gas-logo_GRAA_medtext

banner_gas
 
gastro > Nyheder > Danskvand + asylansøger = Nydanskvand
Danskvand + asylansøger = Nydanskvand

 

Danskvand + asylansøger = Nydanskvand

Et hold med blandt andre kokkene fra I’m a Kombo er gået sammen om at skabe en forfriskende kommentar til den danske asyldebat. Mediet, ja det er såmænd en sodavand!

28. jun - Af Josefine Carstad - Foto: NyDanskvand

Vi er nok nogle stykker, der igennem har tiden har spurgt os selv, hvorfor det egentlig hedder ’danskvand’. Er der noget særligt dansk ved vand med brus?

Historisk menes det, at ordet opstod for at adskille mineralvand fra drikken 'svensk sodavand', der betød mineralvand blandet med (rød) frugtfarve. Det er der dog nært ved ingen, der kan huske i dag, og derfor klinger navnet 'danskvand' da også generende nationalistisk i manges ører.

Det kan derfor heller ikke overraske, at projektet NyDanskvand er et pro bono-projekt for Dansk Røde Kors, der ønsker en forfriskende kommentar til den danske asyldebat. De har således sat designer Frederik Ibfeldt fra designfirmaet Surplus Wonder, Lundholm Experience Strategy og kokkene fra I’m a Kombo i stævne med 4 unge mænd fra Asylcentret Kongelunden. Sammen har holdet fået til opgave at indkapsle smagen af Danmark anno 2012.

3 smagsvarianter
Deres indsats er blevet til tre farve og smagsvarianter, hvoraf to vil blive sat i produktion. De tre sodavand er hhv. en citrusvand med mynte og vanilje, en jordbærvand med lakrids, peber og chili og en agurkevand med enebær og mynte. Hvilke to der vandt testpanelets hjerter, og således vil blive sat i produktion på Ørbæk Bryggeri, er hemmeligholdt. Og der er ingen hjælp at hente fra etiketten på de kommende NyDanskvand. Her er nemlig ingen smagsbeskrivelse. 

-  Man ved ikke hvilken smag, man har i vente. Og med det prøver vi at fortælle den tilfældighedshistorie, der også gælder de unge asylansøgere, siger Frederik Ibfeldt til DR. Jo, sodavand er skam i høj grad politisk!  

Se den interessante video om tilblivelsen af den nye sodavand, som lanceres på Roskilde Festival i 3000 eksemplarer, her:
 


Læs mere om lanceringen på Facebook.

Sprogbonus: Ifølge Carsten Wiedemann fra DR-programmet Sproghjørnet er ordet ’danskvand’ først gange set på tryk i 1930’erne i Berlingske Tidende. Dengang var det dog stadig så nyt, at journalisten valgte at omringe det af gåseøjne. Ordet har siden fået så stor udbredelse, at denne skribent ved flere lejligheder har hørt danske turister bestille ’danish water’ på restauranter syd for grænsen.

Læs også: Drik ansvarligt - dvs økologisk og bæredygtigt.

Holdet bag NyDanskVand 2012.



Tilbage til oversigten

ANNONCE


 

Kommentarer

Nationalistisk...Seriøst?

26. jul 2012 KL 08:34 Af Tue

"derfor klinger navnet 'danskvand' da også generende nationalistisk i manges ører." I mener forhåbentligt ikke seriøst at ordet "dansk" skulle være synomymt med nationalisme. Så kan vi jo ikke beskrive nogen som helst, der stammer her fra landet uden at udvise nationalistiske tilbøjeligheder. "Dansk" er ikke nationalistisk - det er bare et tillægsord. Ligesom "hysterisk", "fortænkt" eller "oversensibel". Derudover synes jeg selve projektet med nydanskvanden er meget cool og sympatisk.

 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 

Sidste nyt

3 amerikanske kager

3 amerikanske kager

22. dec | DESSERTER | Apple pie med muskatblomme, New York cheesecake med blåbærtopping og hjemmelavede Oreos – to ærke amerikanske kager plus en omgang superklassiske amerikanske chokoladekiks. Mira Arkin går The American Way i køkkenet.

3 amerikanske kager
 
gastro anbefaler: 4 gode vine under 130 kr.

gastro anbefaler: 4 gode vine under 130 kr.

19. dec | TEMA | gastros vinekspert René Langdahl Jørgensen har smagt på budgetvenlige vine, og udvalgt fire rigtig gode af slagsen.

gastro anbefaler: 4 gode vine under 130 kr.
 
7 italienske pasta opskrifter

7 italienske pasta opskrifter

17. dec | HOVEDRETTER | Pasta er Danmarks italienske nationalspise. Se vores favoritretter her.

