gas-logo_GRAA_medtext

banner_gas
 
gastro > DEt drikker vi i december

December og januar

Champagne
Her på gastro advokerer vi altid for champagne, men det skal naturligvis ikke afholde os fra at opfordre til, at man gi’r den en ekstra skalle omkring jul og nytår. Der er ingen velkomstdrik, der slår champagne, så selvfølgelig drikker man champagne til velkomst juleaften, og nytårsaften begynder man naturligvis med champagne til Nytårstalen, og så fortsætter man derfra og husker selvklart at drikke en sød champagne til kransekage og rådhusklokker. Nytårsdag er det champagne, man rejser sig ved, og de dødssyge januardage opgraderes væsentligt med bobler i glasset. Deutz’ luksuscuvée, William Deutz, er en pinotdomineret champagne, mere elegant end kraftfuld, og 98’eren fremstår knaldfrisk trods 13 år på bagen.
hjhansen-vin.dk


Orujo
Er der noget tidspunkt på året, hvor man har behov for at få affedtet svælget, så er det nu, og til den ende er intet bedre end marc, grappa eller en orujo – Galiciens bud på genren. Marc etc. destilleres på druekvaset og er dermed et biprodukt af vinproduktionen, men i Spanien er det kun Galicien af landets vinregioner, der for alvor har udviklet en tradition for at lave et destillat af druekvaset. Orujo laves både i en klar udgave og en fadlagret udgave, orujo envejecido, der har fået sin gyldne ravfarve af mindst to år på fad. Ligesom eksempelvis grappa varierer orujo fra det helt rå og næsten primitive til det elegante og velpolerede. Orujo er det lille glas, der ikke dvæles over i Galiciens barer, men hurtig kyles ned – gerne iskold fra fryseren, og ligeså gerne fra morgenstunden. Hvis man er rustikt anlagt!


Kirsebærvin

Det er vist ret udbredt at drikke portvin til risalamanden juleaften, men det svinger langt bedre, hvis man tænker i kirsebærbaner – på den måde matcher man både kirsebærsaucen og skaber en forbindelse mellem dessertens mandler og den smag af bittermandel, der er i kirsebær. Den klassiske Heering Likør skal man bestemt ikke foragte, men kirsebærvinen fra Frederiksdal Gods er intet mindre end genial med sin dybe smag, der både rummer sødme og syre, og som svinger fantastisk godt med den søde risdessert. Drik den let afkølet af et ordentligt vinglas – ikke en stor bowle, men ikke noget med den ulidelige uskik det er at servere dessertvine (herunder) portvin af bittesmå likørglas.
superbest.dk


Rødvin
Årstiden byder på talrige anledninger til at brænde de store vine af – bourgogne til fuglevildtet og svampene, nebbiolo til de hvide trøfler, moden bordeaux til det velhængte oksekød … Men julebordet er ikke dér, man bør sætte vinene på med de subtile smagsnuancer. Fedt, salt og syre dominerer julebordene – det er kraftig kost, der fortjener et kraftigt modspil, og det kan man gi’ med bl.a. rhône. Og igen er det nok ikke de største vine, man skal diske op med, men derfor må det jo gerne være godt – og et godt bud kunne netop være Télégramme, ’lillebrorvinen’ på Châteauneuf du Pape ejendommen Vieux Télégraph.
theis-vine.dk


Julesnaps

Traditionen med særlige julesnapse er ikke udbredt i samme grad som det er tilfældet med juleøl, men de forekommer, og nu vil Linie Aquavit være med på den vogn. Der er tale om den klassiske Linie, der har været en tur omkring jorden i sherryfade, og i den særlige 2011-udgave er der skruet op for krydderierne, især citrus og kommen. Mange laver i øvrigt deres egen julesnaps med traditionelle ’julekrydderier, der så trækker i en neutralsmagende snaps eller vodka. Er man snapsenørd, så har man lavet sin julesnaps i så god tid, at den har trukket et lille års tid, når den kommer på bordet. Det er jo så lidt sent nu, men kanel, kardemomme, nelliker m.m. er så kraftige, at snapsen har smagen af jul allerede efter et par dage.
hansjust.dk

17. dec 2012 - Af James Bates

Tilbage til oversigten
 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 
 

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET!

MEST LÆSTE

GUIDE

GUIDE

Guide: 8 gode frokostrestauranter

Hvor går man hen, hvis man vil have frokost over caféniveau – måske ligefrem et gourmetmåltid på linje med et aftenmåltid? Vi giver dig 8 gode bud på frokostrestauranter.

Se guiden til gode frokostrestauranter her.

SIDSTE NYT

 

Facebook

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE