghi, Sicilien. Italien

23. feb | RØDVIN | En vin med jordede krydrede noter, der slet ikke er uden charme.

Barrua 2011, Sola Dei Nuraghi, Sicilien. Italien
 
3 fantastiske vine under 100 kr.

3 fantastiske vine under 100 kr.

02. feb | TEMA | Vi har fundet tre fantastiske vine til dig, som alle koster under 100 kr.

3 fantastiske vine under 100 kr.
 
 
Luberon 2012, Pierre Henri Morel. Frankrig

Luberon 2012, Pierre Henri Morel. Frankrig

02. feb | RØDVIN |

En vin med et strejf af lakrid, indkogt jordbær og salvieblomst.

Luberon 2012, Pierre Henri Morel. Frankrig
 
 
3 gode vine fra Tenerife

3 gode vine fra Tenerife

28. jan | TEMA | Kun én enkelt importør tager vine hjem fra De Kanariske Øer, Tenerife nærmere bestemt. Det er vine, der beviser, at de vulkanske småøer ude i Atlanten bestemt kan 'flaske sig' – de smager slet og ret godt. Men de har priserne imod sig.

3 gode vine fra Tenerife
 
Suertes Del Marques El Ciruelo 2012

Suertes Del Marques El Ciruelo 2012

28. jan | RØDVIN | En saftig vin, der trods sødmen har et strejf af skarphed.

Suertes Del Marques El Ciruelo 2012
 
Suertes Del Marques La Solana

Suertes Del Marques La Solana

28. jan | RØDVIN | En biodynamisk vin, der vil være perfekt til en stegt kylling med krydderier ind over tilberedningen.

Suertes Del Marques La Solana
 
Suertes Del Marques 7 Fuentes 2012

Suertes Del Marques 7 Fuentes 2012

28. jan | RØDVIN | En meget saftspændt og krydret vin med en utrolig duft af bær og rabarber.

Suertes Del Marques 7 Fuentes 2012
 

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET!

MEST LÆSTE

GUIDE

GUIDE

Guide: 8 gode frokostrestauranter

Hvor går man hen, hvis man vil have frokost over caféniveau – måske ligefrem et gourmetmåltid på linje med et aftenmåltid? Vi giver dig 8 gode bud på frokostrestauranter.

Se guiden til gode frokostrestauranter her.

SIDSTE NYT

 

Facebook

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE