gas-logo_GRAA_medtext

gavekort_arial_sort
 
gastro > Opskrifter > Råvarer > Spansk ost med franske fornemmelser
Spansk ost med franske fornemmelser

Navnet på osten opstod, da Rafael Baez en dag på ostefabrikken kiggede ud over bjergene Sierra de San Vicente og så enebærtræerne vokse langs skråningerne. Enebro betyder enebær på spansk.

Spansk ost med franske fornemmelser

Osten Monte Enebro er en af tidens mest roste spanske oste, men sjovt nok er den inspireret af de franske friskoste, som manden bag, spanieren Rafael Baez, havde lært at kende gennem et langt liv med forretningsrejser i nabolandet Frankrig.

19. okt - Af Urban Nilmander / Oversat af argit Vraa Pedersen - Foto: Carin Tegner

Det begyndte, da Rafael Baez skulle gå på pension. Efter et langt liv i byggebranchen skulle han slappe af. I stedet  tog han et kursus i ostefremstilling, og i dag er hans Monte Enebro en af de mest roste oste i verden.

I begyndelsen fik Rafael hjælp fra sin søn, Nacho, som i dag arbejder som ostemager på et foretagende i Nordspanien, men grundideen, den spanske ost med fransk konsistens, var hans egen. Og så en dag stemte alt overens. – Det var et mirakel. Osten lavede sig selv, da jeg fandt den rette blanding af fransk skimmel fra Roquefort og spansk gedemælk, siger han.

Mirakel eller ej, siden da er produktionen sket under strengt kontrollerede forhold hele vejen fra ged til ostedisk. Den eneste variation, som tillades, er, at gedemælken ser anderledes ud i efteråret end om vinteren. – Gederne kan ikke producere lige så meget mælk om vinteren, og vi kan så ikke lave så meget ost. En del kunder bliver sure, når de skal vente, men sådan er det. At lave frisk gedeost er som at dyrke frugt. Hvem vil have gamle æbler?

Han forklarer i detaljer, hvordan han eksperimenterede med forskellige mælkekulturer, hvordan forskellige bakterier får den pasteuriserede mælk til at koagulere osv. Enkelt udtrykt laver man en slags yoghurt, som efter at være blevet vendt formes og lagres og bliver til en kompakt, cremet ostemasse. En ostemasse, der formes, som det hedder på spansk pata de mulo, efter et muldyrs hov, når man skærer osten. Efter nogle timers tørring sprøjtes de vigtige penicillinbakterier over ostemassen. Bakterier, der giver smag og så småt også giver den sorte overflade, man kender osten med, og som mange tager for aske. Lagringen sker i kølerum, og det tager ca. fire uger, inden osten får sit sorte ydre og er klar til at blive spist.

 


To versioner af Monte Enebro, øverst den unge ost, nederst den mere modne, der har fået farve.

Få opskriften på en lækker appetizer med den prisvindende Monte Enebro ost »her.



Tilbage til oversigten

ANNONCE


 

Kommentarer

Hvor er Monte Enebro?

10. nov 2011 KL 01:57 Af Søren Anker Nielsen

Hvor kan man købe Monte Enebro?

 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 

Opskrifter

Få 5 opskrifter fra Osteria 16

Få 5 opskrifter fra Osteria 16

23. apr | TEMA | En sidegade til Enghave Plads i København – et hul i væggen, der ligner, at det har ligget der altid, men Osteria 16 er faktisk byens nyeste italienske restaurant, en såkaldt antipasti-restaurant. Og Osteria er ikke bare ny, den er – bl.a. med sine pakistanske indslag(!) – et af de mest originale tiltag, der længe er set på restaurantscenen. Osteria 16 er potentiel kult.

Få 5 opskrifter fra Osteria 16
 
Få inspiration til lækker påskebrunch

Få inspiration til lækker påskebrunch

16. apr | TEMA | PÅSKE: Påskemorgen stod Jesus som bekendt op af sin grav – Rasmus Kjær står helt udramatisk bare op af sin seng, men går straks i køkkenet for at lave en lækker brunch. Påsken er jo lig med et hav af fridage, og traditionelt ses mange af os ved veldækkede frokostborde, men hvorfor ikke springe ud i en påskebrunch – få inspiration her.

Få inspiration til lækker påskebrunch
 
3 søde med citron

3 søde med citron

16. apr | DESSERTER | Vi laver søde sager med masser af citroner; Scones, citronfromage og lemon-meringue-pie...

3 søde med citron
 
Påskelam på 5 forskellige måder

Påskelam på 5 forskellige måder

15. apr | TEMA | PÅSKE: Der er ikke noget som et lille spædt lam, yndigt og blødt ... og stort set alt på det kan spises og tilberedes på alle tænkelige måder! Her er fem opskrifter med forslag til påsken - fra både for og bag, kølle, skank, culotte, nyre og hjerte.

Påskelam på 5 forskellige måder
 
6 opskrifter med masser af smag

6 opskrifter med masser af smag

07. apr | HOVEDRETTER | Hurtig mad er jo okay og tit en nødvendighed, men masser af smag er et must. Her er lidt af hvert – en fyldig suppe, en hurtig pastaret, en omgang skaldyr, en burger, et stykke stegt kød og et stykke lynstegt laks.

6 opskrifter med masser af smag
 
Få 7 opskrifter fra Lammefjordens Spisehus

Få 7 opskrifter fra Lammefjordens Spisehus

02. apr | TEMA | Der er dejligt på Dragsholm – og stedet kan det hele rent gastronomisk, du kan gå topgourmetvejen i Slotskøkkenet, og du kan gå den mere afslappede og brasseriagtige vej i Lammefjordens Spisehus. Vi har gjort det sidste, og køkkenchef Claus Henriksen bød os indenfor på en lille frokost – Lammefjordens Spisehus er Månedens restaurant.

Få 7 opskrifter fra Lammefjordens Spisehus (1 kommentarer)
 
 
 
Nem hverdagsmad: 6 hurtige retter

Nem hverdagsmad: 6 hurtige retter

19. mar | HOVEDRETTER | Hvad skal vi have til middag – på en helt almindelig hverdagsaften, når det skal gå lidt nemt og hurtigt, men stadig (altid) gerne må være lækkert? Du får seks dejlige opskrifter her...

Nem hverdagsmad: 6 hurtige retter
 
Karamelkoldskål med marengs

Karamelkoldskål med marengs

13. mar | DESSERTER | Få opskriften på Rasmus Leck Fischers lækre karamelkoldskål med marengs.

Karamelkoldskål med marengs
 

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET

MEST LÆSTE

SIDSTE NYT

 

Facebook

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Opskrift

Opskrift

Havtaske og svampe à la Redzepi

René Redzepi har om nogen været med til at (gen)opfinde det nordiske køkken. Få opskriften på en af hans signaturretter: Stegt havtaske og svampe i forskellige teksturer.

Få opskriften her

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE

GASTROS JOBMARKED