gas-logo_GRAA_medtext

gavekort_arial_sort
 
gastro > Blog > Vinblog: Bourgogne 1996
Vinblog: Bourgogne 1996

Vinblog: Bourgogne 1996

Årgangen har haft sine op- og nedture. Først hypet, så bortdømt for sine strukturelle attributter, der stak ud til alle sider, og nu er rosen vendt tilbage. Premox møder man stadig i grælle mængder på de hvide, men de røde er måske udødelige. I Århus var der kaldt til smagning hos burgøjseren.

20. sep - Af René Langdahl Jørgensen - Foto: Rene Langdahl Jørgensen

Bourgogne 1996

Chevalier-Montrachet, Michel Niellon
Livsforsikring burde være obligatorisk for de hvide bourgogner. Niellon slap heller ikke for problemer med oxydering den årgang. Jeg har tidligere fået mit livs chardonnay oplevelse med selvsamme vin i perfekt eksemplar, men her er der små problemer. Stadig flydende mineral, honning, røgelse og krudtstrimmel, ananaskirsebær, men asparges og lidt gammel majskolbe forstyrrer det friske udtryk. På tungen dog fed, eksplosiv, viskøs og smertende intens – livlig syre og en knivspids brunt æble. 93


Montrachet, Comtes Lafon
Perfekt flaske, puha, heldigvis! Hyper intens flydende sten, hasselnød ristet i Naturmælks gammeldags kærnede smør. Ugivende i starten, indesluttet og kompakt, men ilt kommer Vendange tardive-lugt, æblegrød, rapsolie, anis, lakridsrod, sergeantæbleblomst. Den siger BONG! En laserstråle, men alligevel enorm i munden, næsehårene sitrer og der er mesterlig valle i eftersmagen og stadig popcorn med smeltet smør. 97


Richebourg, A.F. Gros
Der er mange Gros’er. Anne Francoise er gift med Francois Parent og bor i Pommard – tre huse stammer fra arvedelingen efter den berømte Jean Gros, nemlig AF Gros, Gros Frère & Soeurs og Michel Gris. Domænet Anne Gros er en kusine til Anne Francoise… forvirret? Så er du ikke den eneste. Stadig mørk kerne med kokset næse, altså ikke kokset som i kikset, men kokset som i stenkul. Kirsebær med jernspåner, tyttebær, stram ret præcis moden og lidt stilket og støvet stil med toner af campari. Godt ”bundtræk” som en richebourg bør have, faktisk lidt bister, mørk intens frugt og ret skarp syre. 92


Échézeaux, A. F. Gros
Transparent bourgognefarvet, lidt lukket næse med prikkende hindbærlugt og tranebærjuice. Ganske raffineret og forfinet næse, men bliver lidt kantet i smagen, syren er frisk, men mangler noget frugtkoncentration og struktur, bliver benet og årgangens uheldige kendetegn accentueret – den hårde syre. 89


Richebourg, Jean Grivot
Jeg tror nok Etienne Grivot for alvor tog over efter faderen i 1994. Hans Richebourg kan han være ret stolt i 96. Efter skræmmende farvefokuserede eksperimenter med skrækkonsulenten Guy Accad, som prækede sulfitforlænget maceration, fandt Etienne selv vejen frem. Grivot har lavet en kropslig richebour, tannisk, syrerig og let bitter fra lidt for voldsom ekstrahering. Duften siger rødbedetatar, kirsebær og kräuter bolsje, hostesaft endda. 92


Bonnes Mares, Comtes Georges de Vogüé
Frisk, livlig og typisk mørk Vogüé-vin. Dufter af rabarber og tranebær, skovbund, mos… orme i jorden, muld og visne bøgeblade, bænkebidere… om natten… i fuldmåne! Stor intens frugtkerne på tungen med masser af liv, helstøbt, men også typisk syre, finkornet tannin og pikante, ret tiltalende noter af oloroso. 94


Chambertin Clos de Bèze, Faiveley
En genstridig næse kommer før en genstridig smag – let stilket, bidende tannisk med noter af kold overtrukket te, skolæder og metal. Røde bær, ja, men er nærmest kun struktur og har sandsynligvis aldrig haft en sund frugt. 86


Ruchottes-Chambertin Clos des Ruchottes, Armand Rousseau
Her er årgangens kendetegn forstærket igen på en uheldig måde. Hård syre og tannin, hvor frugten er blevet væk. Lugten af olieprodukt er lidt speciel for en bourgogne – det er jo ikke tempranillo det her! Balsamisk med røde syltebær, læder, bæ og ammoniak. Det ser ikke godt ud på papiret, men så galt var det nu ikke. Eftersmagen er til den syrlige side og der sniger sig en note af eddike ind til sidst. 88


Clos de la Roche, Domaine Dujac
Så sker der noget! Mange step op i kvalitet. Typisk lys Dujac-farve og duft af syltet peber, sechuanpeberkorn, tomat, hindbærsaft og skovbund. Smagen er silkeagtig, slank, ret blød i sin tannin, breder sig ud over hele tungen og fordamper op i næsehulen med imponerende friskhed, hindbær igen. Storslået bourgogne. 96


Clos de la Roche, Hubert Lignier
Dyb og mørk med klart orange kant. Igen rabarber og tranebær, campari, mere mørkt krydrede malurt og lakridsagtige toner giver mindelser om Ratzeputz, en bitter for mænd og kvinder med hår på brystet: Let jordet, tæt smag med stram 96er syre, meget stor koncentration og gevaldig tannin, men frugtsødme i eftersmagen balancerer det stramme. Fornem. 94


Clos de la Roche VV, Ponsot
Hvad var det lige der skete for Laurent Ponsot midt i og sidst i 90erne? Potentielt gode vine som 95, 96 og 97 mislykkedes helt. I lille vertikal for en håndfuld år siden viste skræmmende resultater. Det er stadig ikke godt. ”Sødlig” duft med tørret kirsebær og kærnemælk. Til gengæld er smagen tyndbenet og savner frugtdybde og vægt midt på tungen. 87    


Charmes-Chambertin, Perrot-Minot
Osteskorpe! Den lugter af parmesanskorpe. Overtrukket kold sort te supplerer og der kommer tydelig kål ind i billedet. Ikke en nydelse, skarp umoden og tannisk og med tydelig overgjort askebægereftersmag – sandsynligvis på grund af for voldsom ekstraktion og fadlagring. 84


Gevrey-Chambertin Clos St. Jacques, Armand Rousseau
Et tigerspring op i kvalitet! Fornem og livlig, typisk Rousseau med lys farve. Åben “deadringer”-næse med sechuanpeber, soja, små friske skovbær og dåsetomat. Smagen er fløjl trukket over tungen, harmoni, prikker af frugtsyre og slutter præcist moden – som silke over en hammer, elegant ydre, men hardcore indre. 95


Chambertin, Armand Rousseau
Velplaceret slutvin. Rousseaus Chambertin får hele husets kærlighed. Det er komplet mærkeligt at den og søstervinen Clos de Bèze er så meget bedre end de andre. Lys farve dækker over en kaskade af vellugt, peber, mentol, balsamico, tranebærsaft og svampe, spagnum! Enorm krop, altså efter burgundiske forhold. Fornem finkornet tannin, brændende intensitet uden spiritus, metal og mineral i eftersmagen. Sublim. 97

Tilbage til oversigten

ANNONCE


 

Kommentarer

holdbarhed

21. sep 2012 KL 01:02 Af Langdahl

Hej Frederik Holdbarheden generelt for 96erne er for de godes vedkommende meget lang. Syren og ekstrakt gør dem klar til langt liv, men pas på - rigtig mange 96ere finder aldrig deres balance. For C.St.Jac Rousseau specifikt vil jeg vurdere den som moden nu, men med potentiale til 10 år mere på toppen. Har du flere af dem, så prøv at følge den fra nu. MVH Langdahl

Holdbarhed

21. sep 2012 KL 11:18 Af Frederik Kreutzer

Hej Rene En herlig gennemgang af helt sikkert store vine. Hvordan vil du generelt bedømme holdbarheden på de røde? Jeg er heldig at have Rousseau, Clos T. Jacques i kælderen og tænker med dine noter: skal jeg gemme længere eller drikke? Mvh Frederik

 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 

BLOGGER

ARKIV

tidligere indlæg

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET

MEST LÆSTE

KONKURRENCE

Vind pastatallerken fra Grand Cru Soft

Vind pastatallerken fra Grand Cru Soft

Deltag i konkurrencen om 4 stk. pastatallerkener (25 cm) fra Rosendahls Grand Cru Soft serie. Vi udlodder 3 sæt til en samlet værdi af 1.499,85 kr.

Vind pastatallerken fra Grand Cru Soft

SIDSTE NYT

 

Facebook

Konkurrence

Vind Source-maskine + smagsvarianter fra SodaStream

Vind Source-maskine + smagsvarianter fra SodaStream

Deltag i konkurrencen om 2x1 gavesæt fra SodaStream indeholdende to SodaStream Free smagsvarianter og en SodaStream Source maskine i hvid metal. Præmierne har en samlet værdi af 2.638 kr.

Vind Source-maskine + smagsvarianter fra SodaStream

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Opskrift

Opskrift

Havtaske og svampe à la Redzepi

René Redzepi har om nogen været med til at (gen)opfinde det nordiske køkken. Få opskriften på en af hans signaturretter: Stegt havtaske og svampe i forskellige teksturer.

Få opskriften her

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE

GASTROS JOBMARKED