gas-logo_GRAA_medtext

banner_gas
 
gastro > 5 danske fødevareproducenter, der er værd at besøge

5 danske fødevareproducenter, der er værd at besøge

Fru Møllers Mølleri - Mel på egen mølle

Det er om at trække sidespejlene til sig, når man lemper bilen ind gennem vognporten til den murstensgule bondegårdslænge, hvor Fru Møllers Mølleri holder til. Bildækkene vrikker sig frem over gårdpladsens brosten til endeligt holdt under et af to enorme kastanjetræer. Biler er der mange af, og kundestrømmen varieret.

Streetsmarte mødre i læderjakker med haler af hoppende børn, damer med guldbriller og fleecetrøjer, samt mænd med adstadige kasketter slæber alle store, hvide papirsposer fra gårdbutik til bagagerum. Fru Møller selv har forklæde på og et fast håndtryk, og så hedder hun i øvrigt Bodil til fornavn. Hun har nu i fem år fået møllen til at kværne korn på gården, hvor hun selv er født engang.

”Jeg fik lyst til at vise frem, hvad det egentlig var, vi gik og lavede. Få en ordentlig snak om tingene, direkte med kunderne,” fortæller hun på vej hen over gårdspladsen.

Kortere vej fra producent til forbruger
Møllerfruen havde været landmand i mange år, inden det private mølleri fik hjulene i sving. Men processen fra produktion over industri til slutforbruger var en evig frustration:

”Jeg gik rundt og forsøgte at lave nogle gode produkter, men vejen til forbrugeren gik via så meget forarbejdning og behandling, at vi tabte en masse kvalitet undervejs. Det gjorde ondt i et bondehjerte at se på, så jeg tænkte, at det kunne vi selv gøre bedre,” siger hun.

Løsningen blev indkøbt i form at to store møllehjul i sten, sat i system med et sindrigt forløb af træsiloer og tragte, bygget direkte ind i en længe af laden.
”Tror du virkelig, vi selv kan male melet?” spurgte møllerens mand forsigtigt i starten, men det kunne de sagtens finde ud af.

I dag bliver der malet 1,3 ton mel hver uge af rød vårhvede, spelt, rug, ølandshvede, durum og en hvid hvedesort. Puttet direkte på hvide papirsposer og klar til bagning med det samme. Hver kornsort har sine kendetegn og udfordringer, men det er netop forskelligheden, der gør det sjovt at arbejde med.

”Durum er for eksempel en sydlandsk kornsort, så den er svær at dyrke. Spelt vil mange gerne have, og den er nem på den måde, at den bare vokser, hvor du smider den. Til gengæld er den utroligt energi- og ressourcekrævende at forarbejde, fordi den skal afskalles, før du kan male den. Derfor har vi fået ølandshveden ind. Det er også en urhvede, men den er nemmere at have med at gøre,” fortæller fru Møller med et blik rundt i den højloftede hal, hvor møllen dagligt kører – tilfreds med endelig at have fået kontrol over processen, så den gode råvare også kan ende som et godt produkt:

”Både ernæringsmæssigt og rent bageteknisk er sådan noget helt frisk mel fantastisk at arbejde med. Du kan ikke spise meget mere end et par skiver af vores brød, fordi den måde, vi maler på, bevarer både kim og skaldele fra kornet. Og samtidig er melet utrolig hævedygtigt. Vi bruger kun syv gram gær til syv liter vand, når vi bager vores brød. Fordi melet er så frisk og levende,” lyder det med overbevisning.

Glæden ved at sælge egne varer
Melet bliver derfor solgt med en begrænset holdbarhed på to måneder. Måske det i virkeligheden kan holde sig længere, men fedtsyrerne fra kimen risikerer at få melet til at harskne med tiden. Derfor kommer det hurtigt videre til forbrugerne gennem mølleriets gårdbutik. At åbne butikken var den måske største overvinding for landkonen.

”Jeg var ved at dø af skræk over at skulle stå over for kunderne. Det er der jo ikke tradition for i landbruget. Jeg tænkte ’virker det nu … kan de lide de produkter, vi laver’,” fortæller fru Møller, mens hun træder i forvejen hen over plankegulvet i den lille, tætte landhandel.

Her fra sælger hun ikke bare mel, men har også eget bageri. Voldsomme, kornbrune brød, lyserøde solbærsnitter og små lakridskager, der sender en saltsød duft ud under hanebjælkerne. Hertil kommer forskellige former for syltede sager på tunge, glatte glas og kødprodukter fra glade grise, hvis efterkommere, den dag gastro er på besøg, springer rundt og sparker bagud i et aflukke på den anden side af gården. Lykkeligt uvidende om deres fastlagte fremtid som rullepølse.

”Jeg er blevet mere glad for at være landmand. At kunne sælge noget, man virkelig er glad for, og få lov til at fortælle folk om det. Det er en meget konstruktiv dialog,” siger fru Møller med et sideblik mod køkkenet.
Rundvisningen er slut. Der er kunder i butikken og flere kager, der skal i ovnen.

Fru Møllers Mølleri
Bjeragerhougaard
Bjeragervej 35
8300 Odder
frumollersmolleri.dk

26. sep 2012

Tilbage til oversigten
 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 
 

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET

MEST LÆSTE

KONKURRENCE

Vind gavekort på 1.000 kr. til Torvehallerne

Vind gavekort på 1.000 kr. til Torvehallerne

Deltag i konkurrencen om 5x1 gavekort på 1.000 kr. til Torvehallerne.

Vind gavekort på 1.000 kr. til Torvehallerne

GUIDE

GUIDE

Guide: 8 gode frokostrestauranter

Hvor går man hen, hvis man vil have frokost over caféniveau – måske ligefrem et gourmetmåltid på linje med et aftenmåltid? Vi giver dig 8 gode bud på frokostrestauranter.

Se guiden til gode frokostrestauranter her.

SIDSTE NYT

 

Facebook

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE

GASTROS JOBMARKED