gas-logo_GRAA_medtext

banner_gas
 
gastro > Vin > Bonus > Nebbiolovinene uden for rampelyset
Nebbiolovinene uden for rampelyset

 

Nebbiolovinene uden for rampelyset

Den nordvestitalienske druesort nebbiolo er for mange ensbetydende med barolo og barbaresco, men den har faktisk en del mere at byde på. gastro tager dig med på en pilgrimsfærd for nebbioloaficionados.

18. jun - Af Thomas Ilkjær - Foto: Thomas Ilkjær og PR

Et samlet areal på størrelse med Tåsinge er alt, hvad der er at gøre godt med på verdensplan. Og så kan vi stort set se bort fra de 10 % som italienske udvandrere har plantet uden for hjemlandet, for det er ubetinget her, at nebbiolo performer bedst. 80 % af de ca. 6.300 hektar, der i dag er beplantet med nebbiolo i Italien, findes i Piemonte, mens resten er fordelt mellem Valtellina i Lombardiet og en lille smule i Valle d’Aosta.

At førertrøjen i dag ubetinget sidder på barolo og barbaresco er det umuligt at bestride. Det er i skikkelse af disse, at nebbiolo har sine største stjernestunder, men ikke mindst i en tid, hvor priserne i de to zoner har nået sit maksimum og vine fra mindre velegnede, unge vinmarker ufortrødent aftappes som den ægte vare, er det værd at kigge nærmere på druesortens andre tilbud.


Valtellina – mineralrig alpevin
Valtellina-dalen ligger i Lombardiet, i de Rætiske Alper, som adskiller Italien fra Schweiz. Markerne er ikke bare nogle af de allernordligste i Italien, men også nogle af de mest betagende. Dramatikken og æstetikken står ikke tilbage for Mosel, Douro-dalen eller Cinque Terre.

Men skønheden har sin pris. For selv om vinavlerne for generationer siden på imponerende vis har opbygget flere tusinde kilometer terrasseflader, der har muliggjort beplantningen af vinmarker, er høstarbejdet hårdt og tidskrævende.

Til de stejleste partier har man hjælp fra små tovbaner, der kan bringe druerne ned til de ventende ladvogne længere nede ad skråningerne, og nogle få producenter anvender også helikoptere.



Selv med disse hjælpemidler bliver det dog aldrig rigtigt rentabelt at være markejer i Valtellina. Langt de fleste drueavlere i området har da også blot vindyrkningen som en hobby eller sidebeskæftigelse. Der er mere end 2.000 af slagsen, men kun omkring 30 firmaer, der laver og aftapper vin.

Når de resulterende vine heller ikke just sælges for skyhøje priser, er det svært at bebrejde den yngre generation, at de ikke ligefrem står i kø for at blive vinproducenter. Hårdt arbejde og dårlig løn har sjældent været en lokkende jobbeskrivelse, og markarealet er da også mindsket betydeligt gennem det forrige århundrede. Det er en skam, for de bedste af vinene er ikke alene virkeligt gode. Der er også tale om det eneste vinområde i verden uden for Piemonte, hvor nebbiolo konsekvent giver vine, der er værd at beskæftige sig med.

De sandholdige jorde, rige på sten og mineraler, passer den tilsyneladende godt, selv om der kan blive særdeles tørt i det tynde lag på blot 40-120 cm, hvor rødderne under sommeren ofte leder forgæves efter vand mellem klippestykkerne. Klimaet er generelt solrigt, og dalen med Adda-floden i bunden ligger som et beskyttet bælte med Comosøen ved den vestlige ende som en regulerende termostat.

Det samlede resultatet bliver generelt set nebbiolovine med mere syre, lysere frugt og lige knapt så megen tannin i sammenligning med de berømte slægtninge fra Langhe i Piemonte.

Læs videre på næste side...

1234 NÆSTE >

Tilbage til oversigten

ANNONCE


 
 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 
Alsace: 14 senthøstede vine

Alsace: 14 senthøstede vine

22. aug | HVIDVIN | De senthøstede vine fra Alsace er en lidt overset specialitet, der er værd at skænke noget opmærksomhed. gastros chefredaktør Jesper Uhrup Jensen har smagt 14 af slagsen, og giver sin mening til kende her...

Alsace: 14 senthøstede vine
 
Månedens 5 gode rødvine

Månedens 5 gode rødvine

15. aug | RØDVIN | MÅNEDENS VINE: gastros vineksperter har denne måned fundet fem gode rødvine, du skal smage.

Månedens 5 gode rødvine
 
5 gode rosé vine under 110 kr.

5 gode rosé vine under 110 kr.

08. aug | ROSÉ | VIN PÅ BUDGET: gastros vineksperter er gået amok i gode budgetvenlige rosé vine, og har udvalgt fem styks du skal smage.

5 gode rosé vine under 110 kr.
 
5 gode hvidvine under 200 kr.

5 gode hvidvine under 200 kr.

25. jul | HVIDVIN | VIN PÅ BUDGET: Vi har fundet fem gode hvidvine under 200 kr. du skal smage.

5 gode hvidvine under 200 kr. (1 kommentarer)
 
3 rigtig gode rødvine under 70 kr.

3 rigtig gode rødvine under 70 kr.

18. jul | RØDVIN | VIN PÅ BUDGET: gastros vinekspert René Langdahl Jørgensen har fundet tre rigtig gode rødvine du skal smage - og så til en ufattelig god pris!

3 rigtig gode rødvine under 70 kr. (1 kommentarer)
 
Test: 7 gode rosé vine

Test: 7 gode rosé vine

11. jul | ROSÉ | Erik fra ’Erik og Else’ i Rytteriet: ”Der er rødvin, og der er hvidvin, og hvis man blander de to, får man rosé!” Det er faktisk helt rigtigt, men alt er ikke sagt med det, og historien er heller ikke fortalt ved blot at affærdige rosé som en pjanket og useriøs terrassevin. Vi har smagt syv styks.

Test: 7 gode rosé vine
 
8 Cabernet Sauvignon fra Californien

8 Cabernet Sauvignon fra Californien

04. jul | RØDVIN | Engang var cabernet sauvignon fra Napa Valley nærmest en kopivare af det franske forbillede i Bordeaux. Siden fandt vinene deres egen opulente og solmodne stil, elsket af mange og hadet af lige så mange. I dag er Napa Valley præget af en ny udvikling, umiskendeligt med tydelige referencer til den franske forbindelse, men først og fremmest er cabernet sauvignon fra den amerikanske vestkyst sig selv.

8 Cabernet Sauvignon fra Californien
 
Månedens vine: 3 gode flasker

Månedens vine: 3 gode flasker

27. jun | BONUS | Hver måned anmelder gastros vinanmeldere en række flasker - her får du tre gode af dem.

Månedens vine: 3 gode flasker
 
 
5 stjerner: 3 rigtig gode vine

5 stjerner: 3 rigtig gode vine

20. jun | BONUS | Her får du tre rigtig gode vine, som gastros vinanmeldere har belønnet med fem stjerner.

5 stjerner: 3 rigtig gode vine (2 kommentarer)
 
3 gode budgetvenlige vine

3 gode budgetvenlige vine

13. jun | BONUS |

Her får du tre gode flasker vin til næsten ingen penge!

3 gode budgetvenlige vine
 
 

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET

MEST LÆSTE

KONKURRENCE

Vind whisky fra Glenmorangie

Vind whisky fra Glenmorangie

Deltag i konkurrencen om en 2x1 flaske Glenmorangie Signet til en samlet værdi af 2.540 kr.

Vind whisky fra Glenmorangie

GUIDE

GUIDE

Guide: 8 gode frokostrestauranter

Hvor går man hen, hvis man vil have frokost over caféniveau – måske ligefrem et gourmetmåltid på linje med et aftenmåltid? Vi giver dig 8 gode bud på frokostrestauranter.

Se guiden til gode frokostrestauranter her.

SIDSTE NYT

 

Facebook

Konkurrence

Vind karameller fra Karamel Kompagniet

Vind karameller fra Karamel Kompagniet

Deltag i konkurrencen om 5x1 Gråmyr-gaveæske med 770 g blandede karameller fra Karamel Kompagniet. Samlet værdi 960 kr.

Vind karameller fra Karamel Kompagniet

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE

GASTROS JOBMARKED