gas-logo_GRAA_medtext

banner_gas
 
gastro > Udlandet > Spis med Barolo
Spis med Barolo

 

Spis med Barolo

Meningen med Barolo er at finde på tallerknen. Få steder i verden hænger maden og vinen sammen, som det er tilfældet i Alba og omegn. De kraftige, taninrige nebbiolovine fra Piemonte giver fuldstændig mening, når de hvide trøfler, osten, risottoen, det fede kød... kommer på bordet. Søren Frank opridser Piemontes gastronomiske landkort – fra hvide trøfler til Nutella.

28. jan - Af Søren Frank - Foto: Robin Skjoldborg


Når man tager i betragtning, hvor tæt Langhe ligger på Middelhavet, vil det sikkert komme bag på en del, hvor lidt den velkendte middelhavskost spiller ind på menukortet. Man skal huske på, at Appenninerne afskærer Piemonte fra Middelhavskysten, så i tidernes morgen har det været meget svært at få frisk fisk igennem fra Ligurien. Det eneste element fra havet, man finder på den klassiske Langhemenu, er saltede ansjoser.

Man bliver også sjældent overbebyrdet med grøntsager, måske lige bortset fra peberfrugter, som er en stor specialitet i Piemonte. Byen Carmagnola, som ligger på vejen til Torino, er kendt som en særlig god kilde og holder hvert år i august en sagra del peperone – peberfrugtfestival.

Pas på – der kommer mere!

Det piemontesiske køkken er i høj grad et anti pasto-køkken, en god middag eller frokost skal gerne indledes med mindst tre forskellige små anti pasti, ellers er det ikke noget repræsentativt måltid. På restauranter lader det sig selvfølgelig gøre at vælge én enkelt anti pasto, men de fleste steder byder også på en selektion, en misto, som oftest kan gøre det ud for en hel frokost, hvis man spiser alene og uformelt. I private hjem og på visse restauranter kommer de små forretter ind på fad helt af sig selv i en lang glidende strøm.


Det kan være meget farligt, hvis man giver sig hen til småspisningen og glemmer, at der altid er mindst én pastaret på vej og med sikkerhed også en kødhovedret og noget sødt til sidst. Pastaen bør man ikke snyde sig selv for, for nok er en by som Bologna i Emila-Romagna meget kendt for blandt andet sine tortellini og den berømte ragù alla bolognese, som normalt serveres med tagliatelle, men jeg mener faktisk, at man får den bedste pasta i Italien her i Langhe.

Og så er der risen, som dyrkes i området omkring Vercelli, som ligger i retning af Lombardiet, men dog stadig tæt nok på, til at risotto er på menukortene overalt i Langhe. Det er slet ikke unormalt at få både pasta og risotto i samme måltid, og hvis ikke man selv siger stop, risikerer man såmænd også, at tjeneren eller madmor er på vej med et fad med gnocchi i en ostesauce lavet af Castelmagno.

Fortsætter på næste side...

12345678910 NÆSTE >

Tilbage til oversigten

ANNONCE


 
 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 

Sidste nyt

gastro anbefaler: 4 gode vine under 130 kr.

gastro anbefaler: 4 gode vine under 130 kr.

19. dec | TEMA | gastros vinekspert René Langdahl Jørgensen har smagt på budgetvenlige vine, og udvalgt fire rigtig gode af slagsen.

gastro anbefaler: 4 gode vine under 130 kr.
 
7 italienske pasta opskrifter

7 italienske pasta opskrifter

17. dec | HOVEDRETTER | Pasta er Danmarks italienske nationalspise. Se vores favoritretter her.

7 italienske pasta opskrifter (1 kommentarer)
 
Anmeldelse: Restaurant Hærværk

Anmeldelse: Restaurant Hærværk

15. dec | ANMELDELSER | Hærværk i Århus serverer gedigen brasserimad og imponerer med sit konsekvente vinkort.

Anmeldelse: Restaurant Hærværk
 
8 sjældne hvidvine fra Italien

8 sjældne hvidvine fra Italien

12. dec | HVIDVIN | gastros vinekspert René Langdahl Jøregensen har smagt italienske hvidvine, man ikke ser hver dag.

8 sjældne hvidvine fra Italien
 
6 lækre opskrifter med and

6 lækre opskrifter med and

10. dec | TEMA | Anden kan så meget mere end at blive serveret med rødkål og brune kartofler. Mira Arkin går andre andeveje.

6 lækre opskrifter med and
 
Vi shopper: Italiensk grej

Vi shopper: Italiensk grej

08. dec | SHOPPINGTIPS | Lad dig inspirere af spændende køkkengrej, som kan bruges, når du tilbereder italienske retter. Her er alt fra den uundværlige dåseåbner til eksklusive ismaskiner. Og selvfølgelig er der også nye (og gamle) bud på grej til tilberedning af både italiensk kaffe og pasta.

Vi shopper: Italiensk grej
 
Killer-kokken fra Kong Hans

Killer-kokken fra Kong Hans

05. dec | BLOG | I en tid, hvor selv kontormænd med Lloyd-sko, bløde hænder og myoser i nakken har tribal-tatoos på overarmene – ja, hvor sågar bedstemødre kan mønstre en sømandsoverarm med roser og hjerter, er det så som så med tussernes traditionelle macho-symbolik.

Killer-kokken fra Kong Hans
 
10 korte Cannubi smagsnoter

10 korte Cannubi smagsnoter

05. dec | TEMA | Cannubi er historisk Barolos mest velansete og prestigefyldte vinmark. De seneste år har den også været slagmark for en krig, der mere end vinøs logik handler om traditioner og ældgamle konventioner. Thomas Ilkjær smager på vinene fra Italiens bedst kendte mark.

10 korte Cannubi smagsnoter
 
Nyt gastro på gaden

Nyt gastro på gaden

04. dec | NYHEDER | I dag lander gastros vinter-nummer i butikkerne, og du kan smugkigge i det lige her…

Nyt gastro på gaden
 
Giv et gaveabonnement på gastro i julegave

Giv et gaveabonnement på gastro i julegave

04. dec | NYHEDER | Glæd en du holder af, med et gaveabonnement på gastro. En gave der vil skabe glæde igen og igen de næste mange måneder.

Giv et gaveabonnement på gastro i julegave
 
Bojesens økologiske julesmåkager

Bojesens økologiske julesmåkager

03. dec | TEMA | Bojesen driver Danmarks eneste økologiske konditori. Vi kiggede ind i chokoladekongens værksted og fik fravristet konditoren et par opskrifter på økologiske julesmåkager.

Bojesens økologiske julesmåkager
 
Mød Ronny Emborg, kongen af Kongens Nytorv

Mød Ronny Emborg, kongen af Kongens Nytorv

02. dec | NYT & NOTER | En halv million kroner af egen lomme, det er, hvad Ronny Emborg har brugt på et af de mest ambitiøse kogebogsprojekter længe. Jesper Uhrup Jensen har mødt køkkenchefen på Hotel d’Angleterre til en snak om selv at ville bestemme og ikke lade sig påvirke for meget af andre – og om at bestride en af de mest spektakulære poster i restaurationsbranchen. Om at være chef og om at være sig selv.

Mød Ronny Emborg, kongen af Kongens Nytorv
 
Anmeldelse: Restaurant Marchal

Anmeldelse: Restaurant Marchal

02. dec | ANMELDELSER | Ronny Emborg serverer ’godt med godt på’ på det nyrenoverede d’Angleterre, men man spørger sig selv, om ikke hotellet burde give stortalentet lov til at rulle sig helt ud.

Anmeldelse: Restaurant Marchal (1 kommentarer)
 
Anmeldelse: Restaurant AOC

Anmeldelse: Restaurant AOC

02. dec | ANMELDELSER | AOC er en restaurantoplevelse af tårnhøj karat i kælderplan, og køkkenchef Søren Selin har for alvor fået luft under vingerne.

Anmeldelse: Restaurant AOC (1 kommentarer)
 
Ferran Adriá: 'Det nordiske køkken har ingen betydning!'

Ferran Adriá: 'Det nordiske køkken har ingen betydning!'

01. dec | BLOG | Så kort og kontant var eks-elBulli-køkkenchefen, Ferran Adrià, da gastro mødte ham tidligere på ugen i Barcelona.

Ferran Adriá: 'Det nordiske køkken har ingen betydning!'

MEST LÆSTE

SIDSTE NYT

 
 

Årets julegave

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET

MEST LÆSTE

GUIDE

GUIDE

Guide: 8 gode frokostrestauranter

Hvor går man hen, hvis man vil have frokost over caféniveau – måske ligefrem et gourmetmåltid på linje med et aftenmåltid? Vi giver dig 8 gode bud på frokostrestauranter.

Se guiden til gode frokostrestauranter her.

SIDSTE NYT

 

Facebook

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE