gas-logo_GRAA_medtext

banner_gas
 
gastro > Opskrifter > Råvarer > Brug pæren - spis den!
Brug pæren - spis den!

 

Brug pæren - spis den!

Pærerne er ved at være plukkemodne, og selv om Danmark er en æblenation, skal du stadig bruge pæren. Gastros chefredaktør fortæller her hvorfor. 

02. aug - Af Jesper Uhrup - Foto: Søren Gammelmark

Mens Danmark har en æblekultur, vi kan og skal være stolte af, så lever de danske pærer en mere stille tilværelse, og vi kan ikke i samme grad som med æblerne bryste os af egne sorter. Sorterne clara friis og grev molkte hører til de få danske sorter, der har overlevet, mens sorter som williams, conference og gråpære er kommet til os udefra, især fra Frankrig, der er Europas helt store ’pærenation’.

Pæren gjorde for alvor sit indtog i Danmark i slutningen af 1800-tallet, dog ikke hos den brede befolkning, men i herregårdskøkkenerne og de højborgerlige hjem i byerne, hvor det var ’fint’ at spise frisk frugt til dessert, gerne arrangeret i store opsatser. I løbet af 1900-tallet døde den tradition noget ud, men hovedparten af pærer på det danske marked spises stadig i frisk form, uden tilberedning, som ’håndmad’. Pærer har kort holdbarhed, og derfor – ligesom mange andre importerede frugter – plukkes pærerne umodne og ’eftermodnes’ på køl, hvilket ikke tilfører dem noget smagsmæssigt.

En obskøn mundfuld
Så meget desto mere er der grund til at gå efter de danske pærer i sæsonen (fra september til december), hvor de plukkes og sælges modne, blandt andre fra Fejø og Claus Meyers frugtplantage på Lilleø. Nogle pæresorter bliver meget bløde, når de er modne, så bløde, at frugten nærmest kollapser i hånden på en, og man faktisk bør spise dem med gaffel på en tallerken. En overmoden pære er en sød og næsten obskøn mundfuld. Andre pæresorter er bedre til at holde fatningen, og disse mere faste sorter er også de bedste til tilberedning i enten det salte eller søde køkken.

Pæren som dessert er det klassiske, tænk blot på Escoffier-klassikeren poire belle Hélène, den sauterede pære med is og chokoladesauce. Pæren gør sig også godt i tærter, gerne med marcipan, der klæder pæren rigtig godt. Marmelader og kompotter er også en mulighed.

Pæredansk
Camilla Plum har et pæredansk alternativ til den sydeuropæiske klassiker, pære i rødvin, nemlig pære i hyldebærsirup. Hun tager fire-otte ikke helt modne pærer og stiller dem i en gryde af passende størrelse, dvs. hvor de kan stå på højkant uden at vælte, og der får de så selskab af en halv liter usødet, koncentreret hyldebærsaft, 200 gram sukker, en kanelstang, og saft og strimlet skal af en citron. Pærerne skal være dækket, så efterfyld evt. med vand. Pærerne skal simre, til de er møre, hvorefter de tages op, og lagen koges ind til en tyk sirup, evt. tilsat mere sukker.

I det salte køkken er det af ganske ny dato at bruge pærer, blandt andre Claus Meyer har slået et slag for brugen af pærer i braiserede retter med mørkt kød og rodfrugter. Pærerne skal tilsættes hen mod slutningen for ikke at koge ud og forsvinde helt fra retten.

Frisk, men moden pære er noget nær genial til ost, både blåskimmel og hårde, modne salte oste såsom pecorino. Det er også til ost, at den relish, pærer også kan ende som, er god til. I Italien serverer man gerne en mostarda di frutta til ost, en slags frugtsennep, og der kan meget vel være en pære på spil i en sådan mostarda. En fast og måske ikke helt moden pære gør sig også godt i en vintersalat med eksempelvis spidskål (eller rødkål eller grønkål), valnødder og blåskimmelost. Det gælder bare om at bruge pæren.


Se opskrifter med pærer her.



Tilbage til oversigten

ANNONCE


 
 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 

Opskrifter

3 opskrifter med kirsebær

3 opskrifter med kirsebær

17. sep | DESSERTER | Vi bringer her tre kirsebærlækkerier – to franske klassikere, clafoutis og pavlova, og en enkelt særlig fræk, nemlig gedeosttærte med flamberede kirsebær. Vi liker!

3 opskrifter med kirsebær
 
3 til den søde side

3 til den søde side

05. sep | DESSERTER | Tre små søde... En tærte, en småkage og en galette...

3 til den søde side
 
 
Nannas september køkken

Nannas september køkken

01. sep | RÅVARER | Nanna Simonsen trækker det sidste ud af sommeren i årets mest fuldfede måned med tidlige æbler til æbleflæsk og ikke mindst andevildt, der jo netop må skydes nu og fremefter, og som går så godt med sæsonens bær.

Nannas september køkken
 
Hvid chokolade-hindbærtærte

Hvid chokolade-hindbærtærte

29. aug | DESSERTER | Få opskriften på hindbærtærte med hvid chokolade...

Hvid chokolade-hindbærtærte
 
5 pizzaer: Klassisk og nynordisk

5 pizzaer: Klassisk og nynordisk

25. aug | HOVEDRETTER |

Pizza behøver ikke at være specielt italiensk, og den kan laves både i hurtig og langsom version alt efter, om den er 'overlagt' eller ej. Men hjemmelavet det skal den være - Nanna Simonsen viser hvordan...

5 pizzaer: Klassisk og nynordisk
 
Få 6 opskrifter fra Restaurant De 2 Have

Få 6 opskrifter fra Restaurant De 2 Have

20. aug | TEMA | Danmarks nordligst beliggende restaurant, ja, faktisk Danmarks nordligste beliggende hus overhovedet, ser udvendigt ikke ud af så meget, men indenfor finder man et designersmart spisested med udsyn på tallerkenen – og udsyn og udsigt i det hele taget. Man får vel ikke bedre udsigt noget sted i Danmark. De 2 Have er månedens restaurant i gastro.

Få 6 opskrifter fra Restaurant De 2 Have
 
6 opskrifter på fastfood fra Lammefjorden

6 opskrifter på fastfood fra Lammefjorden

11. aug | HOVEDRETTER | Hotdogs, burgere, nuggets, BBQ, sodavand og milkshake – så vanker der fastfood! Har vi fået solstik? Nej, nej, slet ikke, vi har bare leget lidt med junkklassikerne fra fastfoodverdenen og givet dem et vitaminboost med lækre nye grøntsager fra Lammefjorden og pimpet dem med alskens lækre marinader og mayonnaiser i bedste nynordiske stil.

6 opskrifter på fastfood fra Lammefjorden
 
5 lækre opskrifter til brunch med vennerne

5 lækre opskrifter til brunch med vennerne

06. aug | HOVEDRETTER | Det er altid dejligt med en middag med vennerne, så hvorfor ikke begynde lidt tidligt – uden at vi snakker for tidligt – hvorfor ikke ses til brunch og have dagen for sig sammen? Måske man så også kan nå en sen frokost …

5 lækre opskrifter til brunch med vennerne
 
Det spiser vi i august

Det spiser vi i august

01. aug | RÅVARER | August er med Ø … økologi!

Det spiser vi i august
 

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET

MEST LÆSTE

KONKURRENCE

Vind whisky fra Glenmorangie

Vind whisky fra Glenmorangie

Deltag i konkurrencen om en 2x1 flaske Glenmorangie Signet til en samlet værdi af 2.540 kr.

Vind whisky fra Glenmorangie

GUIDE

GUIDE

Guide: 8 gode frokostrestauranter

Hvor går man hen, hvis man vil have frokost over caféniveau – måske ligefrem et gourmetmåltid på linje med et aftenmåltid? Vi giver dig 8 gode bud på frokostrestauranter.

Se guiden til gode frokostrestauranter her.

SIDSTE NYT

 

Facebook

Konkurrence

Vind karameller fra Karamel Kompagniet

Vind karameller fra Karamel Kompagniet

Deltag i konkurrencen om 5x1 Gråmyr-gaveæske med 770 g blandede karameller fra Karamel Kompagniet. Samlet værdi 960 kr.

Vind karameller fra Karamel Kompagniet

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE

GASTROS JOBMARKED