gas-logo_GRAA_medtext

banner_gas
 
gastro > Opskrifter > Råvarer > Ka’ De li’ østers?
Ka’ De li’ østers?

 

Ka’ De li’ østers?

Det er faktisk ikke sådan lige at svare på, for der er storforskel på de enkelte. Bliv lidt klogere på den mutte delikatesse her.

30. jul - Af Anne Christensen - Foto: Henrik Freek

Ombudsmand, indlandsis og køkkenmødding er de tre skandinaviske ord, vi kan prale af at have indført i verdensetymologien. Sidstnævnte begreb dækker over vikingernes affaldsspand, som primært bestod af østersskaller.

Derfor kan det undre, at denne skønne spise siden hen er kørt ud på et sidespor her til lands og nu primært nedsvælges i de latinske lande, Storbritannien og Irland. En af grundene kunne være, at det hidtil har været uendelig svært at skaffe gode, fede, friske østers af høj kvalitet i Danmark, men det har Eric Vincent fra østersbaren Tire Bouchon sat sig for at ændre på.

Han har indgået en aftale med David Hervé, en af Frankrigs mest velrenommerede østersproducenter, og nu kan man få mellem fire og seks forskellige slags på restauranten i Teglgårdsstræde. ’Spise her (rå) eller med hjem (så kan de tilberedes) – du vælge selv.’

Få 4 af Francis Cardenaus østersopskrifter her.

Nær udryddelse
Den oprindelige europæiske østers er flad og hedder Belon i Frankrig. Det er også den, vi endelig langt om længe kan få igen oppe fra vores egen Limfjord. Her fiskes de af muslingefiskere, og da de er vilde, er de ikke kalibreret, dvs. de ikke er inddelt efter størrelse.

En tallerkenstor limfjordsøsters forlanger en tur i ovnen, mens de små smager vidunderligt rå. Den mest almindelige er den dybskallede østers. Den kommer oprindelig fra Japan, og betragtes i Danmark som en invasiv art, der finder vej over grænsen med udenlandske skibes ballastvand, når det tømmes ud i vores farvande. Udyrket klumper de sig sammen og grovæder alt omkring sig ude i vadehavet.

Den europæiske østers blev nærmest udryddet i 1950’erne på grund af sygdomme, der ikke rammer den dybskallede, så nu til dags er det sidstnævnte, der primært bruges til opdræt. Østersopdræt er ikke for frossenpinde og tøsedrenge. Det tager mellem to og tre år, tit og ofte i stiv kuling, at få frembragt nogle østers, der er store nok til at blive spist. På det tidspunkt har ’østersbonden’ rørt hvert eneste skaldyr 150 gange!

Østers er hermafroditter og skifter køn en gang om året. Et sted mellem 20 og 100 millioner æg sendes ud i havet og endnu flere spermatozoider flyder rundt og befrugter æggene. Der skal også skydes med spredehagl, for kun 10 % af larverne oplever et voksenliv som skaldyr.

Læs om fire forskellige slags østers på næste side...



123 NÆSTE >

Tilbage til oversigten

ANNONCE


 

Kommentarer

Vælg dyrkede eller håndplukkede østers

23. aug 2012 KL 12:06 Af Allan Hansen

96% af Limfjordens østers skrabes med bundødelæggende redskaber, så hvis du vil undgå at ødelægge vores havmiljø, er det en rigtig god ide at vælge opdrættede østers.

 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 

Opskrifter

5 ny nordiske sommerretter

5 ny nordiske sommerretter

30. jul | HOVEDRETTER | Kammusling med gulerod, okseinderlår med peberrod eller var det noget med violet spidskål og svampe? Her får du opskrifterne på fem delikate ny nordiske sommerretter...

5 ny nordiske sommerretter
 
5 små og nemme opskrifter til picnickurven

5 små og nemme opskrifter til picnickurven

28. jul | TEMA | Ud i det blå – eller grønne – med madkurven, min sjæl, hvad vil du mer’! Måske også lige dejligt vejr. Og så skal madkurven naturligvis være fyldt med gode sager, små og nemme at have med på farten. Så beder vi ikke om mere. Jo, måske også lige en række gode opskrifter forinden. De kommer her.

5 små og nemme opskrifter til picnickurven
 
6 retter der smager af Provence

6 retter der smager af Provence

21. jul | HOVEDRETTER | Efter en tur på markedet i Nice er Mira Arkin taget hjem i køkkenet i familiens franske landhus i Provence. Hun laver mad a la provencale on location – eller rettere á location – men mindre kan også gøre det, nemlig dit eget køkken derhjemme!

6 retter der smager af Provence
 
3 opskrifter på hjemmelavet is

3 opskrifter på hjemmelavet is

14. jul | DESSERTER | Efter nogle årtier med rimelig dødssyg ’papis’ a la regnbueisen og dens fætre (og vi skal ikke nævne nogle navne, men vi kender dem alle!) har mange isproducenter efterhånden fundet ud af at bruge gode basisråvarer som æg, fløde, sødmælk og frisk frugt eller god kvalitetschokolade og vanilje. Mira Arkin vil gøre dem kunsten efter og har anskaffet sig en god ismaskine, for det er et must, når man skal være sin egen ismand.

3 opskrifter på hjemmelavet is
 
6 opskrifter på sol og sommermad

6 opskrifter på sol og sommermad

09. jul | HOVEDRETTER | Vi laver sommermad med sommergrønt til dovne feriedage og lune sommeraftener. Skal det være en risotto eller noget med pasta, eller bare en omelet måske og lidt røget fisk af en art eller ligefrem et stykke lækkert hvid fisk til det sommergrønne?

6 opskrifter på sol og sommermad
 
Sommeren har...

Sommeren har...

01. jul | RÅVARER | ... en fransk forbindelse!

Sommeren har...
 
Vandbakkelser med jordbær, rabarber og letpisket vaniljefløde

Vandbakkelser med jordbær, rabarber og letpisket vaniljefløde

27. jun | DESSERTER | Vandbakkelser er en herlig klassiker. Lav gerne en god portion, og opbevar de færdige vandbakkelser frosne. Den letpiskede fløde med vanilje er den nemme løsning for en creme til desserten og fungerer, hvis der bydes sorbet til.

Vandbakkelser med jordbær, rabarber og letpisket vaniljefløde
 
5 opskrifter fra Restaurant Lumskebugten

5 opskrifter fra Restaurant Lumskebugten

18. jun | TEMA | Erwin Lauterbach er en af dansk gastronomis største profiler gennem tiden, vi besøger ham på Lumskebugten.

5 opskrifter fra Restaurant Lumskebugten
 
5 spektakulære opskrifter af Thorsten Schmidt

5 spektakulære opskrifter af Thorsten Schmidt

17. jun | TEMA | Thorsten Schmidt har taget over efter Michel Michaud på Ruths Hotel på Skagen. Det kan man læse om i en stor artikel i gastros juni-juli-udgave 2014, hvor vi bringer foto af Schmidts spektakulære retter – for ja, der er i den grad kommet andre boller på suppen i gourmeten efter Michaud. Her får du foreløbig en smagsprøve på fem af Schmidts opskrifter.

5 spektakulære opskrifter af Thorsten Schmidt
 
Få 6 opskrifter på smørrebrød fra Aamanns Deli og Takeaway

Få 6 opskrifter på smørrebrød fra Aamanns Deli og Takeaway

04. jun | TEMA | Ingen har som Adam Aamann fornyet den danske smørrebrødstradition. Det er snart en gammel historie, men Aamanns smørrebrød er stadig en af de fremmeste og fineste repræsentanter for det nye danske køkken.

Få 6 opskrifter på smørrebrød fra Aamanns Deli og Takeaway
 

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET

MEST LÆSTE

KONKURRENCE

Vind porcelæn fra Pillivuyt

Vind porcelæn fra Pillivuyt

Deltag i konkurrencen om 3x1 gavesæt fra Pillivuyt, med produkter fra den nye porcelænsserie ’Blå Bretagne’. Præmien har en samlet værdi af 2.580 kr.

Vind porcelæn fra Pillivuyt

GUIDE

GUIDE

Guide: 8 gode frokostrestauranter

Hvor går man hen, hvis man vil have frokost over caféniveau – måske ligefrem et gourmetmåltid på linje med et aftenmåltid? Vi giver dig 8 gode bud på frokostrestauranter.

Se guiden til gode frokostrestauranter her.

SIDSTE NYT

 

Facebook

Konkurrence

Vind de skarpeste steak-knive nogensinde!

Vind de skarpeste steak-knive nogensinde!

Deltag i konkurrencen om 5x1 sæt med 2 stk. Yaxell steak-knive til en samlet værdi af 1.398 kr. per sæt.

Vind de skarpeste steak-knive nogensinde!

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE

GASTROS JOBMARKED