gas-logo_GRAA_medtext

gavekort_arial_sort
 
gastro > Opskrifter > Tilbehør > Den perfekte butterdej
Den perfekte butterdej

 

Den perfekte butterdej

Her får du opskriften på den perfekte butterdej, som ikke er til at komme uden om, når du skal lave tærter i enhver afskygning. Lidt besværligt, men det hele værd!

04. feb


Opskrift på butterdej
 

125 g mel
125 g koldt smør
½ tsk. citronsaft
Salt
½ dl koldt vand (evt. mere)

Kom mel ud på et bord, lav en fordybning i det, hvor lidt smørtern lægges ned sammen med citronsaft, salt og vand. Arbejd melet sammen omkring de øvrige ingredienser til dejen er ’grovkrummet’. Tilsæt evt. mere vand, hvis dejen virker tør. Skær godt i dejen med fx en dejskraber, og saml den derpå med så lidt æltning som muligt til en kugle, der skal være let og luftig. Snit kuglen, kom film om den, og læg den på køl i 15 minutter.

Drys lidt mel på resten af smørret, gør det blødt (fx ved at banke på det med en kagerulle), og form det til et kvadrat. Rul dejen ud til et dobbelt så stort kvadrat, der er tykkest i centrum. Pak smørret ind i dejen, og bank pakken flad på et meldækket bord med samlestederne nedad. Rul ud og fold sammen 2 gange (se nedenfor), kom film om, og læg på køl i 15 minutter.  Gentag udrulning og foldning 2 gange mere.

Og så er dejen klar til at gemmes, til den skal formes og bages.  Lige inden da rulles og foldes den 2 gange. Og kommer igen på køl i 15 minutter. 

Rul og fold

Når man arbejder med butterdej er kulde et vigtigt element – ellers bliver smørret varmt, og de mange lag, en butterdej skal bestå af, klistrer sammen. Det er derfor, man efter 2 x udrulning og foldning, igen og igen lægger på køl i 15 minutter. Det er i øvrigt ideelt at arbejde med butterdej på kolde overflader som fx marmor- og granitbordplader.

1 omgang 2 x rulning og foldning ser således ud
– den omgang man gentager efter hver 15 minutters afkøling:

1. Arbejd i rektangelform, og sørg konstant for at holde hjørnerne vinkelrette.

2. Rul hurtigt og kun væk fra dig selv – bordet skal være meldrysset hele tiden, og dejen rykkes rundt, hvor melet er.

3. Fold dejen, som var det brevpapir, så holder kvadratet sin form.

4. Vend dejen 90 grader (så sammenføjningen befinder sig til venstre for dig) – og tryk sammenføjningerne forsigtigt sammen fx med en kagerulle.

5. Gentag 1-4, og kom film eller sølvfolie om dejen.
 
Bagning af butterdej

Giv dejen eller den indbagte ret en kort omgang ved høj varme – helst i en varmluftsovn, så dejen hæver. Når den er hævet sænkes temperaturen – generelt til ca. 190-220 grader afhængigt af størrelse og fyld – se den pågældende opskrift. Dejen skal være ordentlig gennembagt uden at blive brændt, men samtidig brun og sprød. Pas på undersiden – den bliver hurtigt brændt ved den relativt høje varme, som butterdej bages ved. Forbagning af butterdejsbunde, der skal fyldes, er det smarteste – så bliver de mere sprøde. Prik evt. bundene inden bagning for at undgå, at de svulmer op!


Se også: Bag dit brød i gryde: Få opskriften her »



Tilbage til oversigten

ANNONCE


 

Kommentarer

Butterdej.....

28. mar 2014 KL 11:54 Af Jørgen Paustian

Jeg har altid lært, at butterdej der kommer vand i, er mørdej. Så det må være en mørdej opskrift i viser

 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 

Opskrifter

Få 5 opskrifter fra Osteria 16

Få 5 opskrifter fra Osteria 16

23. apr | TEMA | En sidegade til Enghave Plads i København – et hul i væggen, der ligner, at det har ligget der altid, men Osteria 16 er faktisk byens nyeste italienske restaurant, en såkaldt antipasti-restaurant. Og Osteria er ikke bare ny, den er – bl.a. med sine pakistanske indslag(!) – et af de mest originale tiltag, der længe er set på restaurantscenen. Osteria 16 er potentiel kult.

Få 5 opskrifter fra Osteria 16
 
Få inspiration til lækker påskebrunch

Få inspiration til lækker påskebrunch

16. apr | TEMA | PÅSKE: Påskemorgen stod Jesus som bekendt op af sin grav – Rasmus Kjær står helt udramatisk bare op af sin seng, men går straks i køkkenet for at lave en lækker brunch. Påsken er jo lig med et hav af fridage, og traditionelt ses mange af os ved veldækkede frokostborde, men hvorfor ikke springe ud i en påskebrunch – få inspiration her.

Få inspiration til lækker påskebrunch
 
3 søde med citron

3 søde med citron

16. apr | DESSERTER | Vi laver søde sager med masser af citroner; Scones, citronfromage og lemon-meringue-pie...

3 søde med citron
 
Påskelam på 5 forskellige måder

Påskelam på 5 forskellige måder

15. apr | TEMA | PÅSKE: Der er ikke noget som et lille spædt lam, yndigt og blødt ... og stort set alt på det kan spises og tilberedes på alle tænkelige måder! Her er fem opskrifter med forslag til påsken - fra både for og bag, kølle, skank, culotte, nyre og hjerte.

Påskelam på 5 forskellige måder
 
6 opskrifter med masser af smag

6 opskrifter med masser af smag

07. apr | HOVEDRETTER | Hurtig mad er jo okay og tit en nødvendighed, men masser af smag er et must. Her er lidt af hvert – en fyldig suppe, en hurtig pastaret, en omgang skaldyr, en burger, et stykke stegt kød og et stykke lynstegt laks.

6 opskrifter med masser af smag
 
Få 7 opskrifter fra Lammefjordens Spisehus

Få 7 opskrifter fra Lammefjordens Spisehus

02. apr | TEMA | Der er dejligt på Dragsholm – og stedet kan det hele rent gastronomisk, du kan gå topgourmetvejen i Slotskøkkenet, og du kan gå den mere afslappede og brasseriagtige vej i Lammefjordens Spisehus. Vi har gjort det sidste, og køkkenchef Claus Henriksen bød os indenfor på en lille frokost – Lammefjordens Spisehus er Månedens restaurant.

Få 7 opskrifter fra Lammefjordens Spisehus (1 kommentarer)
 
 
 
Nem hverdagsmad: 6 hurtige retter

Nem hverdagsmad: 6 hurtige retter

19. mar | HOVEDRETTER | Hvad skal vi have til middag – på en helt almindelig hverdagsaften, når det skal gå lidt nemt og hurtigt, men stadig (altid) gerne må være lækkert? Du får seks dejlige opskrifter her...

Nem hverdagsmad: 6 hurtige retter
 
Karamelkoldskål med marengs

Karamelkoldskål med marengs

13. mar | DESSERTER | Få opskriften på Rasmus Leck Fischers lækre karamelkoldskål med marengs.

Karamelkoldskål med marengs
 

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET

MEST LÆSTE

KONKURRENCE

Vind pastatallerken fra Grand Cru Soft

Vind pastatallerken fra Grand Cru Soft

Deltag i konkurrencen om 4 stk. pastatallerkener (25 cm) fra Rosendahls Grand Cru Soft serie. Vi udlodder 3 sæt til en samlet værdi af 1.499,85 kr.

Vind pastatallerken fra Grand Cru Soft

SIDSTE NYT

 

Facebook

Konkurrence

Vind Source-maskine + smagsvarianter fra SodaStream

Vind Source-maskine + smagsvarianter fra SodaStream

Deltag i konkurrencen om 2x1 gavesæt fra SodaStream indeholdende to SodaStream Free smagsvarianter og en SodaStream Source maskine i hvid metal. Præmierne har en samlet værdi af 2.638 kr.

Vind Source-maskine + smagsvarianter fra SodaStream

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Opskrift

Opskrift

Havtaske og svampe à la Redzepi

René Redzepi har om nogen været med til at (gen)opfinde det nordiske køkken. Få opskriften på en af hans signaturretter: Stegt havtaske og svampe i forskellige teksturer.

Få opskriften her

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE

GASTROS JOBMARKED