7 italienske pasta opskrifter (1 kommentarer)
 
Anmeldelse: Restaurant Hærværk

Anmeldelse: Restaurant Hærværk

15. dec | ANMELDELSER | Hærværk i Århus serverer gedigen brasserimad og imponerer med sit konsekvente vinkort.

Anmeldelse: Restaurant Hærværk
 
8 sjældne hvidvine fra Italien

8 sjældne hvidvine fra Italien

12. dec | HVIDVIN | gastros vinekspert René Langdahl Jøregensen har smagt italienske hvidvine, man ikke ser hver dag.

8 sjældne hvidvine fra Italien
 
6 lækre opskrifter med and

6 lækre opskrifter med and

10. dec | TEMA | Anden kan så meget mere end at blive serveret med rødkål og brune kartofler. Mira Arkin går andre andeveje.

6 lækre opskrifter med and
 
Vi shopper: Italiensk grej

Vi shopper: Italiensk grej

08. dec | SHOPPINGTIPS | Lad dig inspirere af spændende køkkengrej, som kan bruges, når du tilbereder italienske retter. Her er alt fra den uundværlige dåseåbner til eksklusive ismaskiner. Og selvfølgelig er der også nye (og gamle) bud på grej til tilberedning af både italiensk kaffe og pasta.

Vi shopper: Italiensk grej
 
Killer-kokken fra Kong Hans

Killer-kokken fra Kong Hans

05. dec | BLOG | I en tid, hvor selv kontormænd med Lloyd-sko, bløde hænder og myoser i nakken har tribal-tatoos på overarmene – ja, hvor sågar bedstemødre kan mønstre en sømandsoverarm med roser og hjerter, er det så som så med tussernes traditionelle macho-symbolik.

Killer-kokken fra Kong Hans
 
10 korte Cannubi smagsnoter

10 korte Cannubi smagsnoter

05. dec | TEMA | Cannubi er historisk Barolos mest velansete og prestigefyldte vinmark. De seneste år har den også været slagmark for en krig, der mere end vinøs logik handler om traditioner og ældgamle konventioner. Thomas Ilkjær smager på vinene fra Italiens bedst kendte mark.

10 korte Cannubi smagsnoter
 
Nyt gastro på gaden

Nyt gastro på gaden

04. dec | NYHEDER | I dag lander gastros vinter-nummer i butikkerne, og du kan smugkigge i det lige her…

Nyt gastro på gaden
 
Giv et gaveabonnement på gastro i julegave

Giv et gaveabonnement på gastro i julegave

04. dec | NYHEDER | Glæd en du holder af, med et gaveabonnement på gastro. En gave der vil skabe glæde igen og igen de næste mange måneder.

Giv et gaveabonnement på gastro i julegave
 
Bojesens økologiske julesmåkager

Bojesens økologiske julesmåkager

03. dec | TEMA | Bojesen driver Danmarks eneste økologiske konditori. Vi kiggede ind i chokoladekongens værksted og fik fravristet konditoren et par opskrifter på økologiske julesmåkager.

Bojesens økologiske julesmåkager
 
Mød Ronny Emborg, kongen af Kongens Nytorv

Mød Ronny Emborg, kongen af Kongens Nytorv

02. dec | NYT & NOTER | En halv million kroner af egen lomme, det er, hvad Ronny Emborg har brugt på et af de mest ambitiøse kogebogsprojekter længe. Jesper Uhrup Jensen har mødt køkkenchefen på Hotel d’Angleterre til en snak om selv at ville bestemme og ikke lade sig påvirke for meget af andre – og om at bestride en af de mest spektakulære poster i restaurationsbranchen. Om at være chef og om at være sig selv.

Mød Ronny Emborg, kongen af Kongens Nytorv
 
Anmeldelse: Restaurant Marchal

Anmeldelse: Restaurant Marchal

02. dec | ANMELDELSER | Ronny Emborg serverer ’godt med godt på’ på det nyrenoverede d’Angleterre, men man spørger sig selv, om ikke hotellet burde give stortalentet lov til at rulle sig helt ud.

Anmeldelse: Restaurant Marchal (1 kommentarer)
 
Anmeldelse: Restaurant AOC

Anmeldelse: Restaurant AOC

02. dec | ANMELDELSER | AOC er en restaurantoplevelse af tårnhøj karat i kælderplan, og køkkenchef Søren Selin har for alvor fået luft under vingerne.

Anmeldelse: Restaurant AOC (1 kommentarer)

MEST LÆSTE

SIDSTE NYT

 
 

Årets julegave

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET

MEST LÆSTE

GUIDE

GUIDE

Guide: 8 gode frokostrestauranter

Hvor går man hen, hvis man vil have frokost over caféniveau – måske ligefrem et gourmetmåltid på linje med et aftenmåltid? Vi giver dig 8 gode bud på frokostrestauranter.

Se guiden til gode frokostrestauranter her.

SIDSTE NYT

 

Facebook

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE