gas-logo_GRAA_medtext

banner_gas
 
gastro > Opskrifter > Hovedretter > Boller i karry med basmatiris
Boller i karry med basmatiris

 

Boller i karry med basmatiris

Klassisk dansk ret - her i en spicy version med æbler og tomater i saucen. Servér med koriander på toppen og en Leffe's Blonde til.

24. nov - Af Peter Andreas Ingeberg - Foto: Anders Hviid

Boller i karry

Til 4 personer

½ kg hk. kalvekød
½ kg hk. skinkekød
2 spsk. fint havsalt
1 dl hvedemel
2 æg
2-3 dl sødmælk
1-2 løg
Peber

Rør de to kødtyper godt sammen, og rør salt i til blandingen er sej. Ælt derefter melet godt ind, og kom æggene i – et ad gangen. Tilsæt mælk forsigtigt, lidt ad gangen, til farsen er lind og fast på samme tid.

Finthak løget, og rør det i sammen med peber og evt. mere salt. Smag på den – steg evt. en mikrofrikadelle, hvis du ikke bryder dig om at smage på rå fars. Stil farsen køligt 1 times tid, og form derefter boller, der skal koges forsigtigt i ca. 3 liter vand, evt. tilsat suppeurter, et skvæt eddike og salt. Lad alle bollerne koge ca. 10 minutter. Tag bollerne op.

 Sigt kogevandet/bouillonen. Kog den rene bouillon ind til ca. 1 liter. Lav en karrysauce – se nedenfor – som bollerne serveres i – efter at have trukket mindst 1 time og gerne natten over. Giv basmatiris til.

Karrysauce:
2-3 store madæbler
1 knoldselleri
1 dl olie – neutral smagende
1 dl karry – der er mange typer og kvaliteter, så vælg med omhu
1 l sigtet, indkogt bouillon – fra kødbollekogning
2 spsk. maizena
1 dl piskefløde
8-12 modne faste kødfulde tomater
Havsalt
Frisk chili efter temperament

Skræl og udkern æblerne, og skær dem ud i tern. Skræl sellerien, og skær den ud i tern. Rist selleri og æble i olie, og tilsæt karry og chili skåret i halve (så de kan fiskes op, hvis smertegrænsen for stærk mad bliver ramt undervejs). Rist det hele godt igennem, og tilsæt bouillon. Kog det hele op.

Rør maizena ud i piskefløde, og tilsæt det. Kog yderligere i 5 minutter. Konsistensen skal være let cremet, men ikke tyk – justér evt. med lidt mere maizena eller bouillon.

 Flå tomaterne ved først at skære et kryds i dem, og derpå hælde kogende vand over dem i en skål – og tag så fat i skindet med en kniv. Tilsæt de flåede tomater, efter der er skruet ned for saucen, og smag til med salt.

Basmatiris:
4 dl basmatiris
Koldt vand – til det dækker med en fingerbredde

Kom risene i en tykbundet gryde og skyl dem godt 2-3 gange. Dæk risene med koldt vand. Læg låg på, kog risene op, og skru ned til lav varme, og lad den småkoge i 15 minutter. Sluk for risene, og lad dem trække færdige 15 minutter mere under låg. 

TIP! Prøv lidt utraditionelt at toppe retten med frisk koriander og mynte – og prøv også at give en mangochutney og/eller frisk ananas til – det virker helt fantastisk til denne klassiker.

Få opskriften på Mikkel Karstads æblechutney her.

Drikketip: Leffe’s Blonde’ eller fx Brown Ale fra Jacobsen – så får man fylde, sødme og friskhed fra kulsyren, hvilket er helt centralt for drikkevarer til denne ret.


Tilbage til oversigten

ANNONCE


 

Kommentarer

Boller i karry opskrifter

10. maj 2012 KL 07:53 Af Pia Nielsen

Super lækker opskrift o:) Jeg kan i øvrigt varmt anbefale www.bollerikarry.com til gode opskrifter på boller i karry.

 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 

Opskrifter

Få 5 opskrifter fra No. 2

Få 5 opskrifter fra No. 2

10. nov | TEMA | Med No. 2 barslede Restaurant AOC med en lille ny, der gjorde det tydeligt for enhver – gæster og begejstrede anmeldere – at der er sat helt nye standarder for restauranter i mellemklassen. Slægtskabet til Restaurant AOC er ganske tydeligt, og med No. 2 har København fået en regulær gourmetbistro.

Få 5 opskrifter fra No. 2
 
Det spiser vi i november

Det spiser vi i november

31. okt | RÅVARER | November er... stadig grøn!

Det spiser vi i november
 
Nannas november køkken

Nannas november køkken

31. okt | RÅVARER | Nu strammes skruen, november er seriøs – efteråret går på hæld, og mange hader november, vinteren er mere nær end noget andet tidspunkt på året. Men i køkkenet er der altid hyggeligt og travlt, og når det regner og er koldt derude, er der endnu bedre undskyldning for at gå i gang med diverse projekter...

Nannas november køkken
 
6 opskrifter med gulerødder

6 opskrifter med gulerødder

27. okt | TEMA | Roser er røde, violer er blå, gulerødder er gule … eller nej, de er vel orange. Når de ikke er sortlilla eller hvide. Her har vi altså fat i den gode gamle, helt klassiske, orange gulerod, som jo er roden til så meget godt – vi laver den smørstegt, til puré, som vinaigrette med den orange havtornfætter og til frisk granité og sorbet, men også til en dejlig varm gulerodsbouillon med perlehønepølse, krebs og ’anisurter’.

6 opskrifter med gulerødder
 
10 delikate opskrifter på græskarsuppe

10 delikate opskrifter på græskarsuppe

20. okt | TEMA | Eftåret indbyder til varme supper, og hvad er bedre end at udnytte sæsonens mange græskar til en græskarsuppe? Vi har samlet ti af vores favoritopskrifter her.

10 delikate opskrifter på græskarsuppe
 
Få 7 opskrifter fra restaurant Tree Top på Munkebjerg Hotel

Få 7 opskrifter fra restaurant Tree Top på Munkebjerg Hotel

20. okt | TEMA | Udefra set ligner Hotel Munkebjerg et lidt anonymt konferencehotel, men det er i virkeligheden drømmen om et mødested, for hotellet rummer fire restauranter bl.a. en af Jyllands (Danmarks?) bedste restauranter og en køkkenchef, der er en af tidens helt store unge talenter, Rasmus Munk. Restaurant Tree Top er Månedens Restaurant.

Få 7 opskrifter fra restaurant Tree Top på Munkebjerg Hotel
 
 
Nannas oktober køkken

Nannas oktober køkken

01. okt | RÅVARER | Nanna Simonsen glæder sig over primetime for både svampe og kartofler - og så begynder intet mindre end de første juleforberedelser i køkkenet.

Nannas oktober køkken
 
3 opskrifter med kirsebær

3 opskrifter med kirsebær

17. sep | DESSERTER | Vi bringer her tre kirsebærlækkerier – to franske klassikere, clafoutis og pavlova, og en enkelt særlig fræk, nemlig gedeosttærte med flamberede kirsebær. Vi liker!

3 opskrifter med kirsebær
 
3 til den søde side

3 til den søde side

05. sep | DESSERTER | Tre små søde... En tærte, en småkage og en galette...

3 til den søde side
 

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET

MEST LÆSTE

KONKURRENCE

Vind gryder og pander fra Raadvad

Vind gryder og pander fra Raadvad

Deltag i konkurrencen om et All Steel gavesæt fra Raadvad, indeholdende 2 gryder, 1 kasserolle, 1 wok, 2 pander samt en sauterpande til en samlet værdi af 4.799,65 kr.

Vind gryder og pander fra Raadvad

GUIDE

GUIDE

Guide: 8 gode frokostrestauranter

Hvor går man hen, hvis man vil have frokost over caféniveau – måske ligefrem et gourmetmåltid på linje med et aftenmåltid? Vi giver dig 8 gode bud på frokostrestauranter.

Se guiden til gode frokostrestauranter her.

SIDSTE NYT

 

Læseranalyse


Facebook

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE

GASTROS JOBMARKED