gas-logo_GRAA_medtext

banner_gas
 
gastro > Opskrifter > Råvarer > I sæson: Torskerogn
I sæson: Torskerogn

 

I sæson: Torskerogn

Torsken er leveringsdygtig i en af de sundeste og mest friske 'æggemadder', man kan forestille sig. Bliv lidt klogere på rognen, og ikke mindst på hvordan du kan servere den, her.

12. mar - Af Redaktionen / Mette Reinhardt - Foto: James Bates

Frisk torskerogn fås hos fiskehandleren i januar, februar og marts måned. Torskens rogn er sund, fedtfattig og indeholder masser af B- og D-vitaminer. Det store spørgsmål er dog, hvad der er bedst – kogt, røget, stegt eller noget helt fjerde?

Torskerogn er nemt at koge, så længe du tager nogle få vigtige forholdregler. Kog den indpakket i fx. bagepapir (endelig ikke sølvfolie!) – så ’buksen’ holder på formerne. Tilsæt gerne 'smag' til vandet i form af lidt krydderurter. Du skal også sørge for at vandet ikke bulderkoger. Hinden rundt om rognen er nemlig lidt sart, og kan godt sprække, hvis vandet koger for voldsomt.

Kommer du igennem ovenstående, kan du spise torskerognen, som den er – dryppet med citron og med en rigtig god remoulade. Du kan også stege den i smør og så atter hidkalde citron og hjemmerørt remoulade. Ved nærmere eftertanke, så har vi også haft held til at røre den op med krydderurter og porre og en mager cremefraiche. Eller hvad med at lægge skiver af kogt torskerogn på en enkel salat, og fx dryppe med saften fra revet ingefær?

Har du nogensinde tænk over, hvad den på dåse har, som den friske ikke har? I gastro nr. 65 lader vi torskerognen battle torskerognen i det endelige showdown: 'Dåsen vs. Buksen'.


TORSKEROGN I TAL
→ I 2011 blev der landet 387,9 ton rogn fra torskefisk i Danmark. Heraf var 343,4 ton fra danske kuttere

→ Der har været et støt fald i dette tal siden 2001, hvor der i alt blev landet hele 1.145,4 ton rogn i danske havne, heraf 814,7 ton fra danske fartøjer

→ Hvor stor en andel af den landede rogn, der går til fiskehandlerne, og hvor stor en andel der går til konserves, er der ikke noget samlet overblik over. 

Og så lige en sidste ting: Der er ingen grund til at have dårlig samvittighed og tro, at du spiser torskebabyer, når du sætter tænderne i en rundtenom med rogn, citron og remoulade. Æggene befrugtes nemlig først, når torsken gyder - dvs. afgiver alle sine æg i noget, der minder om en stor støvsky under vand.

Find opskrifter med torskerogn i gastros opskriftssamling med rogn her.



Tilbage til oversigten

ANNONCE


 
 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 

Opskrifter

7 italienske pasta opskrifter

7 italienske pasta opskrifter

26. jan | TEMA | Pasta er Danmarks italienske nationalspise. Se vores favoritretter her.

7 italienske pasta opskrifter (1 kommentarer)
 
Cannelloni med gris, pancetta og fennikel

Cannelloni med gris, pancetta og fennikel

26. jan | HOVEDRETTER | Få opskriften på cannelloni med gris, pancetta og fennikel.

Cannelloni med gris, pancetta og fennikel
 
Gnocchi di sardi med artiskokker

Gnocchi di sardi med artiskokker

26. jan | HOVEDRETTER | Få opskriften på gnocchi di sardi med artiskokker.

Gnocchi di sardi med artiskokker
 
Spaghetti cacio e pepe

Spaghetti cacio e pepe

26. jan | HOVEDRETTER | Få opskriften på spaghetti cacio e pepe.

Spaghetti cacio e pepe
 
Pappardelle med svinekæber i vino

Pappardelle med svinekæber i vino

26. jan | HOVEDRETTER | Få opskriften på pappardelle med svinekæber i vino.

Pappardelle med svinekæber i vino
 
Linguine ai frutti di mare

Linguine ai frutti di mare

26. jan | HOVEDRETTER | Få opskriften på linguine ai frutti di mare.

Linguine ai frutti di mare
 
Ravioli med tallegio og butternutsquash

Ravioli med tallegio og butternutsquash

26. jan | HOVEDRETTER | Få opskriften på ravioli med tallegio og butternutsquash.

Ravioli med tallegio og butternutsquash
 
Spaghettini med tomat og olivenolie

Spaghettini med tomat og olivenolie

26. jan | HOVEDRETTER | Få opskriften på spaghettini med tomat og olivenolie.

Spaghettini med tomat og olivenolie
 
Grov sylte af svin med saltede agurker, syltede rødbeder og stærk sennep

Grov sylte af svin med saltede agurker, syltede rødbeder og stærk sennep

23. jan | FROKOST | Få opskriften på grov sylte af svin med saltede agurker, syltede rødbeder og stærk sennep.

Grov sylte af svin med saltede agurker, syltede rødbeder og stærk sennep
 
10 sublime opskrifter med svinekød

10 sublime opskrifter med svinekød

23. jan | TEMA | Sylte, svinemørbrad, svinecarré, svinebryst, satayspyd og mange flere lækkerier med svinekød. Se de mange lækre opskrifter med gris her.

Klik her og få 10 sublime opskrifter med svinekød
 

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET

MEST LÆSTE

GUIDE

GUIDE

Guide: 8 gode frokostrestauranter

Hvor går man hen, hvis man vil have frokost over caféniveau – måske ligefrem et gourmetmåltid på linje med et aftenmåltid? Vi giver dig 8 gode bud på frokostrestauranter.

Se guiden til gode frokostrestauranter her.

SIDSTE NYT

 

Facebook

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE