gas-logo_GRAA_medtext

banner_gas
 
gastro > Nyheder > Danskvand + asylansøger = Nydanskvand
Danskvand + asylansøger = Nydanskvand

 

Danskvand + asylansøger = Nydanskvand

Et hold med blandt andre kokkene fra I’m a Kombo er gået sammen om at skabe en forfriskende kommentar til den danske asyldebat. Mediet, ja det er såmænd en sodavand!

28. jun - Af Josefine Carstad - Foto: NyDanskvand

Vi er nok nogle stykker, der igennem har tiden har spurgt os selv, hvorfor det egentlig hedder ’danskvand’. Er der noget særligt dansk ved vand med brus?

Historisk menes det, at ordet opstod for at adskille mineralvand fra drikken 'svensk sodavand', der betød mineralvand blandet med (rød) frugtfarve. Det er der dog nært ved ingen, der kan huske i dag, og derfor klinger navnet 'danskvand' da også generende nationalistisk i manges ører.

Det kan derfor heller ikke overraske, at projektet NyDanskvand er et pro bono-projekt for Dansk Røde Kors, der ønsker en forfriskende kommentar til den danske asyldebat. De har således sat designer Frederik Ibfeldt fra designfirmaet Surplus Wonder, Lundholm Experience Strategy og kokkene fra I’m a Kombo i stævne med 4 unge mænd fra Asylcentret Kongelunden. Sammen har holdet fået til opgave at indkapsle smagen af Danmark anno 2012.

3 smagsvarianter
Deres indsats er blevet til tre farve og smagsvarianter, hvoraf to vil blive sat i produktion. De tre sodavand er hhv. en citrusvand med mynte og vanilje, en jordbærvand med lakrids, peber og chili og en agurkevand med enebær og mynte. Hvilke to der vandt testpanelets hjerter, og således vil blive sat i produktion på Ørbæk Bryggeri, er hemmeligholdt. Og der er ingen hjælp at hente fra etiketten på de kommende NyDanskvand. Her er nemlig ingen smagsbeskrivelse. 

-  Man ved ikke hvilken smag, man har i vente. Og med det prøver vi at fortælle den tilfældighedshistorie, der også gælder de unge asylansøgere, siger Frederik Ibfeldt til DR. Jo, sodavand er skam i høj grad politisk!  

Se den interessante video om tilblivelsen af den nye sodavand, som lanceres på Roskilde Festival i 3000 eksemplarer, her:
 


Læs mere om lanceringen på Facebook.

Sprogbonus: Ifølge Carsten Wiedemann fra DR-programmet Sproghjørnet er ordet ’danskvand’ først gange set på tryk i 1930’erne i Berlingske Tidende. Dengang var det dog stadig så nyt, at journalisten valgte at omringe det af gåseøjne. Ordet har siden fået så stor udbredelse, at denne skribent ved flere lejligheder har hørt danske turister bestille ’danish water’ på restauranter syd for grænsen.

Læs også: Drik ansvarligt - dvs økologisk og bæredygtigt.

Holdet bag NyDanskVand 2012.



Tilbage til oversigten

ANNONCE


 

Kommentarer

Nationalistisk...Seriøst?

26. jul 2012 KL 08:34 Af Tue

"derfor klinger navnet 'danskvand' da også generende nationalistisk i manges ører." I mener forhåbentligt ikke seriøst at ordet "dansk" skulle være synomymt med nationalisme. Så kan vi jo ikke beskrive nogen som helst, der stammer her fra landet uden at udvise nationalistiske tilbøjeligheder. "Dansk" er ikke nationalistisk - det er bare et tillægsord. Ligesom "hysterisk", "fortænkt" eller "oversensibel". Derudover synes jeg selve projektet med nydanskvanden er meget cool og sympatisk.

