gas-logo_GRAA_medtext

banner_gas
 
gastro > Nyheder > Danskvand + asylansøger = Nydanskvand
Danskvand + asylansøger = Nydanskvand

 

Danskvand + asylansøger = Nydanskvand

Et hold med blandt andre kokkene fra I’m a Kombo er gået sammen om at skabe en forfriskende kommentar til den danske asyldebat. Mediet, ja det er såmænd en sodavand!

28. jun - Af Josefine Carstad - Foto: NyDanskvand

Vi er nok nogle stykker, der igennem har tiden har spurgt os selv, hvorfor det egentlig hedder ’danskvand’. Er der noget særligt dansk ved vand med brus?

Historisk menes det, at ordet opstod for at adskille mineralvand fra drikken 'svensk sodavand', der betød mineralvand blandet med (rød) frugtfarve. Det er der dog nært ved ingen, der kan huske i dag, og derfor klinger navnet 'danskvand' da også generende nationalistisk i manges ører.

Det kan derfor heller ikke overraske, at projektet NyDanskvand er et pro bono-projekt for Dansk Røde Kors, der ønsker en forfriskende kommentar til den danske asyldebat. De har således sat designer Frederik Ibfeldt fra designfirmaet Surplus Wonder, Lundholm Experience Strategy og kokkene fra I’m a Kombo i stævne med 4 unge mænd fra Asylcentret Kongelunden. Sammen har holdet fået til opgave at indkapsle smagen af Danmark anno 2012.

3 smagsvarianter
Deres indsats er blevet til tre farve og smagsvarianter, hvoraf to vil blive sat i produktion. De tre sodavand er hhv. en citrusvand med mynte og vanilje, en jordbærvand med lakrids, peber og chili og en agurkevand med enebær og mynte. Hvilke to der vandt testpanelets hjerter, og således vil blive sat i produktion på Ørbæk Bryggeri, er hemmeligholdt. Og der er ingen hjælp at hente fra etiketten på de kommende NyDanskvand. Her er nemlig ingen smagsbeskrivelse. 

-  Man ved ikke hvilken smag, man har i vente. Og med det prøver vi at fortælle den tilfældighedshistorie, der også gælder de unge asylansøgere, siger Frederik Ibfeldt til DR. Jo, sodavand er skam i høj grad politisk!  

Se den interessante video om tilblivelsen af den nye sodavand, som lanceres på Roskilde Festival i 3000 eksemplarer, her:
 


Læs mere om lanceringen på Facebook.

Sprogbonus: Ifølge Carsten Wiedemann fra DR-programmet Sproghjørnet er ordet ’danskvand’ først gange set på tryk i 1930’erne i Berlingske Tidende. Dengang var det dog stadig så nyt, at journalisten valgte at omringe det af gåseøjne. Ordet har siden fået så stor udbredelse, at denne skribent ved flere lejligheder har hørt danske turister bestille ’danish water’ på restauranter syd for grænsen.

Læs også: Drik ansvarligt - dvs økologisk og bæredygtigt.

Holdet bag NyDanskVand 2012.



Tilbage til oversigten

ANNONCE


 

Kommentarer

Nationalistisk...Seriøst?

26. jul 2012 KL 08:34 Af Tue

"derfor klinger navnet 'danskvand' da også generende nationalistisk i manges ører." I mener forhåbentligt ikke seriøst at ordet "dansk" skulle være synomymt med nationalisme. Så kan vi jo ikke beskrive nogen som helst, der stammer her fra landet uden at udvise nationalistiske tilbøjeligheder. "Dansk" er ikke nationalistisk - det er bare et tillægsord. Ligesom "hysterisk", "fortænkt" eller "oversensibel". Derudover synes jeg selve projektet med nydanskvanden er meget cool og sympatisk.

 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 

Sidste nyt

8 opskrifter med jomfruhummer

8 opskrifter med jomfruhummer

30. jan | TEMA | Jomfruhummeren er en herlig delikatesse, der kan spises årets rundt. Vi har samlet 8 af de bedste opskrifter med krebsdyret, så kig med og lad dig inspirere til dit næste måltid med de velsmagende jomfruer fra havet.

Klik her og få de 8 opskrifter med jomfruhummer. (1 kommentarer)
 
 
Spyd med jomfruhummerhale, små krydderurter, salt og mandler

Spyd med jomfruhummerhale, små krydderurter, salt og mandler

30. jan | FORRETTER | Få opskriften på spyd med jomfruhummerhale, små krydderurter, salt og mandler

Spyd med jomfruhummerhale, små krydderurter, salt og mandler
 
Pizza med jomfruhummer, hjertemuslinger og små tomater

Pizza med jomfruhummer, hjertemuslinger og små tomater

30. jan | FORRETTER | Få opskriften på pizza med jomfruhummer, hjertemuslinger og små tomater.

Pizza med jomfruhummer, hjertemuslinger og små tomater
 
 
Ristet jomfruhummer græskar, bær og fuglegræs

Ristet jomfruhummer græskar, bær og fuglegræs

30. jan | FORRETTER | Få opskriften på ristet jomfruhummer græskar, bær og fuglegræs.

Ristet jomfruhummer græskar, bær og fuglegræs
 
Aromatisk skaldyrssuppe med citrongræs, ingefær, chili og rouille

Aromatisk skaldyrssuppe med citrongræs, ingefær, chili og rouille

30. jan | FORRETTER | Få opskriften på aromatisk skaldyrssuppe med citrongræs, ingefær, chili og rouille.

Aromatisk skaldyrssuppe med citrongræs, ingefær, chili og rouille
 
Jomfruhummer og hvide asparges med skilt hummer-smørsauce og vilde urter

Jomfruhummer og hvide asparges med skilt hummer-smørsauce og vilde urter

30. jan | FORRETTER | Få opskriften på jomfruhummer og hvide asparges med skilt hummer-smørsauce og vilde urter.

Jomfruhummer og hvide asparges med skilt hummer-smørsauce og vilde urter
 
 
Bocuse d’Or dagen derpå

Bocuse d’Or dagen derpå

29. jan | NYHEDER | Det er næppe undgået nogens opmærksomhed, at Norge vandt guld ved Bocuse d'Or i går, og at danske Kenneth Hansens ikke kom på podiet.

Læs mere
 
Tenerife på flaske

Tenerife på flaske

28. jan | UDLANDET | Vinmæssigt er Tenerife den vigtigste af Kanarieøerne.

Tenerife på flaske
 
3 gode vine fra Tenerife

3 gode vine fra Tenerife

28. jan | TEMA | Kun én enkelt importør tager vine hjem fra De Kanariske Øer, Tenerife nærmere bestemt. Det er vine, der beviser, at de vulkanske småøer ude i Atlanten bestemt kan 'flaske sig' – de smager slet og ret godt. Men de har priserne imod sig.

3 gode vine fra Tenerife
 
Suertes Del Marques El Ciruelo 2012

Suertes Del Marques El Ciruelo 2012

28. jan | RØDVIN | En saftig vin, der trods sødmen har et strejf af skarphed.

Suertes Del Marques El Ciruelo 2012
 
Suertes Del Marques La Solana

Suertes Del Marques La Solana

28. jan | RØDVIN | En biodynamisk vin, der vil være perfekt til en stegt kylling med krydderier ind over tilberedningen.

Suertes Del Marques La Solana
 
Suertes Del Marques 7 Fuentes 2012

Suertes Del Marques 7 Fuentes 2012

28. jan | RØDVIN | En meget saftspændt og krydret vin med en utrolig duft af bær og rabarber.

Suertes Del Marques 7 Fuentes 2012

MEST LÆSTE

SIDSTE NYT

 
 

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET!

MEST LÆSTE

GUIDE

GUIDE

Guide: 8 gode frokostrestauranter

Hvor går man hen, hvis man vil have frokost over caféniveau – måske ligefrem et gourmetmåltid på linje med et aftenmåltid? Vi giver dig 8 gode bud på frokostrestauranter.

Se guiden til gode frokostrestauranter her.

SIDSTE NYT

 

Facebook

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE