gas-logo_GRAA_medtext

banner_gas
 
gastro > Blog > Pinot noir med kant
Pinot noir med kant

Pinot noir med kant

Jeg skal ærligt indrømme, at jeg straks gik hjem og tatoverede mig selv på overarmen. Duncan Forsyth fra det mikroskopiske foretagende Mount Edward i New Zealands Central Otago bar en tatovering, der tittede frem under den sorte t-shirt. ”Riesling” stod der ...

11. okt - Af René Langdahl Jørgensen - Foto: Rene Langdahl Jørgensen

Duncan Forsyths tatovering var ægte, mens min version var af børneslagsen, en af dem man fugter og klistrer på huden. Ikke desto mindre stod der riesling på min overarm i tre uger! Der burde måske have stået pinot noir, for et par timers smagning sammen med Duncan Forsyth gjorde mig til fan af huset - af både hans riesling og pinot noir.

6000 kasser vin er 120 paller. De gør ingen herregård! Forholdene ønsker både Duncan Forsyth og medejer John Buchanan at bevare små. Alt skal helst håndteres med hænderne for størst præcision.


”Det bedste ved New Zealand er, at der ingen regler er”, siger Duncan Forsyth.
”Central Otago er tilmed en ny vinregion, reelt 25 år gammel, så vi er med til at skabe det hele og vi søger stadig områdets sjæl og dens særegenheder.
På den anden side er det træls, at vi skal vente, vente på alder for vinstokkene, vente på at endnu en årgang har lært os noget”.

Duncan Forsyth tøver ikke med at fremhæve Bourgognes styrker og forbilledet, uden dog at ville kopiere det. Han er misundelig på de hundredevis af årgange, man dér har haft til at forfine udtrykket og lokalitetsopdele.
”Jeg vil da gerne om 500 år omtales som en af dem, der var med til at starte Central Otagos succes”, siger han og ligner en low key, håndværksidealistisk kiwi med hang til verdens mest skrøbelige druesort.


Central Otago har kort vækstsæson med risiko for frost i både forår og efterår. Udsvingene på termometeret er ret voldsomme, både nat og dag og sommer/vinter.
”Vi forstod slet ikke hvad det var for en guldgrube vi havde for 25 år siden. Vi vidste ikke meget om vin, lavede rigtig dårlig vin, men det gode var at new zealænderne heller ikke vidste noget om vin og drak det alligevel”.

Mount Edward taler konsekvent om Central Otagos foreløbige tre underegioner, Bannockburn, Lowburn og Gibston, hvor den første er varm og den sidste er kold. Stilen er tilsvarende mere korpulent i Bannockburn og mere stram og slank i Gibston.


Duncan Forsyth serverede blandt andre en stålsat og let petroleumsduftende Riesling 2009 (88), en lidt mere liflig og røget, men lige så stålsat Earth’s End Riesling 2008 (89) og to tæt på formidable enkeltmarksrieslinger, Morrison Vineyard 2012 (92) og The Drumlin 2011 (93). Morrison med appelsinblomst, hvedeøl og varm stål, The Drumlin med mere røg, batterisyre og nærmest salt lemonade. Begge vine i halvtør kabinett-agtig udgave.

Central Otago pinot noir kan nemt blive overaromatiske med for meget sød kirsebær. Mount Edward undgår det og giver vinene den fornødne kant. Pinot Noir 2008 (87) har sund mælkesyre i duften, lakrids og kirsebær, smag med spejderhagl og let slikket eftersmag. Earth’s End 2009 (89) er komplet, ribs- og rødbedepræget og med pikant undermoden, meget intens smag. 2010'eren af samme vin er knapt så fin.

Til gengæld er de tre enkeltmarksvine Morrison, Muirkirk og Steven’s i 2010 hver for sig noget af det bedste, jeg har smagt fra Central Otago. Muirkirk (92) rummer sure kirsebær, rødbedesaft og stram, koncentreret smag med blid tannin, mens Morrison (93) har mere solid jordet bund i smagen, højere koncentration men også større friskhed. Steven’s (94) fra det kolde Gibston er røget og let urteagtig i duften med aromatisk bund af ribs og smagen har fornem mineralitet.
 Morrison 2009 (95) er dog dagens mand i skysovs! En La Tache-agtig sojatone og lakridset chambertin-note sammen med ekspressiv, men nemt drikkelig intens, elegant pinot smag. Lidt af en milepæl for pinot i Central Otago.


Mount Edward importeres af Laudrup Vin & Gastronomi – www.laudrup.dk
Tilbage til oversigten

ANNONCE


 
 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 

BLOGGER

ARKIV

tidligere indlæg

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET!

MEST LÆSTE

GUIDE

GUIDE

Guide: 8 gode frokostrestauranter

Hvor går man hen, hvis man vil have frokost over caféniveau – måske ligefrem et gourmetmåltid på linje med et aftenmåltid? Vi giver dig 8 gode bud på frokostrestauranter.

Se guiden til gode frokostrestauranter her.

SIDSTE NYT

 

Facebook

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE