gas-logo_GRAA_medtext

banner_gas
 
gastro > Opskrifter > Råvarer > I sæson: Torskerogn
I sæson: Torskerogn

 

I sæson: Torskerogn

Torsken er leveringsdygtig i en af de sundeste og mest friske 'æggemadder', man kan forestille sig. Bliv lidt klogere på rognen, og ikke mindst på hvordan du kan servere den, her.

12. mar - Af Redaktionen / Mette Reinhardt - Foto: James Bates

Frisk torskerogn fås hos fiskehandleren i januar, februar og marts måned. Torskens rogn er sund, fedtfattig og indeholder masser af B- og D-vitaminer. Det store spørgsmål er dog, hvad der er bedst – kogt, røget, stegt eller noget helt fjerde?

Torskerogn er nemt at koge, så længe du tager nogle få vigtige forholdregler. Kog den indpakket i fx. bagepapir (endelig ikke sølvfolie!) – så ’buksen’ holder på formerne. Tilsæt gerne 'smag' til vandet i form af lidt krydderurter. Du skal også sørge for at vandet ikke bulderkoger. Hinden rundt om rognen er nemlig lidt sart, og kan godt sprække, hvis vandet koger for voldsomt.

Kommer du igennem ovenstående, kan du spise torskerognen, som den er – dryppet med citron og med en rigtig god remoulade. Du kan også stege den i smør og så atter hidkalde citron og hjemmerørt remoulade. Ved nærmere eftertanke, så har vi også haft held til at røre den op med krydderurter og porre og en mager cremefraiche. Eller hvad med at lægge skiver af kogt torskerogn på en enkel salat, og fx dryppe med saften fra revet ingefær?

Har du nogensinde tænk over, hvad den på dåse har, som den friske ikke har? I gastro nr. 65 lader vi torskerognen battle torskerognen i det endelige showdown: 'Dåsen vs. Buksen'.


TORSKEROGN I TAL
→ I 2011 blev der landet 387,9 ton rogn fra torskefisk i Danmark. Heraf var 343,4 ton fra danske kuttere

→ Der har været et støt fald i dette tal siden 2001, hvor der i alt blev landet hele 1.145,4 ton rogn i danske havne, heraf 814,7 ton fra danske fartøjer

→ Hvor stor en andel af den landede rogn, der går til fiskehandlerne, og hvor stor en andel der går til konserves, er der ikke noget samlet overblik over. 

Og så lige en sidste ting: Der er ingen grund til at have dårlig samvittighed og tro, at du spiser torskebabyer, når du sætter tænderne i en rundtenom med rogn, citron og remoulade. Æggene befrugtes nemlig først, når torsken gyder - dvs. afgiver alle sine æg i noget, der minder om en stor støvsky under vand.

Find opskrifter med torskerogn i gastros opskriftssamling med rogn her.



Tilbage til oversigten

ANNONCE


 
 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 

Opskrifter

Sunday roast

Sunday roast

06. mar | TEMA | Søndagsfrokosten sammen med vennerne eller familien er aldrig rigtigt gået af mode, men nu tvistes ideen med søndagssteg, som man kender det i England.

Få 7 lækre opskrifter til sunday roast
 
Eksotisk ricepudding med salt butterscotchsauce og romrosiner

Eksotisk ricepudding med salt butterscotchsauce og romrosiner

06. mar | DESSERTER | Få opskriften på eksotisk ricepudding med salt butterscotchsauce og romrosiner.

Eksotisk ricepudding med salt butterscotchsauce og romrosiner
 
Rødbedesalat med rygeost, peberrod og tranebær

Rødbedesalat med rygeost, peberrod og tranebær

06. mar | TILBEHØR | Få opskriften på rødbedesalat med rygeost, peberrod og tranebær.

Rødbedesalat med rygeost, peberrod og tranebær
 
Ovnristet butternutsquash med rug og æble

Ovnristet butternutsquash med rug og æble

06. mar | TILBEHØR | Få opskriften på ovnristet butternutsquash med rug og æble.

Ovnristet butternutsquash med rug og æble
 
Rodfrugter i baconsvøb

Rodfrugter i baconsvøb

06. mar | TILBEHØR | Få opskriften på rodfrugter i baconsvøb.

Rodfrugter i baconsvøb
 
Klassisk højrebssteg med sennep

Klassisk højrebssteg med sennep

06. mar | HOVEDRETTER | Få opskriften på klassisk højrebssteg med sennep og ciderskysauce med brunede løg.

Klassisk højrebssteg med sennep
 
Rullesteg med enebær og salvie

Rullesteg med enebær og salvie

06. mar | HOVEDRETTER | Få opskriften på rullesteg med enebær og salvie og ciderskysauce med brunede løg.

Rullesteg med enebær og salvie
 
4 klassiske gin-cocktails fra no. 2

4 klassiske gin-cocktails fra no. 2

04. mar | TEMA | Her får du opskriften på fire klassiske gincocktails uden for meget pynt og pjat.

Få opskrifterne på 4 klassiske gin-cocktails fra no. 2
 
Negroni fra no. 2

Negroni fra no. 2

04. mar | TILBEHØR | Denne drink er rød som en pave og kongen af gincocktails, fyldig, eksotisk og læskende – Geranium Gin foretrækkes, fordi geranium ligesom porse er god til at trække frugtighed ud af ingredienserne, i dette tilfælde Campari og vermouth – det kan ikke gå galt.

Negroni fra no. 2
 
Klassisk Martini fra no. 2

Klassisk Martini fra no. 2

04. mar | TILBEHØR | Endnu en rørt klassiker, hvor den søde vermouth sammen med bitteren giver et afrundet og sødmefuldt orangepræg.

Klassisk Martini fra no. 2
 

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET!

MEST LÆSTE

GUIDE

GUIDE

Guide: 8 gode frokostrestauranter

Hvor går man hen, hvis man vil have frokost over caféniveau – måske ligefrem et gourmetmåltid på linje med et aftenmåltid? Vi giver dig 8 gode bud på frokostrestauranter.

Se guiden til gode frokostrestauranter her.

SIDSTE NYT

 

Facebook

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE