gas-logo_GRAA_medtext

banner_gas
 
gastro > Vin > Rødvin > Majestætisk mådehold: Et besøg i de royale vinkældre
Majestætisk mådehold: Et besøg i de royale vinkældre

 

Majestætisk mådehold: Et besøg i de royale vinkældre

Det er ikke ligefrem sparsommelighed, man forbinder med det engelske kongehus, men rent faktisk vendes hver en penny, og bag facaden af pomp og pragt gemmer sig et banalt husholdningsbudget. gastro har været en tur i de royale vinkældre...

25. feb - Af Jesper Uhrup Jensen


Det er længe siden, det engelske kongehus havde reel magt og indflydelse, men den engelske kongefamilie – Windsor-slægten – eller The Firm, som englænderne gerne refererer til, excellerer stadig i pomp og pragt og er med blandt andet enorme jordbesiddelser, ejendomme og kunstsamlinger i privat eje en af verdens rigeste familier.

Det ligger derfor lige til højrebenet at antage, at vinkælderen under Buckingham Palace – der faktisk er hele fem forbundne kældre – tillige med den noget mindre kælder under Windsor Castle må være noget af et slaraffenland for enhver vinnørd. Men det er nu ikke på vinfronten, at milliardærerne oppe i gemakkerne bruger deres penge. Der bliver faktisk sparet på de våde varer.

Det bliver til en del glas champagne i en lang regeringstid, men dronningens yndlingsdrink er og bliver Dubonnet og gin – 7 dele gin og 3 dele Dubonnet. Så holder flasken længere – altså Dubonnet-flasken.

Vin for millioner

Hører man til dem, der lige netop har lidt plads til vinen et køligt sted under sengen i soveværelset eller i et hjørne af entreen – så er de royale kældre imponerende, og det er de stadig, selv om man skulle være så heldig at besidde en regulær vinkælder. De kølige korridorer under paladset midt i London er vitterlig ikke hverdagskost, om end de victorianske kældergange med gråt linoleum kan forekomme noget kuldslåede, men størrelsen i sig selv er og bliver overvældende – fem store kælderrum foruden et særligt sikret kælderrum og en museumskælder.


Omfanget er imponerende, mængden af vin er uoverskuelig, men forekommer større end den reelt er, fordi den ligger spredt på et så stort område – der synes at være flasker i tusindvis, men vinkælderen hos The Firm er faktisk ikke større end mangt en privatsamling – langtfra.

 
Redaktør og ejer af vinbladet, Peter Vinding, fortæller eksempelvis i en leder i bladet om sine 10.000 flasker, vinkælderen i tilknytning til Era Ora rummer 100.000 flasker, og skønt Hendes Majestæts beholdning vurderes til omkring 20-25 millioner kr., så er det jo egentlig ikke så meget. Så mange flasker Domaine de la Romanée Conti går der jo heller ikke på én million, ej heller Latour ’61 eller Pétrus ’82. Men det er lige præcis heller ikke den type vine, der optager pladsen i kældrene under Buckingham Palace.

Fortsætter på næste side...

12345 NÆSTE >

Tilbage til oversigten

ANNONCE


 
 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 
Månedens 6 gode flasker

Månedens 6 gode flasker

28. nov | TEMA | gastros vineksperter har denne måned fundet 6 gode flasker vin, du skal smage.

Månedens 6 gode flasker
 
3 gode rødvine til 300 kr.

3 gode rødvine til 300 kr.

21. nov | RØDVIN | gastros vinekspert René Langdahl Jørgensen har drukket rødvin - og fundet tre gode af slagsen, du skal smage!

3 gode rødvine til 300 kr.
 
Mød den amerikanske vinmager Laurie Hook

Mød den amerikanske vinmager Laurie Hook

19. nov | TEMA | René Langdahl Jørgensen har mødt amerikanske Beringers kvindelige vinmager, Laurie Hook.

Mød den amerikanske vinmager Laurie Hook
 
8 fantastiske vine under 200 kr.

8 fantastiske vine under 200 kr.

14. nov | TEMA | Vi har fundet 8 fantastisk gode vine, du ikke må gå glip af. De er fantastiske - intet mindre!

8 fantastiske vine under 200 kr.
 
3 rigtig gode vine under 100 kr.

3 rigtig gode vine under 100 kr.

07. nov | TEMA | gastros vinekspert har fundet tre rigtig gode vine - til rigtig gode priser!

3 rigtig gode vine under 100 kr.
 
9 x pinot noir fra Tyskland

9 x pinot noir fra Tyskland

24. okt | TEMA | 9 foruroligende gode pinot noir-vine fra Tyskland.

9 x pinot noir fra Tyskland
 
Weekendvin: 5 flasker under 200 kr.

Weekendvin: 5 flasker under 200 kr.

17. okt | TEMA |

Denne weekend skal du smage disse 5 flasker, alle til yderst rimelige priser!

Weekendvin: 5 flasker under 200 kr.
 
5 gode vine over 200 kr.

5 gode vine over 200 kr.

10. okt | TEMA | gastros vinekspert René Langdahl Jørgensen har fundet 5 gode flasker, som du skal smage. Priserne ligger fra 200-350 kr. Se dem her...

5 gode vine over 200 kr.
 
Månedens 6 vine under 150 kr.

Månedens 6 vine under 150 kr.

03. okt | TEMA | gastros vinekspert René Langdahl Jørgensen har denne måned smagt en række budgetvenlige vine. Læs hans vurdering her...

Månedens 6 vine under 150 kr.
 
8 x Sauvignon Blanc fra Chiles Costa

8 x Sauvignon Blanc fra Chiles Costa

26. sep | HVIDVIN | Når vin vokser op med havudsigt, så plejer det at ende lykkeligt, og det gælder da også præcis for de vine, der kommer fra kystområderne i det centrale Chile, fra områder som San Antonio og Casablanca Valley, hvor der dyrkes sauvignon blanc, så de efterhånden må ryste i bukserne i Marlborough på New Zealand.

8 x Sauvignon Blanc fra Chiles Costa
 
Vinene fra Frederiksdal Gods

Vinene fra Frederiksdal Gods

19. sep | TEMA | Det karakteristiske ved vinene fra Frederiksdal Kirsebærvin er den særdeles præsente syrlighed fra surkirsebærrene, der skaber det modspil, som gør de meget koncentrerede vine langt mere drikkevenlige og interessante over flere slurke. Vi har taget et kig på nogle af vinene.

Vinene fra Frederiksdal Gods
 
Alsace: 14 senthøstede vine

Alsace: 14 senthøstede vine

22. aug | HVIDVIN | De senthøstede vine fra Alsace er en lidt overset specialitet, der er værd at skænke noget opmærksomhed. gastros chefredaktør Jesper Uhrup Jensen har smagt 14 af slagsen, og giver sin mening til kende her...

Alsace: 14 senthøstede vine
 

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET

MEST LÆSTE

KONKURRENCE

Vind gryder og pander fra Raadvad

Vind gryder og pander fra Raadvad

Deltag i konkurrencen om et All Steel gavesæt fra Raadvad, indeholdende 2 gryder, 1 kasserolle, 1 wok, 2 pander samt en sauterpande til en samlet værdi af 4.799,65 kr.

Vind gryder og pander fra Raadvad

GUIDE

GUIDE

Guide: 8 gode frokostrestauranter

Hvor går man hen, hvis man vil have frokost over caféniveau – måske ligefrem et gourmetmåltid på linje med et aftenmåltid? Vi giver dig 8 gode bud på frokostrestauranter.

Se guiden til gode frokostrestauranter her.

SIDSTE NYT

 

Læseranalyse


Facebook

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE

GASTROS JOBMARKED