gas-logo_GRAA_medtext

banner_gas
 
gastro > Opskrifter > Råvarer > Spansk ost med franske fornemmelser
Spansk ost med franske fornemmelser

Navnet på osten opstod, da Rafael Baez en dag på ostefabrikken kiggede ud over bjergene Sierra de San Vicente og så enebærtræerne vokse langs skråningerne. Enebro betyder enebær på spansk.

Spansk ost med franske fornemmelser

Osten Monte Enebro er en af tidens mest roste spanske oste, men sjovt nok er den inspireret af de franske friskoste, som manden bag, spanieren Rafael Baez, havde lært at kende gennem et langt liv med forretningsrejser i nabolandet Frankrig.

19. okt - Af Urban Nilmander / Oversat af argit Vraa Pedersen - Foto: Carin Tegner

Det begyndte, da Rafael Baez skulle gå på pension. Efter et langt liv i byggebranchen skulle han slappe af. I stedet  tog han et kursus i ostefremstilling, og i dag er hans Monte Enebro en af de mest roste oste i verden.

I begyndelsen fik Rafael hjælp fra sin søn, Nacho, som i dag arbejder som ostemager på et foretagende i Nordspanien, men grundideen, den spanske ost med fransk konsistens, var hans egen. Og så en dag stemte alt overens. – Det var et mirakel. Osten lavede sig selv, da jeg fandt den rette blanding af fransk skimmel fra Roquefort og spansk gedemælk, siger han.

Mirakel eller ej, siden da er produktionen sket under strengt kontrollerede forhold hele vejen fra ged til ostedisk. Den eneste variation, som tillades, er, at gedemælken ser anderledes ud i efteråret end om vinteren. – Gederne kan ikke producere lige så meget mælk om vinteren, og vi kan så ikke lave så meget ost. En del kunder bliver sure, når de skal vente, men sådan er det. At lave frisk gedeost er som at dyrke frugt. Hvem vil have gamle æbler?

Han forklarer i detaljer, hvordan han eksperimenterede med forskellige mælkekulturer, hvordan forskellige bakterier får den pasteuriserede mælk til at koagulere osv. Enkelt udtrykt laver man en slags yoghurt, som efter at være blevet vendt formes og lagres og bliver til en kompakt, cremet ostemasse. En ostemasse, der formes, som det hedder på spansk pata de mulo, efter et muldyrs hov, når man skærer osten. Efter nogle timers tørring sprøjtes de vigtige penicillinbakterier over ostemassen. Bakterier, der giver smag og så småt også giver den sorte overflade, man kender osten med, og som mange tager for aske. Lagringen sker i kølerum, og det tager ca. fire uger, inden osten får sit sorte ydre og er klar til at blive spist.

 


To versioner af Monte Enebro, øverst den unge ost, nederst den mere modne, der har fået farve.

Få opskriften på en lækker appetizer med den prisvindende Monte Enebro ost »her.



Tilbage til oversigten

ANNONCE


 

Kommentarer

Hvor er Monte Enebro?

10. nov 2011 KL 01:57 Af Søren Anker Nielsen

Hvor kan man købe Monte Enebro?

 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 

Opskrifter

Sådan renser du dine muslinger

Sådan renser du dine muslinger

25. mar | TEMA | Muslinger skal spises absolut friske og være levende ved tilberedning.

3 gode tips (5 kommentarer)
 
5 fantastiske opskrifter med sødt og grønt

5 fantastiske opskrifter med sødt og grønt

20. mar | TEMA | Sødt i det salte køkken og salt i det søde har de sidste år været en klar tendens i restaurantkøkkenerne herhjemme. Smart, hvis man hører til dem, der synes, at sødt er syndigt, for så kan man pludselig spise dessert med langt bedre samvittighed og forene det søde med det sunde. Her skal vi have desserter på rødbede, bladselleri, skorzonerrod, græskar, fennikel og hirse. Men selvfølgelig med sukker, chokolade, karamel, honning, for nok skal det være grønt, men ...

5 fantastiske opskrifter med sødt og grønt
 
Rødbedesorbet med friskost og sirupskage

Rødbedesorbet med friskost og sirupskage

20. mar | DESSERTER | Få opskriften på rødbedesorbet med friskost og sirupskage.

Rødbedesorbet med friskost og sirupskage
 
Sorbet af bladselleri og citronmelisse med mælkesifon

Sorbet af bladselleri og citronmelisse med mælkesifon

20. mar | DESSERTER | Få opskriften på sorbet af bladselleri og citronmelisse med mælkesifon.

Sorbet af bladselleri og citronmelisse med mælkesifon
 
 
Græskarkerneis i krustader med græskarcreme og flødeskum

Græskarkerneis i krustader med græskarcreme og flødeskum

20. mar | DESSERTER | Få opskriften på græskarkerneis i krustader med græskarcreme og flødeskum.

Græskarkerneis i krustader med græskarcreme og flødeskum
 
Fennikeliscreme med hirsegrød deluxe, knuste oreos og estragonessens

Fennikeliscreme med hirsegrød deluxe, knuste oreos og estragonessens

20. mar | DESSERTER | Få opskriften på fennikeliscreme med hirsegrød deluxe, knuste oreos og estragonessens.

Fennikeliscreme med hirsegrød deluxe, knuste oreos og estragonessens
 
Sådan vælger du en frisk fisk

Sådan vælger du en frisk fisk

09. mar | TEMA | Fem simple skridt sikrer, at du får en frisk fisk med hjem. Og så får du også lige et par ord om opbevaring og tilberedning af fisk med på vejen.

Sådan vælger du en frisk fisk.
 
Sunday roast

Sunday roast

06. mar | TEMA | Søndagsfrokosten sammen med vennerne eller familien er aldrig rigtigt gået af mode, men nu tvistes ideen med søndagssteg, som man kender det i England.

Få 7 lækre opskrifter til sunday roast
 
Eksotisk ricepudding med salt butterscotchsauce og romrosiner

Eksotisk ricepudding med salt butterscotchsauce og romrosiner

06. mar | DESSERTER | Få opskriften på eksotisk ricepudding med salt butterscotchsauce og romrosiner.

Eksotisk ricepudding med salt butterscotchsauce og romrosiner
 

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET!

MEST LÆSTE

GUIDE

GUIDE

Guide: 8 gode frokostrestauranter

Hvor går man hen, hvis man vil have frokost over caféniveau – måske ligefrem et gourmetmåltid på linje med et aftenmåltid? Vi giver dig 8 gode bud på frokostrestauranter.

Se guiden til gode frokostrestauranter her.

SIDSTE NYT

 

Facebook

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE