gas-logo_GRAA_medtext

banner_gas
 
gastro > Blog > > Den SKAL sgu' have alkohol
Den SKAL sgu' have alkohol

Den SKAL sgu' have alkohol

Trendsetternes mishag ved høje alkoholprocenter, en forholdsvis global, elitær bevægelse, må for alt i verden ikke få fæstnet sig i Valpolicella. En Amarone SKAL sgu' have alkohol, ellers er det jo bare en almindelig vin.

22. nov - Af René Langdahl Jørgensen - Foto: René Langdahl Jørgensen

Der er kommet en bog. En bog om amarone, en bog om AmaronEN, for vi har vænnet os til i Danmark at omtale Italiens tre store vinøse geografisk bestemte brands i bestemt ental – brunelloEN, baroloEN og amaronEN. Af de tre, vil jeg påstå, har Amarone den største kendisfaktor, blandt andet fordi en del på et tidspunkt har smagt amarone og husker oplevelsen som noget særligt, en kraftfuld, overvældende, måske sødmefuld, alkoholisk og svesket oplevelse… i bedste fald. De to andre fra trioen ligner mere ”almindelig” rødvin.Bogen Amarone og vinene fra Valpolicella er forfattet af landets stærkeste ”italienerskribent”, altså vinøse skribent, Thomas Ilkjær – og her vil jeg med det samme kundgøre min manglende objektivitet idet Thomas Ilkjær var faktakonsulent på min egen bog om Toscana fra sidste år. Ikke desto mindre fortjener referenceværket en omtale, også i denne spalte. Til mit kendskab findes der intet lignende værk, slet ikke på dansk og ikke engang på hovedsprogene, måske bortset fra Paolo Morganti og Sandro Sangiorgios Amarone fra 2003, men den er svær at skaffe. Thomas Ilkjærs bog er smækfyldt med fakta og er skrevet i hans typiske vidende stil, hvor detaljerne kommer med… næsten alle sammen. Emnet fortjener sin egen bog og indholdet i Amarone og vinene fra Valpolicella illustrerer tydeligt hvor meget der er at fortælle. Bogens historiske afsnit er et af de mest grundige og relevante, set meget længe i en dansk vinbog. De historiske afsnit har tendens til at virke sært løsrevet fra den vinøse kerne i bøger, sandsynligvis fordi forfatteren ikke har den nødvendige brede viden eller allerhelst havde sluppet for at tage det med. Sådan er det ikke her. Værd at fremhæve er også det lille, men efter min mening altafgørende kapitel med titlen Amarone-stilarterne. Her inddeler Thomas Ilkjær den reelle verden i seks typer, den gammeldaws, de nyklassiske, de rene og elegante, de postmoderne, miniportvinene og kopierne. Her viser Thomas Ilkjær mandsmod, idet han, på trods af grundige beskrivelser af jord, topografi og klima, ikke forfalder til romantisering og svævende snak om de forskellige steders afgørende betydning for vinen i glasset. Nej, bag vinen står en beslutsom vinproducent og har taget stilling til hvilken type amarone han eller hun ville lave – og har handlet derefter, med de virkemidler man nu har til rådighed som opbinding, udbytter, tørretid, pro- eller antibotrytis, barrique eller botti, mekanisk ventilation eller åbne vinduer osv. Osv.
Herefter følger blandt andet hundrede sider med producentgennemgang, omfattende også producenter, som ikke er på det danske marked. Nogle producenter får naturligt mere plads end andre, både kvalitet og størrelse har vel været afgørende for tilvalg og næsten alle producentgennemgange bærer tydeligt præg af forhåndskundskab fra forfatterens side. Kort sagt bør bogen have en kraftig anbefaling med, for dem der vil i dybden med AmaronEN og for os med hang til det italienske.

Thomas Ilkjær slog et smut forbi i forbindelse med en smagning han skulle holde i nabolaget og til sådan en gæst er det vel kun det bedste, man serverer. Fra gemmeren fandt jeg derfor:


1993 Amarone della Valpolicella Vigneto di Monte Lodoletta, Romano dal Forno
Da jeg sidst besøgte Romano dal Forno var han i gang med en komplet ombygning af produktionsfaciliteterne og nu kan jeg se i Thomas Ilkjærs bog, at alt er på plads og lige så hysterisk hygiejnisk, high-tech og detaljeorienteret at man skulle tro der ikke kunne komme levende vin ud af det. Ilkjær placerer Dal Forno i gruppen med miniportvine, helt rimeligt, men der er jo heldigvis variationer indenfor rammerne. Dal Fornos normale alkoholprocent på 16,5-17,5 siden 1996eren, som i øvrigt er noget af det største amarone jeg har behaget mig med, håndteres finurligt med frugtkoncentration og noget der kunne ligne kølighed! I 1993 står der ”kun” 15 % på etiketten og selvom Valpolicella-konsortiet giver fire af fem stjerner til ’93 generelt, var det ikke selvsikkert jeg serverede vinen for Il Maestro. Overraskelsen var stor, i hvert fald hos undertegnede, for vinen opførte sig 5-8 år yngre. En fed, olieagtig væske gled hen over tungen, prikkede pirrende på siden af tungen, efterlod lidt bitterhed lige før svælget, skyllede tilbage igen til tungespidsen hvor den lækreste underspillede sødme lod sig mærke. Jeg kan ikke forestille mig smagen kan skabes mere harmonisk i kategorien for tørrede druer, samtidig med intensitetsniveauet selvfølgelig også er langt over de fleste konkurrenters. En cremeskildpadde blev overhalet indenom af inddampet granatæblesaft, men så genoverhalet udenom af blåbærsyltetøj med grillbriket, hvorefter kapløbet foregik med skiftende føringer. Lige før målstregen kom julekrydderierne ind i kampen, men det mest overraskende var den ”røde” tone vinen havde… af granatæble, af jordbærsaft… af virginia-tobak. En duft-vin af dimensioner. Gad vide om de yngre versioner bliver sådan med samme alder?

Tilbage til oversigten

ANNONCE


 
 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 

BLOGGER

ARKIV

tidligere indlæg

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET!

MEST LÆSTE

GUIDE

GUIDE

Guide: 8 gode frokostrestauranter

Hvor går man hen, hvis man vil have frokost over caféniveau – måske ligefrem et gourmetmåltid på linje med et aftenmåltid? Vi giver dig 8 gode bud på frokostrestauranter.

Se guiden til gode frokostrestauranter her.

SIDSTE NYT

 

Facebook

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE