gas-logo_GRAA_medtext

banner_gas
 
gastro > Opskrifter > Tilbehør > Den perfekte butterdej
Den perfekte butterdej

 

Den perfekte butterdej

Her får du opskriften på den perfekte butterdej, som ikke er til at komme uden om, når du skal lave tærter i enhver afskygning. Lidt besværligt, men det hele værd!

04. feb


Opskrift på butterdej
 

125 g mel
125 g koldt smør
½ tsk. citronsaft
Salt
½ dl koldt vand (evt. mere)

Kom mel ud på et bord, lav en fordybning i det, hvor lidt smørtern lægges ned sammen med citronsaft, salt og vand. Arbejd melet sammen omkring de øvrige ingredienser til dejen er ’grovkrummet’. Tilsæt evt. mere vand, hvis dejen virker tør. Skær godt i dejen med fx en dejskraber, og saml den derpå med så lidt æltning som muligt til en kugle, der skal være let og luftig. Snit kuglen, kom film om den, og læg den på køl i 15 minutter.

Drys lidt mel på resten af smørret, gør det blødt (fx ved at banke på det med en kagerulle), og form det til et kvadrat. Rul dejen ud til et dobbelt så stort kvadrat, der er tykkest i centrum. Pak smørret ind i dejen, og bank pakken flad på et meldækket bord med samlestederne nedad. Rul ud og fold sammen 2 gange (se nedenfor), kom film om, og læg på køl i 15 minutter.  Gentag udrulning og foldning 2 gange mere.

Og så er dejen klar til at gemmes, til den skal formes og bages.  Lige inden da rulles og foldes den 2 gange. Og kommer igen på køl i 15 minutter. 

Rul og fold

Når man arbejder med butterdej er kulde et vigtigt element – ellers bliver smørret varmt, og de mange lag, en butterdej skal bestå af, klistrer sammen. Det er derfor, man efter 2 x udrulning og foldning, igen og igen lægger på køl i 15 minutter. Det er i øvrigt ideelt at arbejde med butterdej på kolde overflader som fx marmor- og granitbordplader.

1 omgang 2 x rulning og foldning ser således ud
– den omgang man gentager efter hver 15 minutters afkøling:

1. Arbejd i rektangelform, og sørg konstant for at holde hjørnerne vinkelrette.

2. Rul hurtigt og kun væk fra dig selv – bordet skal være meldrysset hele tiden, og dejen rykkes rundt, hvor melet er.

3. Fold dejen, som var det brevpapir, så holder kvadratet sin form.

4. Vend dejen 90 grader (så sammenføjningen befinder sig til venstre for dig) – og tryk sammenføjningerne forsigtigt sammen fx med en kagerulle.

5. Gentag 1-4, og kom film eller sølvfolie om dejen.
 
Bagning af butterdej

Giv dejen eller den indbagte ret en kort omgang ved høj varme – helst i en varmluftsovn, så dejen hæver. Når den er hævet sænkes temperaturen – generelt til ca. 190-220 grader afhængigt af størrelse og fyld – se den pågældende opskrift. Dejen skal være ordentlig gennembagt uden at blive brændt, men samtidig brun og sprød. Pas på undersiden – den bliver hurtigt brændt ved den relativt høje varme, som butterdej bages ved. Forbagning af butterdejsbunde, der skal fyldes, er det smarteste – så bliver de mere sprøde. Prik evt. bundene inden bagning for at undgå, at de svulmer op!


Se også: Bag dit brød i gryde: Få opskriften her »



Tilbage til oversigten

ANNONCE


 

Kommentarer

Jørgen Paustian

01. jun 2014 KL 11:27 Af Rasmus

''Så må det være en mørdej opskriften viser'' som om det du har lært ikke kunne være forkert! Det er en flot opskrift på butterdej! og har intet med mørdej og gøre.

Butterdej.....

28. mar 2014 KL 11:54 Af Jørgen Paustian

Jeg har altid lært, at butterdej der kommer vand i, er mørdej. Så det må være en mørdej opskrift i viser

 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 

Opskrifter

 
Nannas september køkken

Nannas september køkken

01. sep | RÅVARER | Nanna Simonsen trækker det sidste ud af sommeren i årets mest fuldfede måned med tidlige æbler til æbleflæsk og ikke mindst andevildt, der jo netop må skydes nu og fremefter, og som går så godt med sæsonens bær.

Nannas september køkken
 
Hvid chokolade-hindbærtærte

Hvid chokolade-hindbærtærte

29. aug | DESSERTER | Få opskriften på hindbærtærte med hvid chokolade...

Hvid chokolade-hindbærtærte
 
5 pizzaer: Klassisk og nynordisk

5 pizzaer: Klassisk og nynordisk

25. aug | HOVEDRETTER |

Pizza behøver ikke at være specielt italiensk, og den kan laves både i hurtig og langsom version alt efter, om den er 'overlagt' eller ej. Men hjemmelavet det skal den være - Nanna Simonsen viser hvordan...

5 pizzaer: Klassisk og nynordisk
 
Få 6 opskrifter fra Restaurant De 2 Have

Få 6 opskrifter fra Restaurant De 2 Have

20. aug | TEMA | Danmarks nordligst beliggende restaurant, ja, faktisk Danmarks nordligste beliggende hus overhovedet, ser udvendigt ikke ud af så meget, men indenfor finder man et designersmart spisested med udsyn på tallerkenen – og udsyn og udsigt i det hele taget. Man får vel ikke bedre udsigt noget sted i Danmark. De 2 Have er månedens restaurant i gastro.

Få 6 opskrifter fra Restaurant De 2 Have
 
6 opskrifter på fastfood fra Lammefjorden

6 opskrifter på fastfood fra Lammefjorden

11. aug | HOVEDRETTER | Hotdogs, burgere, nuggets, BBQ, sodavand og milkshake – så vanker der fastfood! Har vi fået solstik? Nej, nej, slet ikke, vi har bare leget lidt med junkklassikerne fra fastfoodverdenen og givet dem et vitaminboost med lækre nye grøntsager fra Lammefjorden og pimpet dem med alskens lækre marinader og mayonnaiser i bedste nynordiske stil.

6 opskrifter på fastfood fra Lammefjorden
 
5 lækre opskrifter til brunch med vennerne

5 lækre opskrifter til brunch med vennerne

06. aug | HOVEDRETTER | Det er altid dejligt med en middag med vennerne, så hvorfor ikke begynde lidt tidligt – uden at vi snakker for tidligt – hvorfor ikke ses til brunch og have dagen for sig sammen? Måske man så også kan nå en sen frokost …

5 lækre opskrifter til brunch med vennerne
 
Det spiser vi i august

Det spiser vi i august

01. aug | RÅVARER | August er med Ø … økologi!

Det spiser vi i august
 
Nannas august køkken

Nannas august køkken

01. aug | RÅVARER | Nu er det blevet august, og sommeren går en smule mere på hæld, men stadig på den gode måde, for august er en jubelmåned udi råvarer af næsten enhver art – august er krabber, krebs, sildemakreller, bønner, bær og frugt – ingen grund til postsommerferie-depression …

Nannas august køkken
 
5 ny nordiske sommerretter

5 ny nordiske sommerretter

30. jul | HOVEDRETTER | Kammusling med gulerod, okseinderlår med peberrod eller var det noget med violet spidskål og svampe? Her får du opskrifterne på fem delikate ny nordiske sommerretter...

5 ny nordiske sommerretter
 

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET

MEST LÆSTE

KONKURRENCE

Vind karameller fra Karamel Kompagniet

Vind karameller fra Karamel Kompagniet

Deltag i konkurrencen om 5x1 Gråmyr-gaveæske med 770 g blandede karameller fra Karamel Kompagniet. Samlet værdi 960 kr.

Vind karameller fra Karamel Kompagniet

GUIDE

GUIDE

Guide: 8 gode frokostrestauranter

Hvor går man hen, hvis man vil have frokost over caféniveau – måske ligefrem et gourmetmåltid på linje med et aftenmåltid? Vi giver dig 8 gode bud på frokostrestauranter.

Se guiden til gode frokostrestauranter her.

SIDSTE NYT

 

Facebook

Konkurrence

Vind gavekort på 1.000 kr. til Torvehallerne

Vind gavekort på 1.000 kr. til Torvehallerne

Deltag i konkurrencen om 5x1 gavekort på 1.000 kr. til Torvehallerne.

Vind gavekort på 1.000 kr. til Torvehallerne

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE

GASTROS JOBMARKED