gas-logo_GRAA_medtext

banner_gas
 
gastro > Blog > Californication - Bio-Pinot
Californication - Bio-Pinot

Californication - Bio-Pinot

Biobølgen raser også i Californien og nu har en af årsungerne, dansk fødte Peter Work på Ampelos, grundlagt i 2001, endelig lagt sig i Santa Rita Hills' top. 

03. jun - Af René Langdahl Jørgensen - Foto: Rene Langdahl Jørgensen

DR2s Danskernes Vin har endnu ikke besøgt Peter Work og hans amerikanske kone Rebecca. Det burde de gøre straks. Peter og Rebecca har gang i fornuftige ting. Sønnen Don arbejder hos berømmede Sea Smoke, naboer, men væsensforskellige i deres opfattelse af pinot noir. Ampelos hedder huset, som jeg anbefaler folk med hang til pinot noir, at teste. Suenson tager vinene hjem og priserne er velplacerede. Peter Works ejendom ligger i smørhullet vest for Buelton, hvor markerne leverer druer til stjerner som Sina Qua Non, Melville og Brewer-Clifton. Vineriet er placeret i Lompoc længere mod vest. Ampelos er langsomt og sikkert kravlet op blandt de bedste, specielt på pinot noir, hvor omlægningen til biodynamisk drift og mere erfaring har givet skammeligt Parker-oversete vine de seneste årgange.


Viognier Phi 2011, Ampelos, Santa Rita Hills

Koldgæret sag, hvor Peter Work forhindrer malolaktiske gæring. Det giver en helt anden stil end normal californisk viognier, der generelt tenderer det kluntede og ofte bliver direkte flommefed. Her er pebret duft med bund af hvid fersken og oily saftig smag med bevaret skarp æblesyre og lidt skalbitterhed. Herlig ren umiddelbar sommervin… nu vi er ved indgangen. 87

Rosé Ypsilon 2011, Ampelos, Santa Rita Hills
Gæt den hemmelige drue? Syrah, grenache, så langt så godt, helt almindeligt og begge er dygtige rosédruer, men Peter Work kan ikke skjule sin lyst til nybrud. Han har fyldt riesling på! Her er masser af jordbær og blodgrape, blomstret aroma og et skud æblesyre. Roséen er ikke verdens bedste, ej heller blandt førerfeltet, men habil, selvom en vis fladhed truer. 84

Pinot Noir Lambda 2008, Ampelos, Santa Rita Hills
Støvet pinot – præcis på den rigtige måde. Duften er fuld af rabarber og bagt rødbede, den er syrerig, men balanceret og først og fremmest frisk og ganske ”svævende”. Fin intensitet. 91


Pinot Noir Lambda 2009, Ampelos, Santa Rita Hills

Årgangens styrke slår igennem, men jeg er sikker på at Peter Work og teamets fokus på biodynamik og modighed i kælderen også har betydning. Ganske enkelt en dygtig vin, jordet kirsebær og indkogt granatæble er noget af næsens indhold. Den er spændstig, fast og alligevel formidabel moden, langt fra overmoden, men blot præcis – brændende intensitet vel at mærke helt uden alkoholstrejf. Fornem pinot, der har en helt anden druetro og ædel opbygning end Ampelos’ første årgange. 94

Pinot Noir Rho 2007, Ampelos, Santa Rita Hills
Peter Works fadselektion fra de bedste parceller. Næsen er fuld a fjord, hindbæressens og lige nu tydelig karamel fra fadlagring. Ganske fattigt tyer jeg til sammenligninger med bourgogne og ikke mindst musigny – så elegant og raffineret er Rho, selvom den fortsat er umiskendelig californisk med sin sødmefulde frugt og mærkbare alkohol. Rho er grønkrydret som vældig vosne romanée og rummer også tørrede gojibær og store amerikanske tranebær. 93

Syrache 2008, Ampelos, Santa Rita Hills
Syrah fylder mest, både nominelt og sensorisk, den er kølig, fuld af peber, sorte oliven og koks. Alkoholen er forbavsende doseret, smagen er fast og kombinerer sødlig grenache med brutal syrah. 90

Syrah 2008, Ampelos, Santa Rita Hills
Santa Rita Hills har målbare ligheder med Bourgogne, men også væsentlige forskelle – nedbørsmængden er årligt næsten den samme, men regnen falder om vinteren i Santa Rita Hills. Juli er rent faktisk koldere Santa Rita Hills, mens høstperioden til gengæld er varmere der. Vinstilen er derfor ofte en kombination af køligt aromatisk udtryk og sødmefuld alkoholisk tyngde – sådan er det også her. Den har sod, hyldebær og æbler, vanilje og mineralitet. 91 


Pinot Noir 667 2011 (fadprøve af 100 % singleklon)
Herlig duft, minder om gamay og morgon, dufter af koks, kirsebær og grøn banan. Skovbær og formuldede blade, grønkrydret. Fri, naturlig, i øvrigt spontangæret som den første årgang fra Peter Works hænder. Den har solid bund af rødbede og opfører sig ret mandhaftigt.(93)

Pinot Noir 2A 2011 (fadprøve af 100 % singleklon)
Dæmpet næse med strejf af campari, tranebær og vitaminpille. Smagen er stram, udfordrende og langt fra banalitetens frugtfedme. Her er endda kridt og talkum, så munden nærmest støver. Ekstrem versionering af pinot noir og sandsynligvis blot en blendervin, der kan skabe bund i en kommende Rho. (91)

 

Tilbage til oversigten

ANNONCE


 
 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 

BLOGGER

ARKIV

tidligere indlæg

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET

MEST LÆSTE

KONKURRENCE

Vind porcelæn fra Pillivuyt

Vind porcelæn fra Pillivuyt

Deltag i konkurrencen om 3x1 gavesæt fra Pillivuyt, med produkter fra den nye porcelænsserie ’Blå Bretagne’. Præmien har en samlet værdi af 2.580 kr.

Vind porcelæn fra Pillivuyt

GUIDE

GUIDE

Guide: 8 gode frokostrestauranter

Hvor går man hen, hvis man vil have frokost over caféniveau – måske ligefrem et gourmetmåltid på linje med et aftenmåltid? Vi giver dig 8 gode bud på frokostrestauranter.

Se guiden til gode frokostrestauranter her.

SIDSTE NYT

 

Facebook

Konkurrence

Vind de skarpeste steak-knive nogensinde!

Vind de skarpeste steak-knive nogensinde!

Deltag i konkurrencen om 5x1 sæt med 2 stk. Yaxell steak-knive til en samlet værdi af 1.398 kr. per sæt.

Vind de skarpeste steak-knive nogensinde!

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE

GASTROS JOBMARKED