gas-logo_GRAA_medtext

banner_gas
 
gastro > Vin > Bonus > Lidt om økologi, biodynamik og naturlig vin
Lidt om økologi, biodynamik og naturlig vin

 

Lidt om økologi, biodynamik og naturlig vin

I vinverdenen er der økologi, og der er biodynamik, og det er ikke det samme. Men så er der også naturvine, og det er noget helt tredje. René Langdahl Jørgensen forsøger at hitte rede i junglen.

06. jan - Af René Langdahl Jørgensen - Foto: Rasmus Meisler/Spild af tid

Om økologi, biodynamik og naturvin


1. Begreberne økologi og biodynamik handler begge på papiret udelukkende om dyrkning af vin og ikke om det, der foretages i produktionsrummet. Økologi er inden for EU lovreguleret, mens biodynamikken ikke er lovreguleret og kun ’styres’ og kontrolleres af blandt andre den internationale organisation Demeter og den franske Biodyvin. 

2. Biodynamikken må opfattes som en slags udvidet økologi. En af de franske pionerer Nicolas Joly beskriver det således: at økologien tillader naturen at gøre sit job, mens biodynamikken tillader naturen at gøre sit job endnu mere og bedre.

3. Oven i økologiens forbud mod syntetisk fremstillede hjælpestoffer og genetisk modificerede organismer, lægger biodynamikken forståelse for månefaser, tilsætning af specialfremstillet kompost og ikke mindst de forskellige præparater nummereret fra 500 til 508 med eksempelvis kisel og røllike gæret i en kronhjorteblære.

4. De fleste økologiske og biodynamiske producenter lader den bæredygtige og naturvenlige verdensforståelse flyde gennem hele vinfremstillingen, så man også søger at gære vinen på naturgær og undgår tilsætningsstoffer. Den del af processen er imidlertid ikke reguleret, og da både økologien og biodynamikken er blevet parametre for øget efterspørgsel blandt forbrugerne, er der kommet mange ’halvgjorte’ og kommercielt styrede producenter ind i flokken. Derfor er der de senere år opstået en ny spændende bevægelse; naturvinsproducenterne.

5. Begrebet ’naturvin’ er ikke beskyttet eller certificeret, men bevægelsen handler om at gøre det samme som økologerne eller biodynamikerne i marken og dertil prioritere minimum af manipulation i kælderen.

6. Alexandre Bain, muligvis Pouilly- Fumés eneste naturvinsproducent, siger illustrerende, at økologi og biodynamik er redskaberne, mens naturlighed er filosofien bag. Afdøde Marcel Lapierre fra Morgon var en af foregangsmændene på blandt andet minimal tilsætning af svovl.

7. I Frankrig er der oprettet en forening, som nu tæller medlemmer i både Italien og Spanien, Association des Vins Naturels, hvis charter blandt andet stiller krav om håndplukning, nul kulturgær og meget lave maksimalgrænser for sulfittilsætning.


Der findes talrige forsøg på at lave mere eller mindre omfattende retningslinjer for fænomenet naturvin. Herhjemme har Mads Rudolf fra det kendte københavnske champagneimportfirma Petillant og naturvinsfortaler begået en meget interessant 9-punktsliste. Læs den her.


Mads Rudolf er indehaver af champagneimportfirmaet Petillant og vinbutikken Skål i Proviantboderne på Indiakaj i København.


Tilbage til oversigten

ANNONCE


 
 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 
3 rigtig gode rødvine under 70 kr.

3 rigtig gode rødvine under 70 kr.

18. jul | RØDVIN | VIN PÅ BUDGET: gastros vinekspert René Langdahl Jørgensen har fundet tre rigtig gode rødvine du skal smage - og så til en ufattelig god pris!

3 rigtig gode rødvine under 70 kr. (1 kommentarer)
 
Test: 7 gode rosé vine

Test: 7 gode rosé vine

11. jul | ROSÉ | Erik fra ’Erik og Else’ i Rytteriet: ”Der er rødvin, og der er hvidvin, og hvis man blander de to, får man rosé!” Det er faktisk helt rigtigt, men alt er ikke sagt med det, og historien er heller ikke fortalt ved blot at affærdige rosé som en pjanket og useriøs terrassevin. Vi har smagt syv styks.

Test: 7 gode rosé vine
 
8 Cabernet Sauvignon fra Californien

8 Cabernet Sauvignon fra Californien

04. jul | RØDVIN | Engang var cabernet sauvignon fra Napa Valley nærmest en kopivare af det franske forbillede i Bordeaux. Siden fandt vinene deres egen opulente og solmodne stil, elsket af mange og hadet af lige så mange. I dag er Napa Valley præget af en ny udvikling, umiskendeligt med tydelige referencer til den franske forbindelse, men først og fremmest er cabernet sauvignon fra den amerikanske vestkyst sig selv.

8 Cabernet Sauvignon fra Californien
 
Månedens vine: 3 gode flasker

Månedens vine: 3 gode flasker

27. jun | BONUS | Hver måned anmelder gastros vinanmeldere en række flasker - her får du tre gode af dem.

Månedens vine: 3 gode flasker
 
 
5 stjerner: 3 rigtig gode vine

5 stjerner: 3 rigtig gode vine

20. jun | BONUS | Her får du tre rigtig gode vine, som gastros vinanmeldere har belønnet med fem stjerner.

5 stjerner: 3 rigtig gode vine (2 kommentarer)
 
3 gode budgetvenlige vine

3 gode budgetvenlige vine

13. jun | BONUS |

Her får du tre gode flasker vin til næsten ingen penge!

3 gode budgetvenlige vine
 
 
Mød den italienske naturvinsguru, Josko Gravner

Mød den italienske naturvinsguru, Josko Gravner

02. jun | BONUS | Den italienske naturvinsguru, Josko Gravner, er i virkeligheden ikke til så meget hokuspokus, når det kommer til vinfremstilling. Det handler ikke om at gøre så meget. Det handler om at gøre mindre. Men svovl skal der altså til. Bare lidt.

Mød den italienske naturvinsguru, Josko Gravner
 
7 rigtig gode flasker

7 rigtig gode flasker

30. maj | BONUS | gastros vineksperter har fundet syv gode flasker du skal smage; her er både rødvin, hvidvin og fantastiske champagner!

7 rigtig gode flasker
 
Månedens 10 gode vine

Månedens 10 gode vine

23. maj | BONUS | Denne måned skal du smage disse 10 gode vine...

Månedens 10 gode vine
 
 

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET

MEST LÆSTE

KONKURRENCE

Vind porcelæn fra Pillivuyt

Vind porcelæn fra Pillivuyt

Deltag i konkurrencen om 3x1 gavesæt fra Pillivuyt, med produkter fra den nye porcelænsserie ’Blå Bretagne’. Præmien har en samlet værdi af 2.580 kr.

Vind porcelæn fra Pillivuyt

GUIDE

GUIDE

Guide: 8 gode frokostrestauranter

Hvor går man hen, hvis man vil have frokost over caféniveau – måske ligefrem et gourmetmåltid på linje med et aftenmåltid? Vi giver dig 8 gode bud på frokostrestauranter.

Se guiden til gode frokostrestauranter her.

SIDSTE NYT

 

Facebook

Konkurrence

Vind Champagne fra Moët & Chandon

Vind Champagne fra Moët & Chandon

Deltag i konkurrencen om 3x1 flaske Moët Ice Impérial fra Moët & Chandon til en samlet værdi af 1.167 kr.

Vind Champagne fra Moët & Chandon

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE

GASTROS JOBMARKED