gas-logo_GRAA_medtext

banner_gas
 
gastro > Blog > Blog: Om øl, der pirrer sanserne
Blog:  Om øl, der pirrer sanserne

Blog: Om øl, der pirrer sanserne

Der er tider til øl, det er nemt at gå til, og så er der tider til øl, der udfordrer og pirrer ens sanser hele vejen gennem de 275 ml., der er i flasken.

11. sep - Af Thomas Hoelgaard & Søren Parker Wagner

Det kom jeg til at tænke på som noget af det første, mens jeg skænkede et glas Prize Old Ale fra Gales. Gennem 2 århundreder bryggede George Gale & Co i Horndean en linje af klassiske britiske ales, hvor stoltheden var den enestående, lagrede og flaskegærede Prize Old Ale.

Traditionel britisk old ale er i dag gået af mode, hvilket rent objektivt ikke er så svært at forstå, for ´rigtig old ale - og Prize i særdeleshed - er i sandhed en aquired taste.

Som navnet antyder bør der være tale om øl med nogen alder på bagen. Britisk øl har traditionelt været præget af friskhed, når det nåede kunden ude på pubben, hvilket også betød, at sporer af vildgærstammer som brettanomyces og lactobacillus ikke har nået at sætte sig og dominere smagen af øllet, selv hvis de har været til stede sammen med den ønskede saccharomyces gærstamme. Men i Prizes tilfælde blev øllet lagret på egefade i et år og herefter tappet på flasker, hvilket har givet vildgærstammer tid til at sætte deres præg på øllet.

Som i vinens verden er vildgær noget, der deler vandene, når der tales om øl. I årevis har brettanomyces og lactobacillus været erklæret personae non grata i de fleste bryggerier, og den syrlighed de blandt andet bidrager med, har været anset for uønsket. Desværre. For selv om vildgæren er aldeles uønsket, hvis man vil lave fx. en pilsner, så er den i stand til at bidrage med helt enestående kompleksitet i smagen. Læg dertil at øl gæret helt eller delvist med vildgær i mange tilfælde er helt exceptionelt lagringsværdige.

I glasset præsenterer aftenens udgave af Prize Old Ale sig med en farve à la en 20 års Tawny Port. Sammenligningen holder også lidt videre end det, for øllet er nærmest totalt uden kulsyre. Aromaen er intens: Oksideret, masser af egetræ, noter af balsamico og kirsebær, læder, tovværk og saltvand. Blød i munden, stor svesket frugtighed, alkoholisk sødme og så det blide syrlige snert fra vildgæren. En øl, der i øvrigt får en til at ærgre sig over ikke lige at have et stykke vellagret cheddar liggende - matchet ville være perfekt.

På bagsiden af min flaske står angivet, at den blev aftappet i 2005. Det gør den desværre til et stykke historie, for i 2005 blev Gales bryggeriet købt og overtaget af det kendte London bryggeri Fullers. Brygningen af Gales linjen blev flyttet til London, og de Prize Old Ale, man støder på i dag, er brygget her og har ikke været lagret på egetræ. I dag blandes der en smule biere de reserve fra tiden i Horndean i for at forsøge at opnå noget af den samme karakter. Det kan diskuteres, om det lykkes ...Se også: 3 ekstreme fra Mikkeller

Tilbage til oversigten

ANNONCE


 

Kommentarer

Synes godt om

13. sep 2012 KL 07:23 Af Christian Scheffel

Det var en fornem start på ølbloggen. En sand klassiker, med alt for få, men meget dedikerede fans. Jeg er også en af dem!

 

Brugernes kommentarer

(OBS! Indlæg besvares ikke af redaktionen)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Code Image
 
 
SEND DIN KOMMENTAR
 

BLOGGER

ARKIV

tidligere indlæg

Tegn abonnement

NYHEDSBREV

TILMELD
 

Se også:

Om magasinet

Læs også

Tags

Tomatketchup

Hjemmelavet ketchup

Du går aldrig tilbage til ketchup på tube. That's a promise!

Sådan laver du ketchup.

Din egen sennep

Hjemmelavet sennep

Det er nemmere end du tror, tilgengæld smager du den selv til. Denne version giver luft i næsen!

Sådan laver du sennep.

Agurkesalat

Syltede agurker

Hvorfor købe de kedelige konserverede slags, når det er såre simpelt at lave dem selv?

Sådan laver du agurkesalat.

Muslinger

Rensning af muslinger

Muslinger skal renses ordentligt inden du tilbereder dem.

Sådan renser du muslinger.

Butterdej

Den perfekte butterdej

Her er opskriften på den perfekte butterdej. Den smager så utrolig meget bedre end den færdiglavede fra frysedisken.

Lav den perfekte butterdej.
 
 

ANNONCE

SMUGKIG I BLADET!

MEST LÆSTE

GUIDE

GUIDE

Guide: 8 gode frokostrestauranter

Hvor går man hen, hvis man vil have frokost over caféniveau – måske ligefrem et gourmetmåltid på linje med et aftenmåltid? Vi giver dig 8 gode bud på frokostrestauranter.

Se guiden til gode frokostrestauranter her.

SIDSTE NYT

 

Facebook

4 velrystede cocktails

4 velrystede cocktails

Glem for en stund alt om Manhattan og Harvey Wallbanger, for her er opskrifterne på 4 nye, der er værd at ryste.

Få opskrifterne her.

Guide

Guide

14 gode og budgetvenlige restauranter

René Langdahl Jørgensen og Jesper Uhrup Jensen giver et bud på spisesteder i København, der hverken stjæler din tid eller dine penge.

Se guiden til de budgetvenlige restauranter

ANNONCE

Sådan laver du en surdej

Sådan laver du en surdej

MEYERS SURDEJ

Det tager 10 dage at starte en surdej op fra bunden. Tilfredsheden ved at servere hjemmebagt surdejsbrød er dog bestemt ventetiden værd.

Sådan laver du en surdej.

Der var engang en kogebog

Der var engang en kogebog

Kogebøgernes historie

Ph.d i mad og æstetik samt madanmelder Helle Brønnum Carlsen har taget en historisk vandring gennem kogebogsgenren og det viser sig både at være overraskende, respektindgydende og frydefuld læsning.

Læs kogebøgernes historie her.

ANNONCE

ANNONCE