gas-logo_GRAA_medtext

banner_gas
 
gastro > Opskrifter > Råvarer > Spansk ost med franske fornemmelser
Spansk ost med franske fornemmelser

Navnet på osten opstod, da Rafael Baez en dag på ostefabrikken kiggede ud over bjergene Sierra de San Vicente og så enebærtræerne vokse langs skråningerne. Enebro betyder enebær på spansk.

Spansk ost med franske fornemmelser

Osten Monte Enebro er en af tidens mest roste spanske oste, men sjovt nok er den inspireret af de franske friskoste, som manden bag, spanieren Rafael Baez, havde lært at kende gennem et langt liv med forretningsrejser i nabolandet Frankrig.

19. okt - Af Urban Nilmander / Oversat af argit Vraa Pedersen - Foto: Carin Tegner

Det begyndte, da Rafael Baez skulle gå på pension. Efter et langt liv i byggebranchen skulle han slappe af. I stedet  tog han et kursus i ostefremstilling, og i dag er hans Monte Enebro en af de mest roste oste i verden.

I begyndelsen fik Rafael hjælp fra sin søn, Nacho, som i dag arbejder som ostemager på et foretagende i Nordspanien, men grundideen, den spanske ost med fransk konsistens, var hans egen. Og så en dag stemte alt overens. – Det var et mirakel. Osten lavede sig selv, da jeg fandt den rette blanding af fransk skimmel fra Roquefort og spansk gedemælk, siger han.

Mirakel eller ej, siden da er produktionen sket under strengt kontrollerede forhold hele vejen fra ged til ostedisk. Den eneste variation, som tillades, er, at gedemælken ser anderledes ud i efteråret end om vinteren. – Gederne kan ikke producere lige så meget mælk om vinteren, og vi kan så ikke lave så meget ost. En del kunder bliver sure, når de skal vente, men sådan er det. At lave frisk gedeost er som at dyrke frugt. Hvem vil have gamle æbler?

Han forklarer i detaljer, hvordan han eksperimenterede med forskellige mælkekulturer, hvordan forskellige bakterier får den pasteuriserede mælk til at koagulere osv. Enkelt udtrykt laver man en slags yoghurt, som efter at være blevet vendt formes og lagres og bliver til en kompakt, cremet ostemasse. En ostemasse, der formes, som det hedder på spansk pata de mulo, efter et muldyrs hov, når man skærer osten. Efter nogle timers tørring sprøjtes de vigtige penicillinbakterier over ostemassen. Bakterier, der giver smag og så småt også giver den sorte overflade, man kender osten med, og som mange tager for aske. Lagringen sker i kølerum, og det tager ca. fire uger, inden osten får sit sorte ydre og er klar til at blive spist.

 


To versioner af Monte Enebro, øverst den unge ost, nederst den mere modne, der har fået farve.

Få opskriften på en lækker appetizer med den prisvindende Monte Enebro ost »her.



Tilbage til oversigten

ANNONCE


 

Kommentarer

Hvor er Monte Enebro?

10. nov 2011 KL 01:57 Af Søren Anker Nielsen

Hvor kan man købe Monte Enebro?

 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 

Opskrifter

7 italienske pasta opskrifter

7 italienske pasta opskrifter

26. jan | TEMA | Pasta er Danmarks italienske nationalspise. Se vores favoritretter her.

7 italienske pasta opskrifter (1 kommentarer)
 
Cannelloni med gris, pancetta og fennikel

Cannelloni med gris, pancetta og fennikel

26. jan | HOVEDRETTER | Få opskriften på cannelloni med gris, pancetta og fennikel.

Cannelloni med gris, pancetta og fennikel
 
Gnocchi di sardi med artiskokker

Gnocchi di sardi med artiskokker

26. jan | HOVEDRETTER | Få opskriften på gnocchi di sardi med artiskokker.

Gnocchi di sardi med artiskokker
 
Spaghetti cacio e pepe

Spaghetti cacio e pepe

26. jan | HOVEDRETTER | Få opskriften på spaghetti cacio e pepe.

Spaghetti cacio e pepe
 
Pappardelle med svinekæber i vino

Pappardelle med svinekæber i vino

26. jan | HOVEDRETTER | Få opskriften på pappardelle med svinekæber i vino.

Pappardelle med svinekæber i vino
 
Linguine ai frutti di mare

Linguine ai frutti di mare

26. jan | HOVEDRETTER | Få opskriften på linguine ai frutti di mare.

Linguine ai frutti di mare
 
Ravioli med tallegio og butternutsquash

Ravioli med tallegio og butternutsquash

26. jan | HOVEDRETTER | Få opskriften på ravioli med tallegio og butternutsquash.

Ravioli med tallegio og butternutsquash
 
Spaghettini med tomat og olivenolie

Spaghettini med tomat og olivenolie

26. jan | HOVEDRETTER | Få opskriften på spaghettini med tomat og olivenolie.

Spaghettini med tomat og olivenolie
 
Grov sylte af svin med saltede agurker, syltede rødbeder og stærk sennep

Grov sylte af svin med saltede agurker, syltede rødbeder og stærk sennep

23. jan | FROKOST | Få opskriften på grov sylte af svin med saltede agurker, syltede rødbeder og stærk sennep.

Grov sylte af svin med saltede agurker, syltede rødbeder og stærk sennep
 
10 sublime opskrifter med svinekød

10 sublime opskrifter med svinekød

23. jan | TEMA | Sylte, svinemørbrad, svinecarré, svinebryst, satayspyd og mange flere lækkerier med svinekød. Se de mange lækre opskrifter med gris her.

Klik her og få 10 sublime opskrifter med svinekød
 

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET

MEST LÆSTE

GUIDE

GUIDE

Guide: 8 gode frokostrestauranter

Hvor går man hen, hvis man vil have frokost over caféniveau – måske ligefrem et gourmetmåltid på linje med et aftenmåltid? Vi giver dig 8 gode bud på frokostrestauranter.

Se guiden til gode frokostrestauranter her.

SIDSTE NYT

 

Facebook

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE