gas-logo_GRAA_medtext

banner_gas
 
gastro > Vin > Rødvin > Majestætisk mådehold: Et besøg i de royale vinkældre
Majestætisk mådehold: Et besøg i de royale vinkældre

 

Majestætisk mådehold: Et besøg i de royale vinkældre

Det er ikke ligefrem sparsommelighed, man forbinder med det engelske kongehus, men rent faktisk vendes hver en penny, og bag facaden af pomp og pragt gemmer sig et banalt husholdningsbudget. gastro har været en tur i de royale vinkældre...

25. feb - Af Jesper Uhrup Jensen


Det er længe siden, det engelske kongehus havde reel magt og indflydelse, men den engelske kongefamilie – Windsor-slægten – eller The Firm, som englænderne gerne refererer til, excellerer stadig i pomp og pragt og er med blandt andet enorme jordbesiddelser, ejendomme og kunstsamlinger i privat eje en af verdens rigeste familier.

Det ligger derfor lige til højrebenet at antage, at vinkælderen under Buckingham Palace – der faktisk er hele fem forbundne kældre – tillige med den noget mindre kælder under Windsor Castle må være noget af et slaraffenland for enhver vinnørd. Men det er nu ikke på vinfronten, at milliardærerne oppe i gemakkerne bruger deres penge. Der bliver faktisk sparet på de våde varer.

Det bliver til en del glas champagne i en lang regeringstid, men dronningens yndlingsdrink er og bliver Dubonnet og gin – 7 dele gin og 3 dele Dubonnet. Så holder flasken længere – altså Dubonnet-flasken.

Vin for millioner

Hører man til dem, der lige netop har lidt plads til vinen et køligt sted under sengen i soveværelset eller i et hjørne af entreen – så er de royale kældre imponerende, og det er de stadig, selv om man skulle være så heldig at besidde en regulær vinkælder. De kølige korridorer under paladset midt i London er vitterlig ikke hverdagskost, om end de victorianske kældergange med gråt linoleum kan forekomme noget kuldslåede, men størrelsen i sig selv er og bliver overvældende – fem store kælderrum foruden et særligt sikret kælderrum og en museumskælder.


Omfanget er imponerende, mængden af vin er uoverskuelig, men forekommer større end den reelt er, fordi den ligger spredt på et så stort område – der synes at være flasker i tusindvis, men vinkælderen hos The Firm er faktisk ikke større end mangt en privatsamling – langtfra.

 
Redaktør og ejer af vinbladet, Peter Vinding, fortæller eksempelvis i en leder i bladet om sine 10.000 flasker, vinkælderen i tilknytning til Era Ora rummer 100.000 flasker, og skønt Hendes Majestæts beholdning vurderes til omkring 20-25 millioner kr., så er det jo egentlig ikke så meget. Så mange flasker Domaine de la Romanée Conti går der jo heller ikke på én million, ej heller Latour ’61 eller Pétrus ’82. Men det er lige præcis heller ikke den type vine, der optager pladsen i kældrene under Buckingham Palace.

Fortsætter på næste side...

12345 NÆSTE >

Tilbage til oversigten

ANNONCE


 
 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 
Vinene fra Frederiksdal Gods

Vinene fra Frederiksdal Gods

19. sep | BONUS | Det karakteristiske ved vinene fra Frederiksdal Kirsebærvin er den særdeles præsente syrlighed fra surkirsebærrene, der skaber det modspil, som gør de meget koncentrerede vine langt mere drikkevenlige og interessante over flere slurke. Vi har taget et kig på nogle af vinene.

Vinene fra Frederiksdal Gods
 
Alsace: 14 senthøstede vine

Alsace: 14 senthøstede vine

22. aug | HVIDVIN | De senthøstede vine fra Alsace er en lidt overset specialitet, der er værd at skænke noget opmærksomhed. gastros chefredaktør Jesper Uhrup Jensen har smagt 14 af slagsen, og giver sin mening til kende her...

Alsace: 14 senthøstede vine
 
Månedens 5 gode rødvine

Månedens 5 gode rødvine

15. aug | RØDVIN | MÅNEDENS VINE: gastros vineksperter har denne måned fundet fem gode rødvine, du skal smage.

Månedens 5 gode rødvine
 
5 gode rosé vine under 110 kr.

5 gode rosé vine under 110 kr.

08. aug | ROSÉ | VIN PÅ BUDGET: gastros vineksperter er gået amok i gode budgetvenlige rosé vine, og har udvalgt fem styks du skal smage.

5 gode rosé vine under 110 kr.
 
5 gode hvidvine under 200 kr.

5 gode hvidvine under 200 kr.

25. jul | HVIDVIN | VIN PÅ BUDGET: Vi har fundet fem gode hvidvine under 200 kr. du skal smage.

5 gode hvidvine under 200 kr. (1 kommentarer)
 
3 rigtig gode rødvine under 70 kr.

3 rigtig gode rødvine under 70 kr.

18. jul | RØDVIN | VIN PÅ BUDGET: gastros vinekspert René Langdahl Jørgensen har fundet tre rigtig gode rødvine du skal smage - og så til en ufattelig god pris!

3 rigtig gode rødvine under 70 kr. (1 kommentarer)
 
Test: 7 gode rosé vine

Test: 7 gode rosé vine

11. jul | ROSÉ | Erik fra ’Erik og Else’ i Rytteriet: ”Der er rødvin, og der er hvidvin, og hvis man blander de to, får man rosé!” Det er faktisk helt rigtigt, men alt er ikke sagt med det, og historien er heller ikke fortalt ved blot at affærdige rosé som en pjanket og useriøs terrassevin. Vi har smagt syv styks.

Test: 7 gode rosé vine
 
8 Cabernet Sauvignon fra Californien

8 Cabernet Sauvignon fra Californien

04. jul | RØDVIN | Engang var cabernet sauvignon fra Napa Valley nærmest en kopivare af det franske forbillede i Bordeaux. Siden fandt vinene deres egen opulente og solmodne stil, elsket af mange og hadet af lige så mange. I dag er Napa Valley præget af en ny udvikling, umiskendeligt med tydelige referencer til den franske forbindelse, men først og fremmest er cabernet sauvignon fra den amerikanske vestkyst sig selv.

8 Cabernet Sauvignon fra Californien
 
Månedens vine: 3 gode flasker

Månedens vine: 3 gode flasker

27. jun | BONUS | Hver måned anmelder gastros vinanmeldere en række flasker - her får du tre gode af dem.

Månedens vine: 3 gode flasker
 
 
5 stjerner: 3 rigtig gode vine

5 stjerner: 3 rigtig gode vine

20. jun | BONUS | Her får du tre rigtig gode vine, som gastros vinanmeldere har belønnet med fem stjerner.

5 stjerner: 3 rigtig gode vine (2 kommentarer)
 
3 gode budgetvenlige vine

3 gode budgetvenlige vine

13. jun | BONUS |

Her får du tre gode flasker vin til næsten ingen penge!

3 gode budgetvenlige vine
 

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET

MEST LÆSTE

KONKURRENCE

Vind whisky fra Glenmorangie

Vind whisky fra Glenmorangie

Deltag i konkurrencen om en 2x1 flaske Glenmorangie Signet til en samlet værdi af 2.540 kr.

Vind whisky fra Glenmorangie

GUIDE

GUIDE

Guide: 8 gode frokostrestauranter

Hvor går man hen, hvis man vil have frokost over caféniveau – måske ligefrem et gourmetmåltid på linje med et aftenmåltid? Vi giver dig 8 gode bud på frokostrestauranter.

Se guiden til gode frokostrestauranter her.

SIDSTE NYT

 

Facebook

Konkurrence

Vind karameller fra Karamel Kompagniet

Vind karameller fra Karamel Kompagniet

Deltag i konkurrencen om 5x1 Gråmyr-gaveæske med 770 g blandede karameller fra Karamel Kompagniet. Samlet værdi 960 kr.

Vind karameller fra Karamel Kompagniet

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE

GASTROS JOBMARKED