gas-logo_GRAA_medtext

gavekort_arial_sort
 
gastro > Opskrifter > Råvarer > I sæson: Torskerogn
I sæson: Torskerogn

 

I sæson: Torskerogn

Torsken er leveringsdygtig i en af de sundeste og mest friske 'æggemadder', man kan forestille sig. Bliv lidt klogere på rognen, og ikke mindst på hvordan du kan servere den, her.

12. mar - Af Redaktionen / Mette Reinhardt - Foto: James Bates

Frisk torskerogn fås hos fiskehandleren i januar, februar og marts måned. Torskens rogn er sund, fedtfattig og indeholder masser af B- og D-vitaminer. Det store spørgsmål er dog, hvad der er bedst – kogt, røget, stegt eller noget helt fjerde?

Torskerogn er nemt at koge, så længe du tager nogle få vigtige forholdregler. Kog den indpakket i fx. bagepapir (endelig ikke sølvfolie!) – så ’buksen’ holder på formerne. Tilsæt gerne 'smag' til vandet i form af lidt krydderurter. Du skal også sørge for at vandet ikke bulderkoger. Hinden rundt om rognen er nemlig lidt sart, og kan godt sprække, hvis vandet koger for voldsomt.

Kommer du igennem ovenstående, kan du spise torskerognen, som den er – dryppet med citron og med en rigtig god remoulade. Du kan også stege den i smør og så atter hidkalde citron og hjemmerørt remoulade. Ved nærmere eftertanke, så har vi også haft held til at røre den op med krydderurter og porre og en mager cremefraiche. Eller hvad med at lægge skiver af kogt torskerogn på en enkel salat, og fx dryppe med saften fra revet ingefær?

Har du nogensinde tænk over, hvad den på dåse har, som den friske ikke har? I gastro nr. 65 lader vi torskerognen battle torskerognen i det endelige showdown: 'Dåsen vs. Buksen'.


TORSKEROGN I TAL
→ I 2011 blev der landet 387,9 ton rogn fra torskefisk i Danmark. Heraf var 343,4 ton fra danske kuttere

→ Der har været et støt fald i dette tal siden 2001, hvor der i alt blev landet hele 1.145,4 ton rogn i danske havne, heraf 814,7 ton fra danske fartøjer

→ Hvor stor en andel af den landede rogn, der går til fiskehandlerne, og hvor stor en andel der går til konserves, er der ikke noget samlet overblik over. 

Og så lige en sidste ting: Der er ingen grund til at have dårlig samvittighed og tro, at du spiser torskebabyer, når du sætter tænderne i en rundtenom med rogn, citron og remoulade. Æggene befrugtes nemlig først, når torsken gyder - dvs. afgiver alle sine æg i noget, der minder om en stor støvsky under vand.

Find opskrifter med torskerogn i gastros opskriftssamling med rogn her.



Tilbage til oversigten

ANNONCE


 
 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 

Opskrifter

Få 5 opskrifter fra Osteria 16

Få 5 opskrifter fra Osteria 16

23. apr | TEMA | En sidegade til Enghave Plads i København – et hul i væggen, der ligner, at det har ligget der altid, men Osteria 16 er faktisk byens nyeste italienske restaurant, en såkaldt antipasti-restaurant. Og Osteria er ikke bare ny, den er – bl.a. med sine pakistanske indslag(!) – et af de mest originale tiltag, der længe er set på restaurantscenen. Osteria 16 er potentiel kult.

Få 5 opskrifter fra Osteria 16
 
Få inspiration til lækker påskebrunch

Få inspiration til lækker påskebrunch

16. apr | TEMA | PÅSKE: Påskemorgen stod Jesus som bekendt op af sin grav – Rasmus Kjær står helt udramatisk bare op af sin seng, men går straks i køkkenet for at lave en lækker brunch. Påsken er jo lig med et hav af fridage, og traditionelt ses mange af os ved veldækkede frokostborde, men hvorfor ikke springe ud i en påskebrunch – få inspiration her.

Få inspiration til lækker påskebrunch
 
3 søde med citron

3 søde med citron

16. apr | DESSERTER | Vi laver søde sager med masser af citroner; Scones, citronfromage og lemon-meringue-pie...

3 søde med citron
 
Påskelam på 5 forskellige måder

Påskelam på 5 forskellige måder

15. apr | TEMA | PÅSKE: Der er ikke noget som et lille spædt lam, yndigt og blødt ... og stort set alt på det kan spises og tilberedes på alle tænkelige måder! Her er fem opskrifter med forslag til påsken - fra både for og bag, kølle, skank, culotte, nyre og hjerte.

Påskelam på 5 forskellige måder
 
6 opskrifter med masser af smag

6 opskrifter med masser af smag

07. apr | HOVEDRETTER | Hurtig mad er jo okay og tit en nødvendighed, men masser af smag er et must. Her er lidt af hvert – en fyldig suppe, en hurtig pastaret, en omgang skaldyr, en burger, et stykke stegt kød og et stykke lynstegt laks.

6 opskrifter med masser af smag
 
Få 7 opskrifter fra Lammefjordens Spisehus

Få 7 opskrifter fra Lammefjordens Spisehus

02. apr | TEMA | Der er dejligt på Dragsholm – og stedet kan det hele rent gastronomisk, du kan gå topgourmetvejen i Slotskøkkenet, og du kan gå den mere afslappede og brasseriagtige vej i Lammefjordens Spisehus. Vi har gjort det sidste, og køkkenchef Claus Henriksen bød os indenfor på en lille frokost – Lammefjordens Spisehus er Månedens restaurant.

Få 7 opskrifter fra Lammefjordens Spisehus (1 kommentarer)
 
 
 
Nem hverdagsmad: 6 hurtige retter

Nem hverdagsmad: 6 hurtige retter

19. mar | HOVEDRETTER | Hvad skal vi have til middag – på en helt almindelig hverdagsaften, når det skal gå lidt nemt og hurtigt, men stadig (altid) gerne må være lækkert? Du får seks dejlige opskrifter her...

Nem hverdagsmad: 6 hurtige retter
 
Karamelkoldskål med marengs

Karamelkoldskål med marengs

13. mar | DESSERTER | Få opskriften på Rasmus Leck Fischers lækre karamelkoldskål med marengs.

Karamelkoldskål med marengs
 

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET

MEST LÆSTE

SIDSTE NYT

 

Facebook

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Opskrift

Opskrift

Havtaske og svampe à la Redzepi

René Redzepi har om nogen været med til at (gen)opfinde det nordiske køkken. Få opskriften på en af hans signaturretter: Stegt havtaske og svampe i forskellige teksturer.

Få opskriften her

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE

GASTROS JOBMARKED