 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 

Sidste nyt

Få 7 opskrifter fra restaurant Tree Top på Munkebjerg Hotel

Få 7 opskrifter fra restaurant Tree Top på Munkebjerg Hotel

20. okt | TEMA | Udefra set ligner Hotel Munkebjerg et lidt anonymt konferencehotel, men det er i virkeligheden drømmen om et mødested, for hotellet rummer fire restauranter bl.a. en af Jyllands (Danmarks?) bedste restauranter og en køkkenchef, der er en af tidens helt store unge talenter, Rasmus Munk. Restaurant Tree Top er Månedens Restaurant.

Få 7 opskrifter fra restaurant Tree Top på Munkebjerg Hotel
 
Weekendvin: 5 flasker under 200 kr.

Weekendvin: 5 flasker under 200 kr.

17. okt | TEMA |

Denne weekend skal du smage disse 5 flasker, alle til yderst rimelige priser!

Weekendvin: 5 flasker under 200 kr.
 
Mød Rasmus Munk fra restaurant Tree Top på Munkebjerg Hotel

Mød Rasmus Munk fra restaurant Tree Top på Munkebjerg Hotel

15. okt | NYT & NOTER | Mens de københavnske restauranter løber med stort set al hæder og opmærksomhed, lister et 23-årigt stortalent, Rasmus Munk, rundt i Vejles højder som køkkenchef i restauranten Tree Top på Munkebjerg Hotel. Her ofrer han alt for at nå til tops og når sjældent hjem efter arbejde, før han skal møde igen...

Mød Rasmus Munk fra restaurant Tree Top på Munkebjerg Hotel
 
Annonce: Eva Trio præsenterer Grejskolen

Annonce: Eva Trio præsenterer Grejskolen

13. okt | NYHEDER | Hvilken type gryde skal man bruge til hvilken slags kokkerering, og hvordan holder man sine pander i flere år? Sæt dig til rette på skolebænken, når Daniel Kruse - landsholdskok - deler tips og tricks i Eva Trios Grejskole. 

Læs mere
 
Oplev Bornholms gastronomiske stemmer

Oplev Bornholms gastronomiske stemmer

13. okt | ANMELDELSER | De gamle kendinge på øen, Kadeau og Stammershalle er i gastronomisk topform og har fået selskab af idylliske Christianshøjkroen.

Oplev Bornholms gastronomiske stemmer
 
5 gode vine over 200 kr.

5 gode vine over 200 kr.

10. okt | TEMA | gastros vinekspert René Langdahl Jørgensen har fundet 5 gode flasker, som du skal smage. Priserne ligger fra 200-350 kr. Se dem her...

5 gode vine over 200 kr.
 
Nyt gastro på gaden

Nyt gastro på gaden

09. okt | NYHEDER | I dag lander gastros supernummer med intet mindre end 164 sider i butikkerne, og du kan smugkigge i det lige her…

Nyt gastro på gaden
 
Eva Ravnbøl: ”Jeg har efter 25 år stadig ikke vænnet mig til at spise kager og lignende til morgenmad”

Eva Ravnbøl: ”Jeg har efter 25 år stadig ikke vænnet mig til at spise kager og lignende til morgenmad”

09. okt | NYT & NOTER | Eva Ravnbøl har lavet tv-programmer om mad som fx ’Pastaplus’ og ’Min italienske drøm’ og rejse- og kogebøger og er desuden bl.a. freelancekorrespondent for TV2 News. Her fortæller hun om Italien versus Danmark.

Eva Ravnbøl: ”Jeg har efter 25 år stadig ikke vænnet mig til at spise kager og lignende til morgenmad” (1 kommentarer)
 
Vejrø - Tag med på gastronomisk bondegårdsferie

Vejrø - Tag med på gastronomisk bondegårdsferie

08. okt | ANMELDELSER | Hvad får man, hvis man tager en nedslidt og ubeboet ø, en Saxobank-mand og en kvart milliard kroner? Man får et naturskønt, økologisk og selvforsynende luksushotel med egen restaurant. Vi har været på bondegårdsferie af den gastronomiske slags for virkelig viderekomne feinschmeckere på Vejrø, en ø i smålandsfarvandet nord for Lolland.

Vejrø - Tag med på gastronomisk bondegårdsferie
 
Deltag i gastros læserundersøgelse og vind GSF-24 universalkniv fra Global

Deltag i gastros læserundersøgelse og vind GSF-24 universalkniv fra Global

08. okt | NYHEDER | Hjælp os med at gøre gastro endnu bedre, og vær med i konkurrencen om 5x1 GSF-24 universalkniv fra Global til en samlet værdi af 3.245 kr.

Deltag i konkurrencen
 
36 timer i Noma-land

36 timer i Noma-land

07. okt | BLOG | I den forgangne weekends udgave af International New York Times går turen til København – ’36 hours in Copenhagen’. Det er tankevækkende at læse, HVOR Noma-fikseret udenlandske journalister er – og naturligvis også flatterende og med til at indgyde en vis stolthed.

36 timer i Noma-land
 
Fejl i gastros oktobernummer

Fejl i gastros oktobernummer

06. okt | BLOG | Der er desværre sket en fejl i forbindelse med trykningen af magasinet, således at Månedens vine er kommet med to gange, både på side 60-61 og side 160-161.

Fejl i gastros oktobernummer
 
Anmeldelse: no. 2

Anmeldelse: no. 2

06. okt | ANMELDELSER | AOC’s lille ny, no. 2, lægger sig i bekvem afstand til moderskibet, men no. 2 er tæt på at være nummer ét i sin egen klasse, en mellemklasse, der i disse år løfter overliggeren ganske betragteligt.

Anmeldelse: no. 2
 
Jensens Bøfruin 2.0

Jensens Bøfruin 2.0

03. okt | BLOG | Min kommentar forleden til Svend Rasmussens anmeldelse af Jensens Bøfhus i Berlingske for nogle dage siden kastede yderligere kommentarer af sig – kommentarer, der giver stof til eftertanke.

Jensens Bøfruin 2.0
 
Månedens 6 vine under 150 kr.

Månedens 6 vine under 150 kr.

03. okt | TEMA | gastros vinekspert René Langdahl Jørgensen har denne måned smagt en række budgetvenlige vine. Læs hans vurdering her...

Månedens 6 vine under 150 kr.

MEST LÆSTE

SIDSTE NYT

 
 

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET

MEST LÆSTE

KONKURRENCE

Vind julekalender og Merry Christmas gaveæske fra Karamel Kompagniet

Vind julekalender og Merry Christmas gaveæske fra Karamel Kompagniet

Deltag i konkurrencen om et gavesæt, indeholdende julekalender og Merry Christmas gaveæske med 174 g juleblanding fra Karamel Kompagniet. Vi udlodder 10 sæt til en samlet værdi af 2.400 kr.

Vind julekalender og Merry Christmas gaveæske fra Karamel Kompagniet

GUIDE

GUIDE

Guide: 8 gode frokostrestauranter

Hvor går man hen, hvis man vil have frokost over caféniveau – måske ligefrem et gourmetmåltid på linje med et aftenmåltid? Vi giver dig 8 gode bud på frokostrestauranter.

Se guiden til gode frokostrestauranter her.

SIDSTE NYT

 

Læseranalyse


Facebook

Konkurrence

Vind Margrethe-skåle i porcelæn fra Rosti Mepal

Vind Margrethe-skåle i porcelæn fra Rosti Mepal

Deltag i konkurrencen om 3x1 gavesæt fra Rosti Mepal, indeholdende de nye Margrethe-skåle i porcelæn i tre forskellige størrelser. Præmierne har en samlet værdi af 960 kr.

Vind Margrethe-skåle i porcelæn fra Rosti Mepal

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE

GASTROS JOBMARKED