gas-logo_GRAA_medtext

gavekort_arial_sort
 
gastro > Vin > Bonus > Nebbiolovinene uden for rampelyset
Nebbiolovinene uden for rampelyset

 

Nebbiolovinene uden for rampelyset

Den nordvestitalienske druesort nebbiolo er for mange ensbetydende med barolo og barbaresco, men den har faktisk en del mere at byde på. gastro tager dig med på en pilgrimsfærd for nebbioloaficionados.

18. jun - Af Thomas Ilkjær - Foto: Thomas Ilkjær og PR

Et samlet areal på størrelse med Tåsinge er alt, hvad der er at gøre godt med på verdensplan. Og så kan vi stort set se bort fra de 10 % som italienske udvandrere har plantet uden for hjemlandet, for det er ubetinget her, at nebbiolo performer bedst. 80 % af de ca. 6.300 hektar, der i dag er beplantet med nebbiolo i Italien, findes i Piemonte, mens resten er fordelt mellem Valtellina i Lombardiet og en lille smule i Valle d’Aosta.

At førertrøjen i dag ubetinget sidder på barolo og barbaresco er det umuligt at bestride. Det er i skikkelse af disse, at nebbiolo har sine største stjernestunder, men ikke mindst i en tid, hvor priserne i de to zoner har nået sit maksimum og vine fra mindre velegnede, unge vinmarker ufortrødent aftappes som den ægte vare, er det værd at kigge nærmere på druesortens andre tilbud.


Valtellina – mineralrig alpevin
Valtellina-dalen ligger i Lombardiet, i de Rætiske Alper, som adskiller Italien fra Schweiz. Markerne er ikke bare nogle af de allernordligste i Italien, men også nogle af de mest betagende. Dramatikken og æstetikken står ikke tilbage for Mosel, Douro-dalen eller Cinque Terre.

Men skønheden har sin pris. For selv om vinavlerne for generationer siden på imponerende vis har opbygget flere tusinde kilometer terrasseflader, der har muliggjort beplantningen af vinmarker, er høstarbejdet hårdt og tidskrævende.

Til de stejleste partier har man hjælp fra små tovbaner, der kan bringe druerne ned til de ventende ladvogne længere nede ad skråningerne, og nogle få producenter anvender også helikoptere.



Selv med disse hjælpemidler bliver det dog aldrig rigtigt rentabelt at være markejer i Valtellina. Langt de fleste drueavlere i området har da også blot vindyrkningen som en hobby eller sidebeskæftigelse. Der er mere end 2.000 af slagsen, men kun omkring 30 firmaer, der laver og aftapper vin.

Når de resulterende vine heller ikke just sælges for skyhøje priser, er det svært at bebrejde den yngre generation, at de ikke ligefrem står i kø for at blive vinproducenter. Hårdt arbejde og dårlig løn har sjældent været en lokkende jobbeskrivelse, og markarealet er da også mindsket betydeligt gennem det forrige århundrede. Det er en skam, for de bedste af vinene er ikke alene virkeligt gode. Der er også tale om det eneste vinområde i verden uden for Piemonte, hvor nebbiolo konsekvent giver vine, der er værd at beskæftige sig med.

De sandholdige jorde, rige på sten og mineraler, passer den tilsyneladende godt, selv om der kan blive særdeles tørt i det tynde lag på blot 40-120 cm, hvor rødderne under sommeren ofte leder forgæves efter vand mellem klippestykkerne. Klimaet er generelt solrigt, og dalen med Adda-floden i bunden ligger som et beskyttet bælte med Comosøen ved den vestlige ende som en regulerende termostat.

Det samlede resultatet bliver generelt set nebbiolovine med mere syre, lysere frugt og lige knapt så megen tannin i sammenligning med de berømte slægtninge fra Langhe i Piemonte.

Læs videre på næste side...

1234 NÆSTE >

Tilbage til oversigten

ANNONCE


 
 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 
12 vine til påsken

12 vine til påsken

15. apr | BONUS | PÅSKE: Gå ikke glip af chancen for et ekstra glas vin i helligdagene. Her får du 12 gode af slagsen...

12 vine til påsken
 
3 utroligt gode vine

3 utroligt gode vine

11. apr | RØDVIN | gastros vinekspert René Langdahl Jørgensen har fundet tre helt utroligt gode vine, du skal smage. Vi snakker høj standard!

3 utroligt gode vine (1 kommentarer)
 
Weekend-vin: 3 gode flasker

Weekend-vin: 3 gode flasker

04. apr | RØDVIN |

Lidt selvforkælelse i weekenden? Vi foreslår disse tre gode vine.

Weekend-vin: 3 gode flasker
 
5 x sherry af de virkelig gode

5 x sherry af de virkelig gode

28. mar | BONUS | Sherry er mormor, sherry er fedtede flasker med grædende sigøjnere og guitarer på etiketten eller bleggult terpentinsmagende sprinklervæske. Eller også er det ren kult og vin i verdensklasse. Vi har smagt et par superstjerne-sherryer på højt niveau.

5 x sherry af de virkelig gode
 
3 gode vine under 100 kr.

3 gode vine under 100 kr.

14. mar | RØDVIN | gastros vineksperter har fundet tre gode flasker, du skal smage. Se med her...

3 gode vine under 100 kr.
 
Mød Danmarks største sprittere

Mød Danmarks største sprittere

24. feb | BONUS | Danmarks største sprittere er faktisk ganske små. Mikrodestillerierne vinder frem.

Mød Danmarks største sprittere
 
Chefredaktøren anbefaler: 4 gode flasker

Chefredaktøren anbefaler: 4 gode flasker

21. feb | BONUS | gastros chefredaktør Jesper Uhrup Jensen har fundet fire gode flasker, som du ikke må gå glip af!

Chefredaktøren anbefaler: 4 gode flasker
 
5 gode vine under 140 kr.

5 gode vine under 140 kr.

14. feb | BONUS | gastros vinekspert René Langdahl Jørgensen har denne måned fundet fem gode vine til dig - og så til en yderst fordelagtig pris!

5 gode vine under 140 kr.
 
7 anbefalelsesværdige Vino Nobile

7 anbefalelsesværdige Vino Nobile

07. feb | RØDVIN | gastros vinekspert René Langdahl Jørgensen anbefaler at du smager disse syv Vino Nobile...

7 anbefalelsesværdige Vino Nobile
 
Montepulcianos noble vin

Montepulcianos noble vin

07. feb | RØDVIN | Vino nobile di Montepulciano har altid stået i skyggen af chianti og brunello, men en række producenter gør deres til at træde ud af lillebrorrollen.

Montepulcianos noble vin
 
6 af månedens vine

6 af månedens vine

24. jan | RØDVIN | gastros vinekspert René Langdahl Jørgensen har smagt på 6 af månedens vine. Læs hans bedømmelse her..

6 af månedens vine
 
5 fantastiske rødvine

5 fantastiske rødvine

17. jan | RØDVIN | Fem fantastiske rødvine - behøver vi sige mere?

5 fantastiske rødvine
 

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET

MEST LÆSTE

SIDSTE NYT

 

Facebook

Konkurrence

Vind vinreol fra Kastrup Design

Vind vinreol fra Kastrup Design

Deltag i konkurrencen om 2x1 vinreol i plexiglas fra Kastrup Design til en samlet værdi af 2.750 kr.

Vind vinreol fra Kastrup Design

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Opskrift

Opskrift

Havtaske og svampe à la Redzepi

René Redzepi har om nogen været med til at (gen)opfinde det nordiske køkken. Få opskriften på en af hans signaturretter: Stegt havtaske og svampe i forskellige teksturer.

Få opskriften her

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE

GASTROS JOBMARKED