gas-logo_GRAA_medtext

banner_gas
 
gastro > Blog > Hold kæft, hvor var det sjovt – uha dada!
Hold kæft, hvor var det sjovt – uha dada!

Hold kæft, hvor var det sjovt – uha dada!

Thomas Rode er her og dér og alle vegne – nu også med sine erindringer. Der bliver ikke fuckin’ sparet på eder og forbandelser – det går over stok og sten. Men det fører ikke rigtig nogen steder hen.

30. mar - Af Jesper Uhrup Jensen

42-årige Thomas Rode har med ’I kongens klæ’r’ skrevet sine (foreløbige) erindringer – i en tidlig alder, må man sige. Med 25 år i kokkefaget og mere end 15 år som køkkenchef på Kong Hans Kælder er han dog for så vidt gammel i gårde – alligevel må man spørge sig selv, om tiden virkelig er kommet for Rode til at se tilbage og gøre regnebrættet op sådan midtvejs? Jeg er ikke sikker – langtfra.

Der har i forlagsbranchen i flere år eksisteret en drøm om en dansk pendant til Anthony Bourdains succes ’Kitchen Confidential’ (2000, på dansk 2002), og jeg har Politikens Forlag kraftigt mistænkt for at have taget Thomas Rode som gidsel med det for øje. Han er med sin efterhånden ret betydelige eksponering og sin velkendte ’ikke læggen fingrene imellem’ en oplagt kandidat, hvis nogle skal bande og svovle sig igennem restaurantbranchen bag kulisserne, men det er, som om Bourdain har skrevet den bog én gang for alle.

Det kan yderligere også være, at Bourdain var af en helt særlig støbning, så han kunne lave en fantastisk underholdende bog om en branche, der gerne vil se sig selv som noget helt specielt – men reelt ’bare’ er en branche som så mange andre. Thomas Rode nævner selv, at så mange andre brancher har skæve arbejdstider, ubekvemme forhold etc., men alligevel insisterer hele projekt I Kongens Klæ’r på, at restaurantbranchen er en helt særlig verden befolket af et helt særligt folkefærd.

Hvis man beskæftiger sig professionelt med gastronomi, så læser man bogen med en vis nyfigenhed – hvem taler Rode pænt om, hvem taler han mindre pænt om, og hvem får et regulært spark over benet … Men mere end 300 sider – det er meget. Og det er for meget. Der skal være noget helt særligt på spil, noget ekstraordinært – og det er eksempelvis en helt almindelig hr. & fru Danmark-opvækst i provinsen ikke. Der er sine steder interessante betragtninger om dansk gastronomi, men der er alt, alt, alt for meget fra privatsfæren (ægteskab, skilsmisse, børn, nyt ægteskab …), som aldrig bliver interessant for læsere uden for vennekredsen og incrowden af københavnske kokke. Og kigget om bag kulisserne bliver aldrig andet end ’soldaterhistorier’ – sjovt for de medvirkende, men for os andre …!

Det fremgår ikke ganske tydeligt, men der må være tale om, at Anders Grønborg (kun nævnt på inderflap og i kolofon) har holdt mikrofonen og ført pennen for Thomas Rode – det havde været på sin plads med et forord, hvor Grønborg fortalte om tilblivelsen, sådan som man oftest ser det i ’samtalebøger’. I al fald havde det klædt bogen, hvis ikke Rode havde haft taletid hele tiden – hvis der også var blevet fortalt om Rode og ikke kun af Rode. Anders Grønborg skulle have skåret meget mere ind til benet i stedet for bare at lade diktafonen køre – og han skulle måske også have været lidt mindre forhippet på at minde Rode om at bande mest muligt. Man har det sprog, man har – men det er fuckin’ røvpissetrættende at læse sig igennem så skide mange eder og forbandelser!

Bogen her og Thomas Rodes i det hele taget ret betydelige eksponering får næsten en til at glemme, hvad han er – en fantastisk dygtig kok! Man får den tanke, at det hele er et projekt, et projekt, der drejer sig om at træde ud af den skygge, man uvægerligt kommer til at stå i som mangeårig køkkenchef på en restaurant, der er højprofileret, men alligevel ikke mere får helt den samme bevågenhed, som tidens kometer med Noma i spidsen oplever det.

Handler det hele (tv-optræden, reklame, optræden i ugeblade …) om at gøde jorden for et efterliv – et liv efter Kong Hans?

 Thomas Rode Andersen og Anders Grønborg: ’I Kongens Klæ’r’. Politikens Forlag. 300 kr.

Tilbage til oversigten

ANNONCE


 

Kommentarer

Enig !

26. apr 2013 KL 02:46 Af J.k

Er fuldstændig enig med uhrup ! Thomas rode er yesterdays news og således er kong hans ! Sorry til alle jer tv fans

Fiskefiletter.

16. dec 2012 KL 05:37 Af Kit Lillelund

Kritik og ros skal alle nok regne med, når de er med i mediet. Uanset ser jeg alle Thomas udsendelser. Uanset om det er 4 stjerner ell. rejser samt rod i køkkenet. Så kommer nu kritikken.Som nordjyde har jeg filliteret fisk mange gange.......Og ja vi filliterer hele sider og ikke halve.D.v s.at der bliver en flot fillet. Derudover slår vi ikke en svinemørbrad i hjel, ved at bruge en gryde. Den skal ha en tur med håndroden forsigtigt, så den stadig bevare saften i sig. Tro mig.....Det er den rigtige proces. Ellers har Thomas lært mig så meget som jeg bruger i dag. Tak for det.

Stenalderkost

25. okt 2012 KL 07:19 Af kris

Kære Thomas R. Har du tjekket gennemsnitslevealderen i stenalderen:0)??

Enig

24. jul 2012 KL 12:28 Af Sam Raz

Læser i dette øjeblik bogen. Er nået til s.138 og der ER for mange "tages i røven"-sætninger og andet sprog som ikke virker andet end provokerende. Jeg forstår vinklen vedr den sociale historie (om Rode) men den fylder meget. Jeg mener tillige at Rode kunne have fortalt de mindre flatterende historier om de andre "stjernekokke" på en mere saglig måde, HVIS det var vigtigt for Rode at nævne dem. Kedelig bog efter +120 sider. Desværre, havde håbet på andet end smart drengerøvs litteratur, da manden jo faktisk er ovenud dygtig til at lave mad. Så mere om mad, men også om hvorledes han bliver formet til det han er i dag, altså via barndom/ungdom. Disse berøres ikke dybdegående, men overfladisk. Dog med rigeligt af ord.

 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 

BLOGGER

Hold kæft, hvor var det sjovt – uha dada!

Jesper Uhrup Jensen
 Chefredaktør for Gastro

Spiser ikke/nødigt:
Kastanjer og avocado, men ellers stort set alt andet, såfremt det er veltilberedt og udgangspunktet er i orden. Meget stærk mad er dejligt, men man kan godt blive lidt stresset af, at det begynder at klø i hovedbunden og af, at man får sved på panden.

Yndlingsvin:
Der er heldigvis gode vine en masse, så det er nemmere at nævne et par af dem, der måske kan vente til alt andet er drukket; oversøiske fadbamser, storblomstrende og syresvage dessertvine samt husets vin på danske cafeer. De kan sagtens vente til et evt. senere liv.

Foretrukne rejsemål:
Italien for maden, Grækenland for næsten alt andet end maden og Spanien, som trækker på alle fronter.

ARKIV

tidligere indlæg

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET!

MEST LÆSTE

GUIDE

GUIDE

Guide: 8 gode frokostrestauranter

Hvor går man hen, hvis man vil have frokost over caféniveau – måske ligefrem et gourmetmåltid på linje med et aftenmåltid? Vi giver dig 8 gode bud på frokostrestauranter.

Se guiden til gode frokostrestauranter her.

SIDSTE NYT

 

Facebook

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE